Sunday, April 29, 2007

O Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς...

Τον θυμάμαι μια χρονιά όταν ήρθε στην Ελλάδα. Είχα μάθει την ώρα της άφιξής του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και πήγα με συνεργείο της ΕΡΤ να τον υποδεχθώ. Φυσικά δεν ήξερε τίποτε. Τον αντιλήφθηκα τη στιγμή που άνοιγε η πόρτα της εξόδου για να φύγει προς την πόλη. Έσερνε το βιολοντσέλο του, το μαγικό αυτό όργανο που το ανέδειξε και τον ανέδειξε! Μια ωραία φιγούρα, ένας ευγενέστατος άνθρωπος. Έτρεξα και κατάφερα να του αποσπάσω μερικές απαντήσεις - στην αγγλική γλώσσα βεβαίως. Ήταν χαρούμενος που ερχόταν στην Αθήνα.
Αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης, λοιπόν, ο μεγάλος Ρώσος μαέστρος και βιολοντσελίστας Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς, πέθανε στις 27 Απριλίου, σε ηλικία 80 ετών, χτυπημένος από καρκίνο. Μόλις πριν από ένα μήνα, στο Κρεμλίνο είχαν γιορταστεί τα 80ά γενέθλιά του. Ο Μτσισλάβ Ροστροπόβιτς υπήρξε ο μεγαλύτερος βιολοντσελίστας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.
Ομως, παρά τη μεγάλη του καλλιτεχνική αξία, την περίοδο της ανατροπής του σοσιαλισμού και της διάλυσης της ΕΣΣΔ έδωσε χείρα βοηθείας στον Γιέλτσιν και στις δυνάμεις της αντίδρασης, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Γιος βιολοντσελίστα, γεννήθηκε το 1927 στο Μπακού. Υπήρξε από το 1943 μαθητής στην ενορχήστρωση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το ταλέντο του αναδείχτηκε πολύ σύντομα και βραβεύτηκε σε μουσικούς διαγωνισμούς στη Μόσχα (1945), στην Πράγα (1947 και 1950) και τη Βουδαπέστη (1949). Σε ηλικία μόνο 23 ετών διακρίνεται με το σημαντικότερο βραβείο της τότε Σοβιετικής Ενωσης, το Βραβείο Στάλιν. Από το 1974, έχοντας εκφράσει την αντίθεσή του στην πολιτική της Σοβιετικής Ενωσης, έζησε στη Δύση.

No comments: