Wednesday, April 18, 2012

Δούλεψε με τους «μεγάλους», έδινε ευκαιρίες στους νέους

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στην πολύχρονη μουσική πορεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντήθηκε καλλιτεχνικά με σπουδαίους καλλιτέχνες, συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές τόσο στη δισκογραφία όσο και στη σκηνή.
Επί σκηνής με τον Πασχάλη Τερζή
Επί σκηνής με τον Πασχάλη Τερζή
Στην πολύχρονη μουσική πορεία του ο Δημήτρης Μητροπάνος συναντήθηκε καλλιτεχνικά με σπουδαίους καλλιτέχνες, συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές τόσο στη δισκογραφία όσο και στη σκηνή.
Πολλοί μεγάλοι συνθέτες και στιχουργοί έγραψαν τραγούδια για τη μοναδική φωνή του. Ανάμεσά τους και οι Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιώργος Κατσαρός, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Σπανός, Τάκης Μουσαφίρης, Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταμάτης Κραουνάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Φίλιππος Γράψας, Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκης Αλκαίος, Οδυσσέας Ιωάννου κ.ά.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος εξάλλου είχε εμπιστευθεί και πολλούς δημιουργούς της νεότερης γενιάς, καθώς επιθυμία του ήταν να παρουσιάζει κάθε φορά πράγματα διαφορετικά, αλλά και να δίνει ευκαιρίες στις νέες δυνάμεις του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια έγραψαν για εκείνον μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κορκολής, ο Γιάννης Κότσιρας, Παντελής Θαλασσινός, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.
Μια ολόκληρη ζωή στις πίστες και στις μουσικές σκηνές ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε συνυπάρξει με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Πάντα ωστόσο επέλεγε να έχει στο πλευρό του νέους ταλαντούχους ερμηνευτές. Στα μουσικά του σχήματα είχαν συμμετάσχει μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Μπάσης, Θέμης Αδαμαντίδης, Μανώλης Λιδάκης, Μπάμπης Στόκας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ασπασία Θεοφίλου κ.ά.
Οι συνεργασίες επί σκηνής με τον φίλο του και κουμπάρο του Πασχάλη Τερζή έγραψαν ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση. Η εμπιστοσύνη που έδειξε στην Πέγκυ Ζήνα μπορεί αρχικά να σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, εκ του αποτελέσματος ωστόσο αποδείχτηκε πως για μία ακόμη φορά είχε δίκιο, καθώς οι δυο τους μοιράστηκαν δύο πολύ επιτυχημένες χειμερινές σεζόν.
Ο τελευταίος κύκλος των ζωντανών του εμφανίσεων ολοκληρώθηκε πανηγυρικά πριν από λίγες ημέρες στο Κέντρο Αθηνών, όπου εμφανιζόταν μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Δημήτρη Μπάση. Εκεί ήταν η τελευταία φορά που ο Μητροπάνος συγκλόνιζε τα πλήθη ερμηνεύοντας, αντί καληνύχτας, το σπαρακτικό «Αλίμονο σ' αυτούς που δεν αγάπησαν»...

No comments: