Thursday, August 6, 2009

Μουσικές κάτω από την πανσέληνο


  • Πολλές οι αποψινές συναυλίες, ενώ 81 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία θα ανοίξουν ώς αργά τις πύλες τους

Είτε είστε εντός των Αθηνών είτε εκτός, η σημερινή πανσέληνος θα σας ξελογιάσει. Το αυγουστιάτικο φεγγάρι άλλωστε είναι από τις εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία από την πρώτη χρονιά που καθιερώθηκαν.

Φέτος, για χάρη του ολόγιομου φεγγαριού ανοίγουν από τις 7 το απόγευμα ώς τη 1.30 το πρωί, 81 αρχαιολογκοί χώροι και μνημεία της χώρας. Για κάποιες μάλιστα εξαιρέσεις τα μνημεία θα κλείσουν τις πύλες τους στις 3 τα ξημερώματα. Και όλα αυτά, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις σε 43 χώρους, ενώ σε κάποιους άλλους θα απολαύσουν τη σιωπή.

Ταιριάζει άλλωστε, είτε πρόκειται για την Ακρόπολη Αθηνών, τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο είτε για τη μακρινή Δήλο, τον χώρο της Δωδώνης, το Κάστρο Ακροκόρινθου, το Νεκρομαντείο της Πρέβεζας.

Ας δούμε όμως κάποιες προτάσεις για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν τη βραδιά μουσικά. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου του Βασίλη Τσαμπρόπουλου που θα παρουσιάσει το «Τhe Promise», έντεκα πρωτότυπες συνθέσεις, με εξαίρεση το Τζιβαέρι, σε μια εμπνευσμένη διασκευή. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Πατησίων, θα δούμε τον Λίνο Κόκκοτο, στα Μέγαρα τον Ηλία Ανδριόπουλο και τη Νένα Βενετσάνου, στο Επιγραφικό θα υπάρχει μουσική με ηχοσύστημα, στο Νομισματικό βραδιά με τους Lyrae Cantus και στον Μαραθώνα εκδήλωση του Ωδείου Νέας Μάκρης.

Στην Εφορεία Αρχαιοπηλείων στην Πλάκα μπορούν να σπεύσουν οι κινηματογραφόφιλοι για μια βραδιά με τη «Στέλλα» του Μ. Κακαγιάννη και τη Μελίνα Μερκούρη.

Στην Πελοπόννησο, στο Μουσείο Πατρών θα εμφανιστεί η Ορχήστρα Πατρών, στον Μυστρά ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Θωμαΐδη, στο Παλαμήδι ο Φοίβος Δεληβοριάς, στο Κάστρο Μεθώνης η Αλίκη Καγιαλόγλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης η βραδιά θα έχει τζαζ, ενώ στο κάστρο της Πύλου θεατρικό χαρακτήρα. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζει το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο. Κλασική μουσική θα ακουστεί στην αρχαία Κόρινθο, τη Νεμέα, τη Συκιώνα, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας η Αλίκη Αλεξανδράκη θα απαγγείλει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου συνοδεία πιάνου.

  • Μακεδονία, Στερεά, Κρήτη

Στη Μακεδονία μεταξύ άλλων σας περιμένουν τα «Υπόγεια Ρεύματα» στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης, στην Ουρανούπολη ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μπάμπης Τσέρτος στην Αιαναή, ενώ στην Ηπειρο ο Ηλίας Λιούγκος ετοίμασε βραδιά για το Ιτς Καλέ, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Ορφέας Περίδης στη Νικόπολη και ο Γιάννης Κούτρας στον Πύργο Ραγίου.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια προτείνονται: στο Μουσείο της Χαιρώνειας η εκδήλωση των Δημήτρη Μπάση και Γιώτας Νέγκα, στο κάστρο της Λαμίας η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico, στην Αμφισσα οι «Ιχνηλάτες», στο φρούριο Καράμπαμπα η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ενώ στη Θεσσαλία, στο κάστρο Τρικκαίων σχεδιάστηκε συναυλία από τους Ν. Παρθένη και Ζ. Κουκουσέλη. Στη Μελίβοια το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας έχει δικό του κοινό.

Στην Κρήτη, ο Ρος Ντέιλι θα είναι στον αρχαιολογικό χώρο Λατούς, οι Χειμερινοί Κολυμβητές στην Απτέρα και στα Ενετικά Τείχη Χανίων η «Sinfonietta» υπό τη διεύθυνση του Αλ. Μυράτ.

No comments: