Monday, April 30, 2012

Εκρηκτικός ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για την κρίση, τους πολιτικούς και την Τέχνη


Πλέον το μπουρλότο έχει μπει στα σπίτια, δηλώνει ο κ. Κραουνάκης, και προβλέπει ότι οι εκλογές «θα είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική έκπληξη όσον αφορά την ψήφο»   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης μιλά στο in.gr για τις πολιτικές εξελίξεις, τα πρόσωπα των ημερών και τη στάση του πνευματικού κόσμου απέναντι στην κρίση -για τον οποίο παραδέχεται ότι ήταν «τραγικά απών». Ο γνωστός συνθέτης δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση «από ηθικούς ανθρώπους, όχι από τσιράκια της διαπλοκής που θέλουν να δώσουν φτηνά τη χώρα στις τρεις αγκαλίτσες που περιμένουνε: Τουρκία, Γερμανία, Αμερική». Εκτιμά ότι εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν τη δύναμη και το θάρρος να εμφανιστούν με καινούρια κόμματα, θα είχαν καλύτερη τύχη. «Είναι υποχρεωμένοι αυτή τη στιγμή να κάνουν τη δουλειά τους με κτίρια υπό αναπαλαίωση, τα οποία δεν αναπαλαιώνονται γιατί είναι σαθρά, είναι τελειωμένα αυτά τα δύο κτίρια, και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ» λέει.

Monday, April 23, 2012

Η ψυχή του «έκαιγε το λαρύγγι»


Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν αγαπητός για τη μοναδική λαϊκή φωνή του, την ντομπροσύνη και την μπέσα του
  • Της Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/4/2012

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα μεσημέρια έτρεχε στις συνελεύσεις της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδος μαζί με όλα τα πρώτα ονόματα του τραγουδιού. Απέναντί τους τα «θηρία», όπως έλεγαν τότε τους συνθέτες, μέλη της ΕΔΕΤ, της Ενωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού. Και το βράδυ σε μια από τις μεγάλες πίστες της παραλιακής.
Μόνος στην πίστα εκείνο το βράδυ τραγουδούσε τις επιτυχίες του Μουσαφίρη και του Παπαβασιλείου που τον εκτίναξαν στην κορυφή, αλλά ένα νεαρό κορίτσι επίμονα ζητούσε τη «Λυπημένη» από τα «Πικροσάββατα» του Μίκη Θεοδωράκη και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Το ουίσκι έρρεε άφθονο, όπως οτιδήποτε στη διψασμένη για απολαύσεις και σοσιαλισμό Ελλάδα του ’80, που δεν καταλάβαινε ούτε παράπονο ούτε τι σημαίνει ερμηνεία με ψυχή. Μόνο ο Γιάννης Πουλόπουλος, αργοπορημένος σε μια παρέα ανάμεσα στα πρώτα τραπέζια, τον επιβράβευσε. Και όπως συμβαίνει όταν ο καλός επαγγελματίας αναγνωρίζει τον καλό, το ντουέτο έδεσε πέρα από τις αβρότητες της συναδελφικής αλληλεγγύης. Τραγουδούσαν ξεχασμένοι, ακόμη και όταν τα γκαρσόνια γύριζαν ανάποδα και τα τελευταία τραπέζια. Ακόμη θυμάμαι τον θαυμασμό του βετεράνου σερβιτόρου: «Το έκαψε απόψε το λαρύγγι...».

Friday, April 20, 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ: Τελευταίο αντίο με τα τραγούδια του

Χιλιάδες κόσμος, όλο το ελληνικό τραγούδι, η οικογένεια και οι φίλοι του αποχαιρέτησαν με δάκρυα στα μάτια τον μεγάλο ερμηνευτή
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το Α’ Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τον Δημήτρη Μητροπάνο
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το Α’ Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τον Δημήτρη Μητροπάνο
Η φωνή σιώπησε, τα χείλη σφράγισαν, τα μάτια έκλεισαν και η ιστορία... έγινε σιωπή. Και δάκρυσε και τραγούδησε όλη η Ελλάδα. Για τον κορυφαίο τραγουδιστή, τον αυθεντικό άνθρωπο, τον Δημήτρη Μητροπάνο. Και το τελευταίο «αντίο» που ειπώθηκε χθες το μεσημέρι, στο Α' Νεκροταφείο, ήταν όπως του ταίριαζε: λιτό αλλά αληθινό, βουβό αλλά και σπαρακτικό.

Wednesday, April 18, 2012

Δημήτρης Μητροπάνος (1948-2012) - ΣΥΡΙΖΑ: "Ευδιάκριτο στίγμα"...


Κακουριώτης Σ.
Η ΑΥΓΗ: 18/04/2012
    Αποχαιρετώντας "έναν μεγάλο τραγουδιστή, έναν από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς καλλιτέχνες, έναν άνθρωπο της Αριστεράς", το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι με τον θάνατο του Δ. Μητροπάνου "επισπεύδεται το κλείσιμο της σημαντικότερης περιόδου του ελληνικού τραγουδιού... Περίοδος που δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από τους μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς, αλλά και από τους σπουδαίους ερμηνευτές που έδωσαν σάρκα και οστά στα τραγούδια και τα μετέφεραν στους ώμους τους από τις λαϊκές γειτονιές ώς τα πέρατα της οικουμένης.
    Ο Δημήτρης Μητροπάνος διακρίθηκε για την ευχέρειά του όχι μόνο να χρωματίζει πλούσια τα τραγούδια που του ανέθεταν οι συνθέτες να ερμηνεύσει, αλλά και να διεισδύει βαθιά στον συναισθηματικό κόσμο των ακροατών του", για να καταλήξει: "Ο Μητροπάνος άφηνε το ευδιάκριτο στίγμα του, χωρίς περιττούς θορύβους, πάντα ουσιαστικός, σε έναν δρόμο που διάλεξε ξεκινώντας από τα Τρίκαλα και τον ακολούθησε με συνέπεια επί δεκαετίες, παρ' όλη την πολύχρονη ταλαιπωρία του από προβλήματα υγείας. Αναμφίβολα, έφυγε πολύ νωρίς, στα 64 του χρόνια. Θα μας λείψει".

    "Τον λάτρεψε ένας ολόκληρος λαός"


    Στο άγγελμα της είδησης του θανάτου του Δ. Μητροπάνου, ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: "Τον Δημήτρη Μητροπάνο τον θεωρούσα πνευματικό μου παιδί. Έφηβος ξεκίνησε μαζί μου την πορεία του στο τραγούδι για να φτάσει στις κορυφές της λαϊκής αποδοχής, της μεγάλης αγάπης και της καλλιτεχνικής καταξίωσης. Πριν λίγες μέρες συζητούσαμε για τη συναυλία που θα έδινε στο Ηρώδειο με τον Επιτάφιο και το Άξιον Εστί και για τη μελλοντική ηχογράφηση του Διόνυσου. Έτσι μου είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσω ότι αυτός ο δυνατός και περήφανος άντρας έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα από τη ζωή. Ήμουν τόσο περήφανος γι’ αυτόν, τον εκτιμούσα και τον αγαπούσα τόσο πολύ, που η απώλειά του με συγκλονίζει. Τώρα η σκέψη μου στρέφεται προς τη γυναίκα του και τις κόρες του, στις οποίες δεν έχω λόγια να πω. Το μόνο που ίσως τις παρηγορήσει είναι ότι τον άνθρωπό τους τον λάτρεψε ένας ολόκληρος λαός και γι’ αυτό θα μείνει για πάντα στη συλλογική μας μνήμη".

    Δημήτρης Μητροπάνος: Σίγησε η πλέον δωρική φωνή...


    Η ΑΥΓΗ: 18/04/2012
      Η πλέον δωρική φωνή του λαϊκού μας τραγουδιού σίγησε... Ο Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε χθες από οξύ πνευμονικό οίδημα σε ηλικία μόλις 64 ετών. Αριστερός από πεποίθηση κι από καταγωγή, άφησε το προσωπικό του στίγμα στο ελληνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Για την απώλεια του σπουδαίου ερμηνευτή, που κηδεύεται αύριο στις 2.00 μ.μ. από το Α' Νεκροταφείο, μίλησε στην "Α" ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ με δηλώσεις τους τον αποχαιρέτησαν ο Μίκης Θεοδωράκης και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ Σίγησε μια πηγαία λαϊκή φωνή


      Ο Δ. Μητροπάνος στην κεντρική εξέδρα του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον


      Μια πηγαία λαϊκή φωνή, με μεγάλη, ουσιαστική κατάθεση στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος, «έφυγε» ξαφνικά χτες το πρωί από οξύ πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, σε ηλικία 64 χρονών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 2μμ, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Δημήτρης Μητροπάνος διήνυσε μια 45χρονη διαδρομή στο τραγούδι στεφανωμένη με επιτυχίες, από τότε που τυχαία τον άκουσε να τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και μέσω εκείνου βρέθηκε στην «Κολούμπια». Εκτοτε ξεκινά μια πορεία στο ελληνικό τραγούδι, με διάρκεια και ερμηνείες-σταθμούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού που τον κατέταξαν στους λαϊκούς βάρδους.
      Η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, ειδικά από τη δεκαετία του '90 και μετά, έγινε ο μελωδικός «τόπος» όπου συναντήθηκε ένα ρεύμα του λαϊκού τραγουδιού με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και με τραγούδια των οποίων οι στίχοι και η μουσική διαφοροποιούνταν από τη θεματολογία του κλασικού λαϊκού τραγουδιού.

      Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος


      Ο θάνατός του οφείλεται σε οξύ πνευμονικό οίδημα - Την Πέμπτη στις 14.00 η κηδεία
       
      Πέθανε ο Δημήτρης Μητροπάνος

      Ο Δημήτρης Μητροπάνος, από τις πλέον χαρακτηριστικές λαϊκές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, σίγησε το πρωί της Τρίτης έπειτα από έμφραγμα που υπέστη. Το τελευταίο διάστημα ο ερμηνευτής είχε δώσει σκληρή μάχη για να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. 
      Δημήτρης Μητροπάνος - Ρόζα

      Ευτύχησε στο διάστημα της καριέρας του να ερμηνεύσει όχι μόνο μεγάλους συνθέτες και ποιητές και στιχουργούς αλλά κυρίως τα τραγούδια τους να τα κάνει δικά του. Απλός, δωρικός, ουσιαστικός, χωρίς τερτίπια και κόλπα δώρισε τη φωνή του στα τραγούδια και κυρίως στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. 
      Δημήτρης Μητροπάνος - Σβήσε το φεγγάρι


      Στα μέσα της δεκαετίας του '60 και έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρείας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». 
      Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

      Χόρεψε το ζεϊμπέκικο των Αρχαγγέλων

      ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
       Η φωνή-σύμβολο του λαϊκού τραγουδιού, ο ευαίσθητος πολίτης που δήλωνε πάντα παρών, έσβησε ξαφνικά χθες το πρωί βυθίζοντας στο πένθος όλη την Ελλάδα
      Χόρεψε το ζεϊμπέκικο των Αρχαγγέλων
      «Oσοι με τον Χάρο 'γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη...»: Ετσι ακριβώς, όπως έλεγε και το αγαπημένο τραγούδι του, έφυγε ο Δημήτρης Μητροπάνος... Είπε «αντίο» ξαφνικά, χθες το πρωί, κι έφυγε για το τελευταίο ταξίδι, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη που τον λάτρεψε για τη μοναδική φωνή του, τα υπέροχα τραγούδια του, αλλά και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του.
      Γιατί ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ήταν μόνον ο απόλυτος λαϊκός τραγουδιστής, ήταν και ο γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, μια ατόφια λαϊκή ψυχή. Κι αυτό το ήξεραν καλά όλοι όσοι τον γνώρισαν από κοντά. Και ένας τέτοιος άνθρωπος μόνον μ' έναν τρόπο μπορούσε να φύγει: όρθιος. Παρ' όλα αυτά, το σοκ της ξαφνικής απώλειας ήταν μεγάλο.

      Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» στο «Εδώ είμαστε»

      Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ
       Μια ζωή γεμάτη τραγούδια. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε στυλοβάτης του λαϊκού τραγουδιού.
      Με τον Μάριο Τόκα
      Με τον Μάριο Τόκα
      Μια ζωή γεμάτη τραγούδια. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε στυλοβάτης του λαϊκού τραγουδιού. Τις τέσσερις αυτές δεκαετίες η δισκογραφική του παρουσία ήταν σημαντική και αδιάκοπη, δημιουργώντας μια δισκογραφική πορεία γεμάτη επιτυχίες, σημαντικές συνεργασίες και διαχρονικά τραγούδια.
      Πρώτος σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε ο Δήμος Μούτσης, με τον οποίο ο Μητροπάνος ηχογράφησε, το 1972, τον θρυλικό «Αγιο Φεβρουάριο» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου με την ερμηνευτική συμμετοχή της Πετρής Σαλπέα.

      Δούλεψε με τους «μεγάλους», έδινε ευκαιρίες στους νέους

      ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
      Στην πολύχρονη μουσική πορεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντήθηκε καλλιτεχνικά με σπουδαίους καλλιτέχνες, συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές τόσο στη δισκογραφία όσο και στη σκηνή.
      Επί σκηνής με τον Πασχάλη Τερζή
      Επί σκηνής με τον Πασχάλη Τερζή
      Στην πολύχρονη μουσική πορεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντήθηκε καλλιτεχνικά με σπουδαίους καλλιτέχνες, συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές τόσο στη δισκογραφία όσο και στη σκηνή.
      Πολλοί μεγάλοι συνθέτες και στιχουργοί έγραψαν τραγούδια για τη μοναδική φωνή του. Ανάμεσά τους και οι Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιώργος Κατσαρός, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Σπανός, Τάκης Μουσαφίρης, Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταμάτης Κραουνάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Φίλιππος Γράψας, Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκης Αλκαίος, Οδυσσέας Ιωάννου κ.ά.

      Μια εκδρομή είναι η ζωή μου που θα τελειώσει κάποτε...

      Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στην Αγία Μονή, η τυχαία συνάντησή του με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Μίκη Θεοδωράκη, η χρονιά... σταθμός για την καριέρα του και το τελευταίο ζεϊμπέκικο
      Τα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια ήταν δύσκολα, από μικρός δούλευε για να βοηθήσει τη μητέρα του. Στην Αθήνα ήρθε το '64, μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο
      Τα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια ήταν δύσκολα, από μικρός δούλευε για να βοηθήσει τη μητέρα του. Στην Αθήνα ήρθε το '64, μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο
      «Μια εκδρομή είναι η ζωή μου/ Που θα τελειώσει κάποτε/ Μα έπαιξα, γέλασα με την ψυχή μου/ Δεν έπληξα ποτέ/ Εμένα ο θάνατος μού φαίνεται γιορτή/ Ενα λαχείο είναι η ζωή, ας είναι κι αμορτί/ Λουλούδια για το χάροντα, μπουζούκι και κιθάρα/ Κι ένα ανοιχτό περίπτερο να πάρουμε τσιγάρα...»: Το τραγούδι αυτό του Γιάννη Μηλιώκα που τραγούδησε πριν από λίγα χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος στο άλμπουμ του «Στη διαπασών», θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σάουντρακ της ζωής του.

      «Το τραγούδι θέλει πόνο»

      Τι έλεγε ο Δημήτρης Μητροπάνος για τη μουσική, ποιες ήταν οι απόψεις του για την πολιτική, ενώ τόνιζε για τον θάνατο: Κάποτε, μοιραία, θα έρθει, την ανημπόρια δεν θέλω εγώ
      «Βγαίνω για να τραγουδήσω. Αυτό είναι. Εγώ δεν μπορώ καταρχήν να πετάω λουλούδια στον έναν, να μου μιλάει ο άλλος, να χαιρετάω. Βγαίνω για να τραγουδήσω για όλους», είχε πει για την παρουσία του στη σ
      «Βγαίνω για να τραγουδήσω. Αυτό είναι. Εγώ δεν μπορώ καταρχήν να πετάω λουλούδια στον έναν, να μου μιλάει ο άλλος, να χαιρετάω. Βγαίνω για να τραγουδήσω για όλους», είχε πει για την παρουσία του στη σκηνή


      Στιβαρός και λιτός. Απλός και μεγαλοπρεπής. Με λεβεντιά, δύναμη, αλλά και δωρικότητα τέτοια σαν να γνώριζε το αρχαιοελληνικό μέτρο, ο Δημήτρης Μητροπάνος αυτό που «έφερε» στο πάλκο αυτό το ίδιο εξέπεμπε μέσα από τις συνεντεύξεις του. «Οχι λέω μόνο στα τραγούδια που θεωρώ ότι δεν έχω κανέναν λόγο να τα πω. Δεν με αφορά το είδος, αν είναι καλό το τραγούδι. Θεωρώ ότι ο τραγουδιστής πρέπει να τραγουδά διάφορα είδη. Αρκεί να μη φοβάται ότι δεν θα αποδεχτεί το κοινό του, μια ενδεχόμενη στροφή του σε κάτι διαφορετικό. Προσωπικά αυτό δεν με απασχόλησε ποτέ...», δήλωνε ο αγαπημένος τραγουδιστής στην τελευταία του συνέντευξη στο «Εθνος».
      Στην ίδια συνέντευξη τόνιζε: «Δεν υπάρχει πολιτική πια, σε κανένα επίπεδο. Και όταν τους λες να αλλάξουν το Σύνταγμα για να υπάρχει κάποιος έλεγχος, σου λένε ότι δεν μπορούν να το κάνουν. Στις 2 το πρωί όμως που πηγαίνουν και ψηφίζουν και περνάνε ό,τι θέλουν, μπορούν να κάνουν αλλαγές. Ολες οι κομπίνες υπογεγραμμένες είναι. Απλά και μόνο παραγράφονται αδικήματα για συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι αυτοί οι πολιτικοί που έχουμε σήμερα, σε όλες τις παρατάξεις, μπορούν να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση». Παρακάτω σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις του τα τελευταία χρόνια.
      Για τη σχέση του με τη μουσική: «Δεν έμαθα ποτέ μουσική, δεν ξέρω μουσική. Δεν ξέρω πού γράφεται το ντο, δεν ξέρω κανένα όργανο, δεν ξέρω τίποτα. Μια φορά αποφάσισα να μάθω λίγη κιθάρα και πήγα στον Γεράσιμο τον Μηλιαρέση, έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες. Αυτός όμως το ΄δε να με κάνει Σεγκόβια! ''Είναι κρίμα'', μου 'λεγε, ''έχεις καταπληκτικά χέρια, έχεις ταλέντο''. Τον χαιρέτησα κι έφυγα. Δεν το 'χα σκοπό να μάθω, ούτε διάθεση -είχα το σχολείο μου, είχα τόσα πράγματα, δεν ήθελα να βάλω κι άλλο μπελά στο κεφάλι μου. Βέβαια, τόσα χρόνια που δουλεύω, με τόσους κιθαρίστες, κάτι θα μπορούσα να ΄χω πιάσει. Ε, τεμπελάκος ήμουνα, τ' άφησα και πέρασε έτσι το πράγμα».
      Με τη σύζυγό του, Βένια
      Με τη σύζυγό του, Βένια
      Για τη σχέση του με το επάγγελμα του τραγουδιστή: «Δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής ? αρχιτέκτονας, αυτό ήταν το όνειρό μου. Από ανάγκη ξεκίνησα το τραγούδι. Επρεπε να κάνω μια δουλειά για να βοηθήσω την οικογένεια. Να σπουδάσω, έτσι κι αλλιώς μου ήταν απαγορευμένο. Εννιά δέκα χρονών, με φώναξαν στην Ασφάλεια και μου 'παν «Κοίτα, βρες καμιά τέχνη γιατί για να σπουδάσεις, ξέχασέ το. Ο πατέρας σου ήταν κομμουνιστής, ο θείος σου κομμουνιστής, χαρτί Κοινωνικών Φρονημάτων δεν θα πάρεις?»... Πέρασαν χρόνια μέχρι να ερωτευτώ το τραγούδι. Πολλά χρόνια... Μου άρεσε το τραγούδι αλλά για επάγγελμα δεν το 'θελα. Πότε αποφάσισα πως αυτή θα είναι η δουλειά μου; Ουου, χρόνια μετά τον πρώτο δίσκο μου ? μη σου πω και δέκα χρόνια!».

      Τον υποδέχονταν σαν λαϊκό ήρωα

      Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
      Αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτήρισε την καλλιτεχνική διαδρομή του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν η δυνατότητά του να ελίσσεται και να προσεγγίζει διαφορετικά μουσικά είδη εκτός από το λαϊκό στο οποίο ήταν ταγμένος.
      Με τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία
      Με τη σύζυγό του Βένια και την κόρη του Αναστασία
      Αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτήρισε την καλλιτεχνική διαδρομή του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν η δυνατότητά του να ελίσσεται και να προσεγγίζει διαφορετικά μουσικά είδη εκτός από το λαϊκό στο οποίο ήταν ταγμένος. Μπορούσε με την ίδια ευκολία να ερμηνεύσει ένα ροκ κομμάτι, μια τρυφερή μπαλάντα, ένα έντεχνο τραγούδι. Ο Δημήτρης Μητροπάνος όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέβηκε ποτέ από τη σκηνή. Ακόμη κι όταν η υγεία του ήταν κλονισμένη, ήταν εκεί παρών. Και μπορεί το πρόσωπό του να έδειχνε ταλαιπωρημένο, η φωνή του όμως, αυτή η προικισμένη φωνή, δεν έσπασε ποτέ. Εκείνος έκλεινε τα μάτια και η φωνή έβγαινε, όπως πάντα, μέσα από την ψυχή του.

      «Τον έχουμε δίπλα μας ζωντανό και θα μας κρατά συντροφιά»

      «ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ 
      Συλλυπητήρια μηνύματα για τον χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου εκφράστηκαν από πολλούς φορείς του πολιτικοκοινωνικού φάσματος της χώρας. Για "έναν σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή που με τη χαρακτηριστική, αυθεντική ερμηνεία του χάραξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού", μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. "Μια δωρική φωνή που εξέφρασε με αυθεντικότητα την ελληνικότητα και την ψυχή του λαού μας έσβησε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έκαναν, ακόμη, τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

      ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: Η ιστορία έγινε σιωπή...

      «Δοξάστηκε, αλλά η δόξα δεν τον άγγιξε, ήταν σαν να πέρναγε πέρα από αυτόν» δηλώνει ο συνθέτης που συνεργάστηκε στενά μαζί του
      Μικρούτσικος και Μητροπάνος μοιράζονται το χειροκρότημα του κόσμου
      Μικρούτσικος και Μητροπάνος μοιράζονται το χειροκρότημα του κόσμου
      Συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου είναι οι φίλοι και οι συνεργάτες του. Ο Θάνος Μικρούτσικος, που συνεργάστηκε με μεγάλη επιτυχία με τον σπουδαίο ερμηνευτή, δήλωσε: «Είμαι βαθιά συντετριμμένος όχι μόνον με το απρόοπτο του θανάτου του, αλλά και με την απώλεια ενός φίλου μου, ενός πολύ δικού μου ανθρώπου πάνω απ' όλα, ενός ανθρώπου που όταν σε χαιρετούσε ήταν σαν ν' άνοιγε η μεγαλύτερη αγκαλιά του κόσμου, ενός ανθρώπου που υπήρξε πολύ μεγάλος καλλιτέχνης, πολύ μεγάλος τραγουδιστής κι αγαπήθηκε πολύ απ' όλους.
      Κύριο χαρακτηριστικό του, το οποίο εγώ δεν το έχω συναντήσει σε κανέναν από το σινάφι μας, ήταν πως εδώ και 40 χρόνια δοξάστηκε, αλλά η δόξα δεν τον άγγιξε, ήταν σαν να πέρναγε πέρα απ' αυτόν, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τον χώρο μας.
      Oταν συνεργαστήκαμε, κατάλαβα ακόμα περισσότερο ότι είχε ένα πάθος μοναδικό, όσο ελάχιστοι τραγουδιστές που έχουν περάσει από τη χώρα μας τα τελευταία πενήντα - εξήντα χρόνια.