Sunday, April 29, 2007

Έσβησε στα 96 της η Λίλυ Αλέκου Δράκου

Όταν μεγαλώνουμε, μας ξεχνάνε όλοι. Αυτό το βουερό ποτάμι της ζωής που παρασέρνει τα πάντα και τους πάντες στο διάβα του, δεν κάνει διακρίσεις... Σχεδόν ξεχασμένη "έφυγε", όπως οι περισσότεροι από τούτο τον μάταιο κόσμο. Μιλάμε για την 96χρονη μουσικοκριτικό Λίλυ Αλέκου Δράκου, η οποία πέθανε στις 17 Απριλίου.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, στο οποίο αργότερα εργάστηκε ως διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Παράλληλα ήταν μεταφράστρια της γαλλικής, της αγγλικής, της γερμανικής και της ιταλικής γλώσσας. Εξαιρετικά καλλιεργημένη λάτρης της μουσικής, η Λ. Δράκου αρθρογραφούσε ως μουσικός κριτικός από το 1988 στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Η τελευταία της κριτική δημοσιεύτηκε στις 13/12/2006. Για 60 περίπου χρόνια έγραφε μουσικοκριτική στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο: «Αθηναϊκή», «Καλλιτεχνική», «Νέα Πολιτεία», «Προοδευτική», «Βραδυνή» κ.α. Σε δική της έμμετρη μετάφραση παρουσιάστηκε (1982) στο βιεννέζικο κρατικό θέατρο «Μπουργκτεάτερ» το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Χρυσόθεμις». To 1984 ο νομάρχης, δρ. Χάσλαουερ, της απένειμε το Χρυσό Σταυρό Αξίας του Σάλτσμπουργκ. Ηταν μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών, καθώς και της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών του Κέντρου Θεάτρου (Διεθνές Ινστιτούτο της Unesco).

No comments: