Thursday, February 3, 2011

Ο «Ζακ Μπρελ» στο Μέγαρο

 
  • Μια μουσική βιογραφική παράσταση για τον βέλγο τραγουδοποιό 
  • ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011  
Εχει γράψει το ωραιότερο, ίσως, ερωτικό τραγούδι: Το «Ne me quitte pas» αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη, που θα ακούγεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, είτε ερμηνευμένο από τον ίδιο τον βέλγο τραγουδοποιό είτε μέσα από κάθε διασκευή, στη γαλλική, την αγγλική ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
O Ζακ Ρομέν Ζορζ Μπρελ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Απριλίου του 1929 και πέθανε στο Παρίσι στις 9 Οκτωβρίου 1978 -πριν κλείσει τα πενήντα του χρόνια. Μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το προσεχές Σάββατο, με τον τίτλο «Από τις Βρυξέλλες στις Μαρκησίες», έρχεται να μας θυμίσει τις μουσικές και τα τραγούδια του.
Από τους βασικούς εκπροσώπους του γαλλικού μεταπολεμικού τραγουδιού, ανήκε στο είδος των chansonniers, ξεκίνησε να γράφει στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, ενώ δεν άργησε να ξεπεράσει τα όρια της χώρας του αλλά και της Γαλλίας και να γίνει διεθνής. Με έναν στίχο άλλοτε λυρικό και βαθειά συναισθηματικό και άλλοτε (αυτο)σαρκαστικό κέρδισε μια ξεχωριστή θέση στο παγκόσμιο πεντάγραμμο. Ηξερε να συνδυάζει τις θεατρικές εκφράσεις με την μουσική ερμηνεία, ενώ στον στίχο εσωμάτωσε κοινωνικές και ηθικές αξίες παράληλλα με μια κριτική ματιά και γλώσσα.
Εδωσε συναυλίες στην Ευρώπη, την τότε Σοβιετική Ενωση και την Αμερική, ενώ έπαιξε στο θέατρο και κυρίως στον κινηματογράφο. Αν και για ένα χρονικό διάστημα είχε αποσυρθεί στις Μαρκησίους Νήσους, όταν επέστρεψε, το 1977 με τον (τελευταίο) δίσκο του «Les Marquises», γνώρισε και πάλι μεγάλη επιτυχία. Επασχε όμως ήδη από καρκίνο.
Το αφιέρωμα στον Ζακ Μπρελ δεν είναι παρά μια πλούσια μουσική βιογραφία που διηγείται την ιστορία της ζωής του: Ηταν ο γιος ενός «εμπόρου χαρτονιού» και θέλησε να γίνει «έμπορος τραγουδιών», πράγμα που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα στους στίχους, τις μουσικές και τα τραγούδια, διαγράφεται η προσωπικότητα του Μπρελ μέσα σε μια ζωή γεμάτη έρωτες, πάθη, αγάπη αλλά και χιούμορ. Γραμμένη από τον Ζακ Πεσίς, το «Από τις Βρυξέλλες στις Μαρκησίες» ζωντανεύει στη σκηνή με τη φωνή της γαλλίδας Ναταλί Λερμίτ, με τη συνοδεία του Ορελιάν Νοέλ.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
  • «Μπρελ, από τις Βρυξέλλες στις Μαρκησίες» 
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210-7282.333) 
  • Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 20: 00 
  • Εισιτήρια: 75 - 55 - 45 - 35 - 25 (φοιτητικό)

No comments: