Thursday, August 6, 2009

Τρία αστέρια της τζαζ στην Ελλάδα

  • Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών Jazz Masters, που παρουσιάζεται στο «Παλλάς» τον Νοέμβριο

Οι φανατικοί της τζαζ ας χαμογελάσουν: το φθινόπωρο που μας έρχεται, αναμένεται η άφιξη τριών πολύ σημαντικών ονομάτων της παγκόσμιας σκηνής. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών Jazz Masters, που παρουσιάζεται στο «Παλλάς» για τρίτη συνεχή χρονιά, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε: στις 3 Νοεμβρίου, τον Branford Marsalis και το κουαρτέτο του. Στις 9 Νοεμβρίου, σε μια... διπλή συναυλία διάρκειας τριών -και περισσοτέρων κατά πώς φαίνεται- ωρών, θα εμφανιστούν οι Bela Fleck & The original Flecktones με τον Chick Corea, τον Stanley Clarke και τον Lenny White. Τέλος, στις 16 Νοεμβρίου, ο Kurt Elling και το τρίο του.

  • Ποικιλία

Πέρα από την αυτονόητη σημασία που έχουν τα ονόματα αυτά, αν διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα ο φετινός κύκλος των Jazz Masters, αυτό είναι η μεγάλη ποικιλία. Ηδη με τη σύμπραξη του συνθέτη, πιανίστα και πολυοργανίστα Chick Corea, του μπασίστα Stanley Clarke και του κρουστού Lenny White, η ποικιλία έχει εξασφαλιστεί. Πρόκειται βέβαια και για μια ιστορική επανένωση, καθώς οι τρεις αυτοί μουσικοί είχαν αποτελέσει τμήμα της ηλεκτρικής μπάντας Return To Forever (RTF). Οι RTF είχαν ιδρυθεί από τον Corea το 1972, μεσουράνησαν για μια πενταετία (1972 - 1977), ξανασυναντήθηκαν το 1983 και τώρα τρία από τα βασικά μέλη της μπάντας είναι και πάλι μαζί.

Ο Brandford Marsalis είναι ο μεγαλύτερος των διάσημων αδελφών Marsalis. Βιρτουόζος του σαξόφωνου, ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στην τζαζ στο πλευρό του μεγάλου κρουστού Art Blakey. Συνεργάστηκε και με άλλα τεράστια ονόματα, όπως τους Miles Davis, Dizzie Gillespie, Sonny Rollins, Herbie Hancock κ. ά. Το 1994 δημιούργησε το Buckshot LeFonque, ένα project που ενσωμάτωνε για πρώτη φορά στην τζαζ, το hip-hop, την rock και παρουσιαζόταν με DJ στην σκηνή, ενώ η μακροχρόνια συνεργασία του με τον Sting είναι εκείνη που τον καθιέρωσε παγκοσμίως και σε κοινό εκτός της τζαζ σκηνής. Η εμφάνισή του στο «Παλλάς» αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος, ο εξαιρετικός τραγουδιστής Kurt Elling έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Συνδυάζει την αισθαντικότητα ενός Mel Torme ή του μεγάλου Johnny Hartman και ανανεώνει μια μεγάλη παράδοση, αυτή του τζαζ τραγουδιού. Ο Elling έχει συνεργαστεί με μεγάλους μετρ της σύγχρονης σκηνής, ερμηνεύοντας συνθέσεις των Keith Jarrett, Wayne Shorter, Pat Metheny κ. ά.

  • Ηλιας Μαγκλινης, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 6 Aυγούστου 2009

No comments: