Tuesday, March 15, 2011

Ενας μεγάλος ντράμερ έφυγε

 Ο ντράμερ του Dave Brubeck Quartet Τζο Μορέλο πέθανε το Σάββατο στα 82 του χρόνια στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσι. Στα χέρια του χρωστάμε το ρυθμό στην κλασική ηχογράφηση του «Take Five» από το διάσημο κουαρτέτο, αλλά και σε πολλά ακόμα διάσημα άλμπουμ.
«Πολλοί θεωρούν το ρυθμό του Γιουτζίν Ράιτ και του Τζο Μορέλο από το κουαρτέτο μου τα πλέον επίμονα, εκφραστικά κομμάτια του ρυθμού της τζαζ», δήλωσε ο Ντέιβ Μπρούμπεκ όταν έμαθε σοκαρισμένος το θάνατό του. Συμπληρώνοντας πως «οι ντράμερ σε όλο τον κόσμο θα θυμούνται τον Τζο σαν έναν από τους μεγαλύτερους ντράμερ που γνωρίσαμε ποτέ».
Το ιδιαίτερο παίξιμό του άνοιξε στα 60ς το δρόμο στην μπάντα του Μπρούμπεκ για πειραματισμούς σε ασυνήθιστους τότε ρυθμούς. Ρυθμούς που γέννησαν μερικά από τα πιο διάσημα άλμπουμ της τζαζ, όπως το «Time Out», που έγινε το πρώτο τζαζ άλμπουμ που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια. Ο Μορέλο έπαιξε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της τζαζ, ξεκινώντας με το Hickory House Trio της πιανίστριας Μάριαν ΜακΠάρτλαντ, στις αρχές της δεκαετίας του '50. «Θα μου λείψει τρομερά, ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, υπέροχος ντράμερ και ένας μεγάλος εκπαιδευτικός», δήλωσε. Ο Μορέλο μετά τη διάλυση του Dave Brubeck Quartet το 1967 στράφηκε στη διδασκαλία και τη συγγραφή βιβλίων διδασκαλίας. [Β.Β., Ελευθεροτυπία, Τρίτη 15 Μαρτίου 2011]

No comments: