Wednesday, April 18, 2012

Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» στο «Εδώ είμαστε»

Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ
 Μια ζωή γεμάτη τραγούδια. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε στυλοβάτης του λαϊκού τραγουδιού.
Με τον Μάριο Τόκα
Με τον Μάριο Τόκα
Μια ζωή γεμάτη τραγούδια. Για περισσότερα από 40 χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε στυλοβάτης του λαϊκού τραγουδιού. Τις τέσσερις αυτές δεκαετίες η δισκογραφική του παρουσία ήταν σημαντική και αδιάκοπη, δημιουργώντας μια δισκογραφική πορεία γεμάτη επιτυχίες, σημαντικές συνεργασίες και διαχρονικά τραγούδια.
Πρώτος σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε ο Δήμος Μούτσης, με τον οποίο ο Μητροπάνος ηχογράφησε, το 1972, τον θρυλικό «Αγιο Φεβρουάριο» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου με την ερμηνευτική συμμετοχή της Πετρής Σαλπέα.
Ακολούθησαν συνεργασίες με άλλους σημαντικούς συνθέτες που ήταν ιδιαίτερα ενεργοί εκείνοι την περίοδο, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης («Πικροσάββατα»), ο Γιώργος Κατσαρός («Ο Δρόμος για τα Κύθηρα»), ο Γιώργος Χατζηνάσιος («Συναξάρια»), ο Σταύρος Κουγιουμτζής («Τα νυχτέρια μας»), ο Απόστολος Καλδάρας («Οταν μιλούν τα τέλια») κ.ά.
Με τον Μίκη Θεοδωράκη
Με τον Μίκη Θεοδωράκη
Από τις σημαντικότερες συνεργασίες του Δημήτρη Μητροπάνου στη δισκογραφία ήταν αυτές με τον Τάκη Μουσαφίρη και τον Μάριο Τόκα. Με τον Μουσαφίρη έκανε αρκετούς δίσκους, μεταξύ των οποίων και οι «Λαϊκά 76», «Ερωτικά Λαϊκά», «Εμείς οι δυο» κ.ά., ενώ μεμονωμένα τραγούδια του υπήρχαν σε διάφορες δουλειές του τραγουδιστή. Και η συνεργασία του με τον Μάριο Τόκα όμως ήταν από τις πιο φωτεινές στιγμές της δισκογραφικής πορείας του Δημήτρη Μητροπάνου. « Η Εθνική μας Μοναξιά» και το «Παρέα μ' έναν ήλιο», σε στίχους του Φίλιππου Γράψα, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα κάνουν μαζί το «Εντελβάις» σε στίχους Αλκη Αλκαίου.
Πρόσφατα με τον Σταμάτη Κραουνάκη
Πρόσφατα με τον Σταμάτη Κραουνάκη
Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου, ωστόσο, αποτελεί αναμφισβήτητα η συνάντησή του με τον Θάνο Μικρούτσικο στο ανεπανάληπτο άλμπουμ «Στου αιώνα την παράγκα», σε στίχους Αλκη Αλκαίου, Λίνας Νικολακοπούλου, Γιώργου Κακουλίδη κ.ά., που σύστησε στο ευρύ κοινό το διαφορετικό, «έντεχνο» ερμηνευτικό πρόσωπο του τραγουδιστή. Από τότε η «Ρόζα» έγινε το ζεϊμπέκικο που θα τον συνοδεύει για πάντα.
Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» στο «Εδώ είμαστε»
Ο Δημήτρης Μητροπάνος προτιμούσε τους δίσκους που ήταν γραμμένοι από έναν συνθέτη και έναν στιχουργό. Οταν όμως δεν μπορούσε να το βρει αυτό, κατέφευγε στους πολυσυλλεκτικούς δίσκους. Τέτοιοι ήταν και οι «Του έρωτα και της φυγής», «Θα είμαι εδώ», «Στη διαπασών» με τραγούδια από Μικρούτσικο, Λεοντή, Θαλασσινό, Κότσιρα, Πλιάτσικα, Τσακνή, Ξυδούς, Πασχαλίδη κ.ά. Στο ενδιάμεσο, μας εξέπληξε ευχάριστα με κάποιες απρόσμενες αλλά πολύ όμορφες συνεργασίες, όπως αυτές με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο «Στης Ψυχής το Παρακάτω», τον Στέφανο Κορκολή στο «Πες μου τ' αληθινά σου» και τον Σταμάτη Κραουνάκη στο «Εδώ Είμαστε».
Παράλληλα, συμμετείχε ερμηνευτικά σε δίσκους άλλων ερμηνευτών, βάζοντας το μοναδικό του στίγμα με υπέροχα τραγούδια όπως τα «Για να σ' εκδικηθώ» με τον Λάκη Παπαδόπουλο, «Κλείνω κι έρχομαι» με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, «Δίδυμα Φεγγάρια» με την Αλέκα Κανελλίδου.
ΕΘΝΟΣ, 18/4/2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Με τον Μάριο Τόκα
  • Με τον Μίκη Θεοδωράκη
  • Πρόσφατα με τον Σταμάτη Κραουνάκη
  • Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» στο «Εδώ είμαστε»
  • Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» στο «Εδώ είμαστε»
  • Από τον «Αγιο Φεβρουάριο» στο «Εδώ είμαστε»

No comments: