Sunday, August 2, 2009

«Χάλκινος» και με... Αλκοόλ

  • Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς με την μπάντα του «Γάμους και κηδείες» και με το νέο του CD στις αποσκευές του θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα Αύγουστο και Σεπτέμβριο

Δεν είναι μόνο οι δουλειές του στα κινηματογραφικά άλμπουμ «Under­ground», «Arizona Dream», «Ο Καιρός των Τσιγγάνων» που τον οδηγούν στο «περίοπτο». Η πολυτιμότερη ικανότητα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς είναι ότι μπορεί να μεταφράσει τον «βάρβαρο» διονυσιακού χαρακτήρα ήχο των χάλκινων (πνευστά όργανα) της Βαλκανικής σε μελωδίες που μπορεί να ακούσει όλος ο «χάρτης» της Ευρώπης.


«Χάλκινος» και με... Αλκοόλ

Ο Μπρέγκοβιτς το 2008 κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Alkohol». Φέτος, μεγάλο μέρος του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, μαζί με την Μπάντα του για «Γάμους και Κηδείες» θα περιοδεύσει στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα εμφανιστεί στο Γήπεδο Αράχοβας. Την επόμενη βραδιά στο Ευριπίδειο Θέατρο της Σαλαμίνας. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου στη Σαντορίνη, στο οινοτουριστικό κέντρο «Santowines».

«Χάλκινος» και με... Αλκοόλ

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου στην Παραλία Αλυκών στην Κέρκυρα. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα εμφανισθεί στο Φράγμα Θέρμης, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Την επόμενη βραδιά στο Θέατρο ΕΗΜ στα Ιωάννινα. Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας, στη Γλυφάδα και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στο Γήπεδο Κορυδαλλού στον Κορυδαλλό.

  • Ροκ σταρ

Ο Μπρέγκοβιτς «κατανάλωσε» το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ‘70, ως ροκ σταρ. Οι «White Button», το συγκρότημα που έστησε το 1974, ξεσήκωναν το κοινό. Προκαλούσαν λιποθυμίες στα νεαρά κορίτσια, ουρές θαυμαστών για αυτόγραφό του. Ο ίδιος, όντας διαρκώς ανήσυχος, στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 θέλησε να ξεπεράσει το ροκ. Ανέλαβε τη σύνθεση του σάουντρακ της ταινίας του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο Καιρός των Tσιγγάνων». Ακούγοντας εκείνη τη δουλειά, αυτό που γινόταν κατανοητό ήταν πως η συνεργασία των Mπρέγκοβιτς - Kουστουρίτσα μπορούσε να παραγάγει ιδέες που θα μεταφράζονταν σε όμορφες στιγμές της τέχνης. Οι δυο τους δούλεψαν και στις ταινίες «Arizona Dream», «Underground». Η τελευταία, το 1995, πήρε την κορυφαία βράβευση στο Φεστιβάλ των Kανών.

Το 1995 ο Μπρέγκοβιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βελιγραδίου.

Εδωσαν πέντε μεγαλειώδεις εμφανίσεις. Δύο απ’ αυτές περιελάμβαναν το Αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τύπος και κοινό τις βάφτισαν ανεπανάληπτες. Αυτές οι εμφανίσεις αποτέλεσαν την απαρχή μιας μεγάλης αγάπης των Ελλήνων με τη μουσική του. Κάτι που επιβεβαιώνεται έως σήμερα. Ισως η δεύτερη, χρονικά, στιγμή που βίωσε ο Βαλκάνιος συνθέτης ήταν το 1996. Οταν με την τσιγγάνικη Ορχήστρα του για «Γάμους και Κηδείες» (Wedding and Funeral Band) περιόδευσε στην Ελλάδα «κόβοντας» πάνω από 80.000 εισιτήρια.

Το 1991 ο Μπρέγκοβιτς συνεργάστηκε δισκογραφικά με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη. Το 1999 με τον Γιώργο Νταλάρα στο άλμπουμ «Θεσσαλονίκη - Γιάννινα με δυο παπούτσια πάνινα» που έγινε πλατινένιος.

Με τη σχέση του μαζί μας να παραμένει διαρκώς ανανεώσιμη, η καλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα του Βαλκάνιου συνθέτη είναι μια δράση που φέρνει όλους μας κοντύτερα στην παρεξηγημένη κουλτούρα της γειτονιάς μας, μιας πολύπαθης γωνιάς του πλανήτη.

  • ΤΟ ΡΟΚ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ

O Γκόραν Μπρέγκοβιτς γεννήθηκε το 1950, στο Σεράγεβο, από Σέρβα μητέρα και Κροάτη πατέρα. Σε ηλικία 16 χρόνων έγινε μέλος των καλλιτεχνικών κύκλων της βοσνιακής πρωτεύουσας. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘70, γνώρισε τον Eμίρ Κουστουρίτσα, τότε ερασιτέχνη σκηνοθέτη και μπασίστα σε πανκ γκρουπ. Ο Μπρέγκοβιτς δηλώνει: «Eκείνα τα χρόνια το ροκ έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Mόνο έτσι μπορούσαμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί και να εκφράζουμε δημόσια τη δυσαρέσκειά μας, δίχως να φοβόμαστε ότι θα μας κλείσουν φυλακή...».

Για τη συναυλία της Αράχοβας, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, στο Γήπεδο Αράχοβας η τιμή του εισιτηρίου είναι €20. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται στο ΚΕΠ Αράχοβας, στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αράχοβας, όπως επίσης και (με πιστωτική κάρτα) στο: www.ticketquest.gr. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Για τη συναυλία της Σαντορίνης, την Τετάρτη 12/8 στο οινοτουριστικό κέντρο «Santowines», η τιμή είναι €20. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα γραφεία του «Καμάρι Tours» και από το «Book­stores and More» στην κεντρική πλατεία των Φηρών. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Για τη συναυλία της Κέρκυρας την Παρασκευή 14/8 στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας η τιμή είναι €25. Η κεντρική προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ. [ΕΘΝΟΣ, 02/08/2009]

No comments: