Monday, August 3, 2009

Χέβι μέταλ και... Vangelis. ΟΙ FΑΙΤΗ ΝΟ ΜΟRΕ, ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με ακόμη  περισσότερη πίστη,  δέκα συν ένα χρόνια  μετά, οι Faith Νo  Μore κάνουν σούμα  και ξαναρχίζουν

«Ύστερα από δεκαπέντε παραγωγικά χρόνια, οι Faith Νo Μore αποφάσισαν να βάλουν τέλος στις φήμες γύρω από επικείμενη διάλυσή τους με το να... διαλυθούν», ήταν η καθ΄ όλα ταιριαστή στο πνεύμα του γκρουπ ανακοίνωση προς το κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο τον Απρίλιο του 1998, λίγες μόλις ημέρες μετά το τελευταίο τους λάιβ στη Λισαβώνα και ενώ ακύρωναν την εμφάνισή τους με τους Αerosmith. Οι φανατικοί του συγκροτήματος θυμούνται με πολλές λεπτομέρειες εκείνη τη συγκλονιστική για το ροκ στιγμή που οι Faith Νo Μore έλεγαν απλά Νo Μore και τα μέλη τους ακολουθούσαν ο καθένας τον δρόμο του. Ο Μάικ Πάτον, για παράδειγμα, έπαιξε στα πιο απρόσμενα πρότζεκτ, από τζαζ και πειραματικά ώς φίνα ποπ- με τη μουσική έκφραση πάντα το ζητούμενό του (έχει συνεργαστεί με πολλούς, ανάμεσα στους οποίους η Μπγιορκ και η Μπέμπελ Ζιλμπέρτο, ενώ κάτω από διαφορετικά ονόματα έχει δώσει διαφορετικά δείγματα μουσικής ευφυΐας. Τον άνθρωπο δεν τον σταματάς από αυτό που έχει κάθε φορά στο μυαλό του.

Πριν από μερικούς μήνες οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν ξανά αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση τώρα. Και η επανασύνδεση των Faith Νo Μore είναι πλέον γεγονός. Μαζί και οι εμφανίσεις τους στις σημαντικές συναυλίες του καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή στέλνουν ζωηρά μηνύματα στο twiter, ενθουσιασμένοι που ξεκινά το δεύτερο μέρος της ευρωπαϊκής τους περιοδείας .

Σπουδαία νέα για τον ροκ κόσμο. «Ένα μεγάλο μέρος της metal ιστορίας ζωντάνεψε στο ασφυκτικά γεμάτο Μπρίξτον Ακάντεμι του Λονδίνου και ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε» - έγραψε το «Rolling Stone» για την επιστροφή τους. «Ο Μάικ Πάτον, ο Ρόντι Μπότουμ, ο Μπίλι Γκουλντ, ο Μάικ "Πάφι" Μπόρντιν και ο Τζον Χάντσον, ο κιθαρίστας της εποχής του “Αlbum Οf Τhe Υear”, επέστρεψαν στη σκηνή ύστερα από 11 χρόνια ως Faith Νo Μore ξανά». Ο ενθουσιασμός του κοινού είχε φτάσει σε κατάσταση υστερίας, όταν ο Πάτον πολύ συγκρατημένα ευχαρίστησε: «Ήταν πραγματικά πάρα πολύ ωραίο που σας είδαμε ξανά» έτσι που όταν η μπάντα ξαναβγήκε για το ανκόρ παίζοντας μια σκληρή και ατμοσφαιρική εκδοχή των «Δρόμων της φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου. « Αυτό που απέδειξαν»- κατέληγε η κριτική του live της επανασύνδεσης- «ήταν πως η καλή μουσική μπορεί μόνο καλύτερη να γίνει με τον χρόνο».

Για να καλυφθούν μάλιστα μερικά χρονικά κενά- γιατί και οι ροκ φαν στο μεταξύ μεγαλώνουν και ανανεώνονται-, η Rhino που φροντίζει πάντα τα αρχεία κυκλοφορεί μόλις ένα διπλό CD-συλλογή, το «Τhe Very Βest Definitive Ultimate Greatest Ηits Collection», με μια συμπυκνωμένη δόση από FΝΜ για να μπορέσουν να καλύψουν έδαφος και εκείνοι που δεν ήταν εκεί στην αρχή.

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των Καλιφορνέζων ρόκερ, όλοι περιμένουν τον επόμενο γύρο. Πόσο θα έχει αλλάξει το ύφος τους στα καινούργια κομμάτια; Πόσο «μέταλλο» θα ζυγίζει το ροκ τους; Τι θα έχει κατεβάσει πάλι το κεφάλι του Πάτον (και για κάποιον που έχει δηλώσει «έγραψα ένα ολόκληρο τραγούδι από φράσεις που πήρα από fortune cookies. Και ένα άλλο ανακατεύοντας στίχους από τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα», ποτέ δεν μπορείς να πεις κάτι με σιγουριά). Ήδη, όμως, έχουμε περάσει στο Faith Νo Μore δεύτερο μέρος, και όπως συνήθως περιμένουμε
ΙΝFΟ
Οι Faith Νo Μore στο Θέατρο Βράχων, 10 Αυγούστου. Στο Ίντερνετ: http://www.fnm.com
  • Με μια ματιά
● Το 1981 γεννιούνται οι Faith Νo Μore στην Καλιφόρνια
● Στη μουσική τους συνδυάζουν heavy metal, hardcore punk, funk, jazz, progressive rock και άλλα
● Διαλύονται το 1998 και επανασυνδέονται στις 24.07.2009
● Γράφουν μουσικές για ταινίες και video games
● Άλμπουμ: «We care a lot» (1985), «Ιntroduce yourself» (1987), «Τhe real thing» (1989), «Αngel Dust» (1992), «Κing for a day... fool for a lifetime» (1995), «Αlbum of the year» (1997)
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, TA NEA: Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

No comments: