Wednesday, April 18, 2012

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ: Η ιστορία έγινε σιωπή...

«Δοξάστηκε, αλλά η δόξα δεν τον άγγιξε, ήταν σαν να πέρναγε πέρα από αυτόν» δηλώνει ο συνθέτης που συνεργάστηκε στενά μαζί του
Μικρούτσικος και Μητροπάνος μοιράζονται το χειροκρότημα του κόσμου
Μικρούτσικος και Μητροπάνος μοιράζονται το χειροκρότημα του κόσμου
Συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου είναι οι φίλοι και οι συνεργάτες του. Ο Θάνος Μικρούτσικος, που συνεργάστηκε με μεγάλη επιτυχία με τον σπουδαίο ερμηνευτή, δήλωσε: «Είμαι βαθιά συντετριμμένος όχι μόνον με το απρόοπτο του θανάτου του, αλλά και με την απώλεια ενός φίλου μου, ενός πολύ δικού μου ανθρώπου πάνω απ' όλα, ενός ανθρώπου που όταν σε χαιρετούσε ήταν σαν ν' άνοιγε η μεγαλύτερη αγκαλιά του κόσμου, ενός ανθρώπου που υπήρξε πολύ μεγάλος καλλιτέχνης, πολύ μεγάλος τραγουδιστής κι αγαπήθηκε πολύ απ' όλους.
Κύριο χαρακτηριστικό του, το οποίο εγώ δεν το έχω συναντήσει σε κανέναν από το σινάφι μας, ήταν πως εδώ και 40 χρόνια δοξάστηκε, αλλά η δόξα δεν τον άγγιξε, ήταν σαν να πέρναγε πέρα απ' αυτόν, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τον χώρο μας.
Oταν συνεργαστήκαμε, κατάλαβα ακόμα περισσότερο ότι είχε ένα πάθος μοναδικό, όσο ελάχιστοι τραγουδιστές που έχουν περάσει από τη χώρα μας τα τελευταία πενήντα - εξήντα χρόνια.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Γιάννη Σπανό
Ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Γιάννη Σπανό
Παρότι υπήρξαν πολλοί μεγάλοι τραγουδιστές, ο Μητροπάνος έμεινε στην πρώτη γραμμή μιας εκφοράς παθιασμένης, που θα έλεγα ταυτιζόταν με αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ελληνικό στοιχείο. Ελληνικό στοιχείο όμως χωρίς χαρακτηριστικά φυλετικά και σοβινιστικά, ελληνικό στοιχείο που ήταν ο τόπος και ο χρόνος, το βουνό και η θάλασσα.
Απ' την άλλη μεριά, με μένα και τον Μητροπάνο υπήρχε κάτι το πρωτοφανές: ενώ για μια μεγάλη περίοδο, εκεί στη δεκαετία του '70, τα τραγούδια που έλεγε δεν μ' ακούμπαγαν, ορισμένα απ' αυτά μάλιστα με απωθούσαν, παρ' όλα αυτά με ανατρίχιαζε η φωνή του ακόμη και τότε. Κάτι το οποίο δεν αισθάνθηκα ποτέ με άλλον Ελληνα τραγουδιστή.
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Είναι τραγικό αυτό που συνέβη, ειδικότερα για τη γυναίκα του, που τη λάτρευε και τον λάτρευε, και τις δύο κόρες του που εδώ και πολύ καιρό ήταν οι αγάπες της ζωής του οι μοναδικές.
Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, αφού, όπως λέει και η "Ρόζα", η ιστορία έγινε σιωπή...».
Μίκης Θεοδωράκης:

Τον λάτρεψε ένας ολόκληρος λαός

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
«Τον Δημήτρη Μητροπάνο τον θεωρούσα πνευματικό μου παιδί. Εφηβος ξεκίνησε μαζί μου την πορεία του στο τραγούδι, για να φτάσει στις κορυφές της λαϊκής αποδοχής, της μεγάλης αγάπης και της καλλιτεχνικής καταξίωσης. Πριν από λίγες μέρες συζητούσαμε για τη συναυλία που θα έδινε στο Ηρώδειο με τον "Επιτάφιο" και το "Αξιον Εστί" και για τη μελλοντική ηχογράφηση του "Διόνυσου". Ετσι, μου είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσω ότι αυτός ο δυνατός και περήφανος άντρας έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα από τη ζωή. Ημουν τόσο περήφανος γι' αυτόν, τον εκτιμούσα και τον αγαπούσα τόσο πολύ, που η απώλειά του με συγκλονίζει. Τώρα η σκέψη μου στρέφεται προς τη γυναίκα του και τις κόρες του, στις οποίες δεν έχω λόγια να πω. Το μόνο που ίσως τις παρηγορήσει είναι ότι τον άνθρωπό τους τον λάτρεψε ένας ολόκληρος λαός και γι' αυτό θα μείνει για πάντα στη συλλογική μας μνήμη», δήλωσε ο μεγάλος μας συνθέτης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

«Ηταν ο πιο ευθύς που ήξερα στον χώρο μας»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
«Θλίβεται η μέρα, θλίβεται η χώρα με τον θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου. Μπορεί να μην είχα συνεργαστεί πολύ μαζί του, αλλά έτρεφα μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για εκείνον. Για μένα ο Μητροπάνος συμβόλιζε αυτό που στην Ελλάδα λέμε παλικάρι, που με την αξία του και μόνον κατάφερε πολλά. Ηταν ο πιο ευθύς και ντόμπρος άνθρωπος που είχα γνωρίσει στον χώρο μας. Διέθετε μια φωνή μοναδική, αναντικατάστατη. Και με τον θάνατό του μένει μια πολύ σημαντική θέση κενή. Μια θέση που δεν πρόκειται να καλυφθεί ποτέ από κανέναν άλλο. Χάσαμε ένα σημαντικό μέλος της ιστορίας μας».
Γιάννης Σπανός:

Γνωριστήκαμε στη δεκαετία του '60

«Είναι μεγάλη απώλεια, για πολλούς λόγους. Εκτός από μεγάλος τραγουδιστής, ήταν φίλος, δικός μου και πολλών άλλων. Τον Δημήτρη τον πρωτογνώρισα στη δεκαετία του '60, στην Πλάκα σε κάτι μικρά μαγαζιά, όπου τραγουδούσε λαϊκά πάντα. Από εκεί φαινόταν πόσο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής ήταν.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
Είχαμε μια φιλία δεκαετιών. Oταν ήμουν στη ΛΥΡΑ, κάναμε μαζί ένα σαρανταπεντάρι "Δεν σου γύρεψα μαχαίρι". Δεν συνεργαστήκαμε ποτέ σε μαγαζιά, αλλά κάναμε πολλή παρέα. Επαιρνε το τραγούδι και το έκανε δικό του, μπορούσε να το μετατρέψει από μπαλάντα σε λαϊκό ζεϊμπέκικο. Ηταν ερμηνευτής συνδημιουργός. Ηταν μοναδικός, γιατί δεν μιμήθηκε κανέναν. Μαζί με τον Καζαντζίδη, τους θεωρώ ανεπανάληπτες φωνές.
Ηταν κάτι πάνω από τραγουδιστής. Συνδύαζε τη λαϊκή ψυχή με την απαράμιλλη λαϊκή έκφραση. Στο "Αλίμονο σε αυτούς που δεν αγάπησαν", εγώ θα έλεγα "αλίμονο σε αυτούς που δεν τον γνώρισαν"».
Αφιέρωμα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής "Δρόμοι" με τον Αρη Σκιαδόπουλο, παραγωγής 2004. Στην εκπομπή, ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλά για τον γενέθλιο τόπο του, την Αγ. Μονή Τρικάλων, τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την πρώτη του επαφή με τη μουσική. Αναφέρεται στην εγκατάστασή του στην Αθήνα, το 1964, και τις πρώτες του συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες και που σημάδεψαν την καλλιτεχνική του πορεία, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Περιγράφει με νοσταλγία τα χρόνια που ασχολήθηκε με τη Νεολαία Λαμπράκη και μιλά για τις μετέπειτα συνεργασίες του με μεγάλους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού.
Μάνος Ελευθερίου
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

Τον γνώρισα το 1971, όταν τον διάλεξε ο Δήμος Μούτσης να τραγουδήσει με την Πετρή Σαλπέα τον κύκλο τραγουδιών «Αγιος Φεβρουάριος» σε στίχους δικούς μου. Τότε ήταν στρατιώτης. Εβαλαν κάποιο μέσον από την εταιρεία δίσκων και ήρθε, τραγούδησε τα τραγούδια και έφυγε ξανά για τη μονάδα του. Από τότε γίναμε φίλοι. Ο ίδιος ήταν ένας απλός, δωρικός άνθρωπος και αυτήν τη δωρικότητά του βλέπει κανείς και στο τραγούδι του. Ισως αυτή η δωρικότητά του, ενώ ήταν κατεξοχήν λυρικός τραγουδιστής, τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό και περισσότερο δημοφιλή, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Παύλος Γερουλάνος
Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε ένας μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης, που έζησε ακριβώς όπως τραγούδησε: αυθεντικά, δωρικά, με πρωτογενές πάθος και τεράστια γενναιοδωρία. Η φωνή του και οι ερμηνείες του έγιναν συνώνυμο του καλού ελληνικού τραγουδιού και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης του λαού μας.

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Χρήστος Νικολόπουλος
Ο θάνατος του Δημήτρη Μητροπάνου είναι μια μεγάλη απώλεια για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Ο Μητροπάνος ήταν από τους τελευταίους λαϊκούς τραγουδιστές - ζωντανά κύτταρα του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού. Ηταν όμως και ένας λαϊκός, ατόφιος άνθρωπος. Με γοήτευε η φωνή του, μου θύμιζε τις παλιές καλές εποχές του λαϊκού τραγουδιού. Η φωνή του ήταν μια από τις ιδιαίτερες φωνές με όλα τα στοιχεία ενός άξιου τραγουδιστή. Εγώ τη φωνή του την αποκαλούσα «όργανο». Τη στιγμή που τραγουδούσε ένιωθα πως παίζει ένα τσέλο. Τον είδα πριν από είκοσι περίπου ημέρες, ήταν μια χαρά. Είμαστε πραγματικά όλοι συγκλονισμένοι γι' αυτήν τη μεγάλη απώλεια.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Γιώργος Κατσαρός
Με τον Δημήτρη συναντηθήκαμε πριν από πολλά χρόνια. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση και φιλία. Ημουν τυχερός που τον γνώρισα όχι μόνο επειδή τραγούδησε τραγούδια μου που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και σφράγισαν την καριέρα μου και την καριέρα του, αλλά γιατί ήταν ένας ειλικρινής άνθρωπος στη ζωή του. Καλός, ντόμπρος και αγωνιστής στη ζωή, αγωνιστής και για τα προβλήματα υγείας που είχε. Ηταν παντού μπροστάρης και σου έδινε πάντα την ευκαιρία να χαίρεσαι που ήσουν δίπλα του γιατί ήταν ένα στήριγμα. Ως τραγουδιστής ήταν μεγάλη φωνή, σπουδαίος ερμηνευτής. Εχουμε τα τραγούδια του για να μην τον ξεχάσουμε ποτέ. Με τον Δημήτρη κάναμε πολλή παρέα. Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το ενδιαφέρον για την οικογένειά του και για τα ανίψια του. Ηταν ένας εξαιρετικός οικογενειάρχης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Φίλιππος Πλιάτσικας
Αυτό που θέλω να θυμάμαι, και θυμάμαι, από τον Δημήτρη είναι η ατόφια και γνήσια ψυχή του. Υπάρχουν ορισμένα λόγια που μπορεί να φανούν ως κοινότοπα, όμως σε αυτή τη περίπτωση, πιστέψτε με, δεν είναι: ο Δημήτρης ήταν από τους λίγους που συνδύαζε το εξαιρετικό του ταλέντο με έναν πραγματικά εξαιρετικό άνθρωπο. Συμπαραστέκομαι όσο μπορώ στην οικογένειά του.

Λάκης Παπαδόπουλος
Ο Μητροπάνος ήταν ο τραγουδιστής των Ελλήνων. Παρόλο που χαρακτηρίστηκε λαϊκός τραγουδιστής, τόλμησε και έκανε ανοίγματα και σε άλλα μουσικά είδη, πάντα με μεγάλη επιτυχία. Ο,τι τραγούδησε ο Μητροπάνος το έκανε κλασικό. Γιατί η φωνή του ήταν ουράνια, μοναδική. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ κανένας μιμητής του. Αυτή η φωνή δεν αντιγράφεται. Νιώθω τυχερός που ερμήνευσε τα τραγούδια μου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Κώστας Θωμαΐδης
Μία από τις σημαντικότερες φωνές που έχουν περάσει από την ελληνική μουσική κι από τις καλύτερες φωνές ήταν αυτή του Δημήτρη Μητροπάνου. Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της φωνής του και με τη δύναμη της ψυχής του έβγαζε την αλήθεια των τραγουδιών, φέρνοντας στα χείλη μας όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια. Ηταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος χαμηλών τόνων, ντόμπρος, πάντα με ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα για τον διπλανό του. Πάντα θα θυμάμαι τον τρόπο που τραγουδούσε και την απίστευτη αίσθηση του ρυθμού που είχε. Νομίζω πως καμία άλλη λαϊκή φωνή δεν έχει πατήσει τόσο γερά πάνω στο ζεϊμπέκικο. Η φωνή του, τα τραγούδια του είναι κτήμα του ελληνικού πολιτισμού.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ
Δημήτρης Μπάσης
Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος από απ' αυτό που συνέβη. Για μένα ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ήταν απλός ένας συνεργάτης. Νιώθω πως πέρα απ' όλα τ' άλλα έχασα έναν δικό μου άνθρωπο, έναν πολύτιμο φίλο, έναν αδελφό. Πραγματικά ο Μητροπάνος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ, εκτός από το τεράστιο ταλέντο του, την απλότητά του, την καλοσύνη του και τη γενναιοδωρία του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει φύγει. Πριν από λίγες ημέρες δώσαμε συναυλία στην Κρήτη και στις 2 Απριλίου γιόρτασε τα γενέθλιά του. Hταν πολύ ευτυχής και πολύ δυνατός. Κάναμε σχέδια για το καλοκαίρι. Θα είναι δύσκολο να συνηθίσουμε να ζούμε χωρίς αυτόν. Αυτήν τη στιγμή, όμως, η σκέψη μου είναι διαρκώς στις τρεις μεγάλες αγάπες της ζωής του, τη γυναίκα του και τις κόρες του.

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σταμάτης Κραουνάκης
Να πάρουμε το μήνυμα μιας αποχώρησης, σε μια στιγμή που έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη από εθνική συγκρότηση. Αυτό η φωνή του Μητροπάνου το έκανε. Σε όποια μεριά του κόσμου υπάρχει Ελλάδα. Εκεί να συγκεντρωθεί, προτείνω, ο χαιρετισμός μας.

Βαγγέλης Κορακάκης
ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

Η θλίψη μου είναι μεγάλη. Το πόσο έχω στενοχωρηθεί για τον καλό μου φίλο τον Δημήτρη δεν μπορώ να σας το πω. Με τον θάνατό του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι. Δεν πρόκειται να ξαναβγεί Μητροπάνος. Ο Δημήτρης ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε κόμπλεξ κι απωθημένα. Ηξερε την αξία του. Ηταν το καλύτερο παιδί. Αγαπούσε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τις κόρες του όσο τίποτα στον κόσμο... Ηταν άντρας, μάγκας, άνθρωπος μοναδικός... Τον αγαπούσα πολύ. Κι όλη η Ελλάδα τον αγαπάει. Είναι μεγάλη απώλεια. Εθνική απώλεια. Να 'ναι καλά εκεί που είναι.

Θανάσης Πολυκανδριώτης
Αλίμονο σε αυτούς που μένουν πίσω. Αυτοί που φεύγουν, κατά κάποιον τρόπο, λυτρώνονται. Το λαϊκό τραγούδι, όμως, θα υποφέρει, γιατί η απουσία του Δημήτρη είναι τεράστια, είναι ίδια με το κενό που άφησε ο Στέλιος και ο Στράτος. Και όταν ένας φίλος φεύγει το μόνο σκέφτομαι και το μόνο που ακούω μέσα μου είναι ένας στίχος του Βασίλη Παπαδόπουλου που λέει "Θε μου, φίλους άμα παίρνεις, πίσω να τους ξαναφέρνεις". Η αξία του είναι παραδεκτή από όλο το πανελλήνιο και νομίζω ότι είναι ο τελευταίος μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής που είχαμε. Στη Βένια και στα κορίτσια του τα θερμά μου συλλυπητήρια.

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
  • ΕΘΝΟΣ, 18/4/2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Μικρούτσικος και Μητροπάνος μοιράζονται το χειροκρότημα του κόσμου
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Γιάννη Σπανό
  • ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
  • ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ
  • ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
  • ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
  • ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
  • ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ
  • ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ

No comments: