Wednesday, April 18, 2012

Δημήτρης Μητροπάνος (1948-2012) - ΣΥΡΙΖΑ: "Ευδιάκριτο στίγμα"...


Κακουριώτης Σ.
Η ΑΥΓΗ: 18/04/2012
    Αποχαιρετώντας "έναν μεγάλο τραγουδιστή, έναν από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς καλλιτέχνες, έναν άνθρωπο της Αριστεράς", το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι με τον θάνατο του Δ. Μητροπάνου "επισπεύδεται το κλείσιμο της σημαντικότερης περιόδου του ελληνικού τραγουδιού... Περίοδος που δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από τους μεγάλους συνθέτες και στιχουργούς, αλλά και από τους σπουδαίους ερμηνευτές που έδωσαν σάρκα και οστά στα τραγούδια και τα μετέφεραν στους ώμους τους από τις λαϊκές γειτονιές ώς τα πέρατα της οικουμένης.
    Ο Δημήτρης Μητροπάνος διακρίθηκε για την ευχέρειά του όχι μόνο να χρωματίζει πλούσια τα τραγούδια που του ανέθεταν οι συνθέτες να ερμηνεύσει, αλλά και να διεισδύει βαθιά στον συναισθηματικό κόσμο των ακροατών του", για να καταλήξει: "Ο Μητροπάνος άφηνε το ευδιάκριτο στίγμα του, χωρίς περιττούς θορύβους, πάντα ουσιαστικός, σε έναν δρόμο που διάλεξε ξεκινώντας από τα Τρίκαλα και τον ακολούθησε με συνέπεια επί δεκαετίες, παρ' όλη την πολύχρονη ταλαιπωρία του από προβλήματα υγείας. Αναμφίβολα, έφυγε πολύ νωρίς, στα 64 του χρόνια. Θα μας λείψει".


    Δηλώσεις πολιτικών κομμάτων
    Τον Δ. Μητροπάνο αποχαιρέτισαν με δηλώσεις τους όλα τα κόμματα και η πολιτική ηγεσία. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους του, τον χαρακτήρισε "σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή, που με τη χαρακτηριστική, αυθεντική ερμηνεία του χάραξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού", ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος σημείωσε πως "έζησε ακριβώς όπως τραγούδησε: αυθεντικά, δωρικά, με πρωτογενές πάθος και τεράστια γενναιοδωρία. Η φωνή του και οι ερμηνείες του έγιναν συνώνυμο του καλού ελληνικού τραγουδιού και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης του λαού μας. Τον ευχαριστούμε και τον αποχαιρετούμε". Δηλώσεις για τον θάνατο του λαϊκού ερμηνευτή εξέδωσαν επίσης ο Αντ. Σαμαράς (που τον χαρακτήρισε "κομμάτι της ψυχής του κάθε Έλληνα"), το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Γ. Καρατζαφέρης, η ΔΗΜΑΡ, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά.

    No comments: