Saturday, August 1, 2009

«Encardia»: το ελληνικό συγκρότημα που χορεύει ταραντέλα!

Οταν πήραμε την απόφαση να πάμε στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου την Τρίτη το βράδυ, γνωρίζαμε ότι η συνύπαρξη Encardia και Φοίβου Δεληβοριά θα έκρυβε εκπλήξεις. Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τις 8.30, ξεκίνησε λίγο μετά τις 9, με το ελληνικό συγκρότημα με τη θετική ενέργεια να ζωντανεύει μελωδίες της Κάτω Ιταλίας με λιτότητα, μικρή αφήγηση, λίγες λέξεις, για να (ξανα)δούμε τον χορό της αράχνης, το παραμύθι της ταραντούλας, ιστορίες για νεράιδες και κουρσάρους, τις δύο χορεύτριες (Γιάννα Χαμαλέλη, Κωνσταντίνα Καλκάνη) με τα κοκκινόμαυρα φορέματα να παραδίδουν μαθήματα χορού σε όλους εμάς, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο Φοίβος Δεληβοριάς καθυστέρησε να βγει γιατί έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η πρόγευση με τα τραγούδια του καινούργιου -υπό κυκλοφορία- άλμπουμ των Encardia. Είπε λίγα τραγούδια, αλλά αγαπημένα. Και τελικά χορέψαμε στη σκηνή όλοι μαζί. Παιδιά, ζευγάρια, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων.

Και τώρα που οι Εncardia θα εμφανιστούν και αύριο στη Σαντορίνη (αν και χωρίς τον Φοίβο Δεληβοριά), υπάρχει ένας (ακόμη) καλός λόγος για να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Μας αρέσει να βλέπουμε σχήματα με τόσο κέφι, χιούμορ κυρίως και αυτοσαρκασμό, να προτείνουν κάτι διαφορετικό. Με μικρή παραγωγή, αλλά προσεγμένη, μια ομάδα που μοιάζει να περνάει καλά. Τουλάχιστον έτσι έδειχνε μέχρι τις 11.30 το βράδυ που συνέχιζε ο χορός και το τραγούδι. Μαντολίνο, ταμπορέλο και νταούλι ο Κώστας Κωνσταντάτος, ακορντεόν ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, κιθάρα ο Μιχάλης Κονταξάκης, κοντραμπάσο ο Δημήτρης Τσεκούρας, τραγούδι και καστανιέτες η Αναστασία Δουλφή.

Πέντε μουσικοί και δύο χορεύτριες. Και ο Φοίβος Δεληβοριάς με διάθεση για απίθανες περιπέτειες, όπως τον χειμώνα, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Εμείς πάλι δεν τραγουδήσαμε μόνο. Δώσαμε τον ρυθμό, κάναμε δεύτερη φωνή, ανεβήκαμε ξανά και ξανά στη σκηνή για να κάνουμε πρόβα στον πιο αρχαίο χορό της Ιταλίας.

Viva la tarantella. Μάθαμε και για τις τρεις διαφορετικές εκδοχές του χορού της ταραντέλας, «που για αιώνες λειτούργησε θεραπευτικά εξαιτίας του δηλητηριώδους τσιμπήματος της αράχνης και διατηρείται ζωντανός μέχρι σήμερα». H αράχνη είναι το γούρι τους. Στο πωλητήριο κοντά στην είσοδο του θεάτρου είδαμε και τα μπλουζάκια τους, λευκά με μαύρο ιστό. Οι Encardia στις 3 Αυγούστου θα είναι στη Σύρο, στις 8 του μηνός στη Λήμνο και στις 10 Σεπτεμβρίου στα Λουτρά Υπάτης. Περισσότερα στην ιστοσελίδα τους...

  • Οι Encardia εμφανίζονται αύριο το βράδυ (9.30 μ.μ.) στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ιδρυμα στα Φηρά στη Σαντορίνη για την τελετή λήξης του 2ου Φεστιβάλ «Ηχος και Εικόνα» Σαντορίνη 2009.
  • Της Σαντυς Τσαντακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/08/2009

No comments: