Wednesday, February 2, 2011

Τομ Γουέιτς, μια μπαλάντα για τους άστεγους

  • Σαντυ Tσαντακη, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011
Δεν υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες που να μπορούν να συγκριθούν με τον Τομ Γουέιτς. Και μπορεί να μην τον ακούμε και τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό -θυμάμαι τη φήμη πριν από λίγα χρόνια ότι είχε πεθάνει- αλλά πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να θυμηθούμε έναν τραγουδιστή που τραγουδάει σχεδόν πάντα με κλειστά μάτια...
Ο Τομ Γουέιτς, λοιπόν, αυτή τη φορά λέει να κάνει μια καλή πράξη. Κι ας ξέρει ότι η συγκεκριμένη είδηση μπορεί και να μη γίνει πρωτοσέλιδο. Βρήκε τον τρόπο όμως να βοηθήσει, σε εποχές δύσκολες και μοναχικές, χρησιμοποιώντας το μοναδικό του όπλο, τη μουσική του.
Επέλεξε μια λυρική μπαλάντα για να βοηθήσει τους αστέγους. Γιατί μπορεί η κουλτούρα να μην τρώγεται, αλλά να που υπάρχει τρόπος η τέχνη να θρέψει αυτούς που την έχουν στα αλήθεια ανάγκη. Για να εξοικονομήσει πόρους για φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως είναι η Redwood Empire Food Bank, το Homeless Referral Services και το Family Support Center, ο Τομ Γουέιτς, από τις καλύτερες σόουλ φωνές, αποφάσισε να επανεκδώσει το εξαιρετικά δημοφιλές «Seeds on hard ground».
Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό βιβλίο με μία λυρική μπαλάντα που αφηγείται ιστορίες ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν ένα σπίτι ή απλώς μια ταχυδρομική διεύθυνση... «Home is a place, to get a letter, if they can find you, I have heard, because you can’t, send a letter to a bird», τραγουδά ο Τομ Γουέιτς.
Η επανακυκλοφορία του βιβλίου και κομματιού έχει προγραμματιστεί για τις 28 του μηνός. Θα μπορεί κανείς να το παραγγείλει και από την επίσημη ιστοσελίδα του (www. tomwaits. com), όπως και τη δισκογραφική εταιρεία Anti Record. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν για τους αστέγους. Με 24,90 ευρώ το άλμπουμ, μπορείτε να αγοράσετε έστω το γραμματοκιβώτιο ή την ταχυδρομική διεύθυνση που λέει και το τραγούδι του Αμερικανού τραγουδιστή...

No comments: