Wednesday, April 18, 2012

Χόρεψε το ζεϊμπέκικο των Αρχαγγέλων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ
 Η φωνή-σύμβολο του λαϊκού τραγουδιού, ο ευαίσθητος πολίτης που δήλωνε πάντα παρών, έσβησε ξαφνικά χθες το πρωί βυθίζοντας στο πένθος όλη την Ελλάδα
Χόρεψε το ζεϊμπέκικο των Αρχαγγέλων
«Oσοι με τον Χάρο 'γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη...»: Ετσι ακριβώς, όπως έλεγε και το αγαπημένο τραγούδι του, έφυγε ο Δημήτρης Μητροπάνος... Είπε «αντίο» ξαφνικά, χθες το πρωί, κι έφυγε για το τελευταίο ταξίδι, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη που τον λάτρεψε για τη μοναδική φωνή του, τα υπέροχα τραγούδια του, αλλά και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του.
Γιατί ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν ήταν μόνον ο απόλυτος λαϊκός τραγουδιστής, ήταν και ο γνήσιος λαϊκός άνθρωπος, μια ατόφια λαϊκή ψυχή. Κι αυτό το ήξεραν καλά όλοι όσοι τον γνώρισαν από κοντά. Και ένας τέτοιος άνθρωπος μόνον μ' έναν τρόπο μπορούσε να φύγει: όρθιος. Παρ' όλα αυτά, το σοκ της ξαφνικής απώλειας ήταν μεγάλο.
Η είδηση του θανάτου του άρχισε να διαρρέει λίγο μετά τις 11 το πρωί. Λίγη ώρα αργότερα βγήκε το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν από το «Υγεία» όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα τα ξημερώματα: «Ο ασθενής Δημήτρης Μητροπάνος διεκομίσθη σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή».
Αυτό ήταν. Η φωνή-σύμβολο του λαϊκού τραγουδιού, ο ερμηνευτής που με τον δικό του μοναδικό τρόπο μετέτρεπε το τραγούδι σε ιεροτελεστία, ο τραγουδιστής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες αυθεντικά λαϊκούς, χόρεψε με λεβεντιά «Το ζεϊμπέκικο του Αρχαγγέλου» και μας άφησε στην «Εθνική μας Μοναξιά» κληροδοτώντας μας όμως μια τεράστια μουσική κληρονομιά «κεντημένη» με τη δωρική φωνή του και φτιαγμένη από τις μελωδίες και τα λόγια των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών.
Ατομο βαθιά πολιτικοποιημένο, με συγκροτημένη πολιτική σκέψη, πολίτης ευαίσθητος που δεν ζούσε κλεισμένος στον δικό του κόσμο, ο Δημήτρης Μητροπάνος δήλωνε πάντα «παρών». Παρακολουθούσε τα όσα συνέβαιναν, διατύπωνε πάντα την άποψή του, χωρίς φόβο και πάθος, απαιτούσε διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Τρυφερός σύζυγος και λατρεμένος πατέρας. Είχε διαρκώς στο πλευρό του την αγαπημένη του Βένια που στεκόταν πάντα σαν βράχος δίπλα του στα δύσκολα και τα μάτια του έλαμπαν όταν μιλούσε για τα δυο υπέροχα κορίτσια του, την Αναστασία του και το Μυρσινάκι του. Τις μεγάλωνε με ελευθερία αλλά και με αρχές, δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια να πορευτούν στη ζωή τους. Και για τις τρεις τους το κενό που αφήνει ο θάνατός του είναι τεράστιο, αναντικατάστατο.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από κοντά μας. «Η ιστορία έγινε σιωπή...». Καλό ταξίδι.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΝΤΙΟ
Ολοι όσοι αγάπησαν τον Δημήτρη Μητροπάνο θα έχουν την ευκαιρία να του πουν ένα τελευταίο αντίο. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αύριο, από τις 10 το πρωί, στο παρεκκλήσι του Α' Νεκροταφείου. Εκεί θα ψαλεί στις 2 το μεσημέρι η νεκρώσιμος ακολουθία για να οδηγηθεί αμέσως μετά στην τελευταία του κατοικία.

Με ανακοίνωσή της η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου παρακαλεί αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ), για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Οσοι επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 064/48000015.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 18/4/2012

No comments: