Wednesday, March 23, 2011

Ο μάγος των ντραμς! Ο Μπίλι Κόμπαμ, αύριο στο Μέγαρο...

Μονάδα μέτρησης ποιότητας των ντράμερ υπάρχει; Οχι βέβαια. Επομένως ηχεί κάπως περίεργα να υποστηρίξεις -το κάνουν πολλοί- ότι ο Μπίλι Κόμπαμ, που θα παίξει αύριο στο Μέγαρο Μουσικής, είναι ο μεγαλύτερος τζαζ ντράμερ του κόσμου.
«Στη μουσική δεν μπορείς να πεις ψέματα, το κοινό θα καταλάβει τι είσαι», λέει ο Μπίλι Κόμπαμ  
  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
Σίγουρα, πάντως, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους. Και είναι από εκείνους που χτυπούν τις μπαγκέτες τους με ψυχή.
«Στη μουσική δεν μπορείς να πεις ψέματα», επισημαίνει. «Το κοινό θα καταλάβει τι είσαι. Και όσο περισσότερο είσαι ο εαυτός σου τόσο περισσότερο ο κόσμος θα ενθουσιάζεται. Γιατί στη μουσική, και κυρίως στην τζαζ, η ελεύθερη ψυχή αναζητά το ταίρι της».
Νιώθει χαρούμενος που έρχεται στη χώρα μας. «Το ελληνικό κοινό; Πάντα ενθουσιώδες και συναισθηματικό», λέει γελώντας. «Και με θετική διάθεση». Γι' αυτό το τελευταίο ας μην είναι πια και τόσο σίγουρος με την τόση «μαυρίλα» γύρω μας. Τουλάχιστον με ωραίες μουσικές, όπως εκείνες του Κόμπαμ, παίρνουμε λίγο τα πάνω μας.
  • Τραγούδια-σταθμοί
Θα ακούσουμε και το νέο του cd «Palindrome» με κομμάτια που έχει γράψει εδώ και 30 χρόνια, διασκευασμένα σε νέα μορφή. Τραγούδια-σταθμοί στην καριέρα του, όπως το «Moon Germs» και το «Α Days Grace», παρουσιάζονται σε καινούργιες εκτελέσεις δίπλα στα κλασικά «Two For Juan», «Alfa Waves» κ.ά.
Ο Μπίλι Κόμπαμ έχει κυκλοφορήσει μερικά εξαιρετικά δισκάκια, ενώ συμμετείχε σε πολλά διαφορετικά μουσικά project. Η σύνθεση γι' αυτόν αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία. «Γράφω μουσική για τον κόσμο. Πάντοτε προσπαθώ να συλλάβω πώς είναι να παίζω για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ή για ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα». Και συνεχίζει πάντοτε δημιουργικός. «Δέχομαι με ευχαρίστηση όσα η ζωή μού προσφέρει και προσπαθώ να κάνω πάντα το καλύτερο από όσα μπορώ».
Πώς βλέπει τον εαυτό του σε μία δεκαετία από τώρα; «Δεν ξέρω, σίγουρα πάντως πολύ πιο μεγάλο σε ηλικία», σημειώνει εύχαρις. Και αναφέρει για επιρροές του ονόματα όπως οι Τζον Κολτρέιν, Μάιλς Ντέιβις, Λουίς Μπέλσον, Μαξ Ρόουτς. Επηρεάστηκε και από ανθρώπους εκτός μουσικής; «Δεν έχω κάποιον στον νου μου που να διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά».
  • Γεννημένος το '46
Το πραγματικό του όνομα είναι William C. Cobham και γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1946 στον Παναμά. Από πολύ νωρίς η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί μεγάλωσε, εκεί ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική. Θεωρείται ο απόλυτος ντράμερ του fusion ήχου κατά τη δεκαετία του '70, ενώ κινήθηκε με επιτυχία και στον χώρο τής μετά bebop. Σημαντικές είναι και οι συνεργασίες του. Το 1968 θήτευσε οκτώ μήνες στο πλάι του Χόρας Σίλβερ. Αργότερα προσχώρησε στην τζαζ-ροκ μπάντα των Dreams (1969-1970) και στους The Mahavishnu Orchestra του Τζον ΜακΛάφλιν (1971-1973), το στιλ των οποίων επηρέασε.
Στα εύσημα μιας σπουδαίας καριέρας και η παρουσία του σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς δίσκους του Μάιλς Ντέιβις -«Bitches Brew», «Live-Evil», «Jack Johnson». Το 1973 έφτιαξε το δικό του συγκρότημα, τους Spectrum, το ομώνυμο άλμπουμ των οποίων ανήκει στις μεγάλες του στιγμές. Κάποια στιγμή ασχολήθηκε και με τη διδασκαλία της τζαζ μουσικής.
Υπάρχουν πράγματα στη μουσική για τα οποία λυπηθήκατε στη ζωή σας;
«Στενοχωριέμαι επειδή δεν είχα άμεση πρόσβαση στις ρίζες μου από την Αφρική και την Καραϊβική. Ετσι, δεν κατάφερα να αξιοποιήσω περισσότερο στις συνθέσεις μου τον τεράστιο μουσικό τους πλούτο. Λυπάμαι, επίσης, γιατί δεν ήμουν περισσότερο πειθαρχημένος στη ζωή μου, τουλάχιστον τότε που ήμουν νεότερος. Θα μπορούσα να είχα γίνει πιο ολοκληρωμένος καλλιτέχνης».
Info: Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Τιμές: ευρώ 25 (φοιτητικά), 30, 40, 50, 65 (διακεκριμένη ζώνη).

No comments: