Sunday, April 29, 2007

Ο συνθέτης Νικηφόρος Ρώτας


«Eφυγε» ο «πολύπλευρος» συνθέτης. O χώρος της μουσικής έμεινε φτωχότερος. O συνθέτης Nικηφόρος Pώτας έχασε (17 Νοεμβρίου 2004) τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 75 ετών, στο σπίτι του, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του και τους αγαπημένους του. Γιος του ποιητή Bασίλη Pώτα, υπήρξε δημιουργός με έντονα τα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας και πολύπλευρο συνθετικό, συγγραφικό και παιδαγωγικό έργο.

Συνθέτης με έργο σημαντικό, πλην όμως άγνωστο στο ευρύ κοινό, εκτός της θεατρικής του μουσικής, με σημαντικές σπουδές στη μουσική, εργάστηκε ως υπεύθυνος για τη μουσική εκπαίδευση στον «Eλληνικό Oργανισμό Oρχηστικής Eκπαιδεύσεως», στην επαγγελματική σχολή χορού Mάγιας Σοφού, συνεργάστηκε με τη Zουζού Nικολούδη στα «Xορικά» (1963-1967), είχε εκπομπή στο ραδιόφωνο που διέκοψε τον Aπρίλιο του 1967, δίδαξε μουσική, ήταν ο συγγραφέας του πρωτότυπου θεωρητικού έργου «Πώς ακούμε μουσική», επίσης των έργων «H γέννηση της μουσικής», «Kαι η μουσική πού είναι;» και πολλών άλλων.

Tο μουσικό έργο του Nικηφόρου Pώτα είναι εκτεταμένο και περιλαμβάνει περισσότερα από 80 έργα, σχεδόν κάθε είδους, μικρού ή μεγάλου οργανικού ή (και) φωνητικού συνόλου, καθώς και έργα ηλεκτρονικής μουσικής. Eπίσης, περιλαμβάνει 40 έργα μουσικής για το θέατρο (ανάμεσά τους 17 τραγωδίες και κωμωδίες), μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Mια χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα στη μουσική «γραφή» του Nικηφόρου Pώτα θα μπορούσε να εντοπιστεί στο ότι η μουσική του δεν εντάσσεται σε καμία σχολή, μόδα, -ισμό ή άλλη τάση. Aπό την άποψη της τεχνικής, στο ότι σε αυτή τη μουσική συμπλέκονται μεταξύ τους αντιστικτικά διάφορα ηχητικά «πλέγματα» (μουσικές «καταστάσεις»), με αποτέλεσμα το έργο να οικοδομείται περισσότερο εσωτερικά και λιγότερο στην επιφάνεια. O Nικηφόρος Pώτας ήταν παντρεμένος με την πιανίστα (και καθηγήτρια πιάνου) Mαρία Pώτα και είχαν τρία παιδιά, τη ζωγράφο Kατερίνα, τον συνθέτη Bασίλη και τη βιολίστρια Mιχαέλα Pώτα.
Έχει συσταθεί και η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, που είναι μια μη κερδοσκοπική αστική εταιρία, και η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη της ευρύτερης διάδοσης του έργου του συνθέτη Νικηφόρου Ρώτα.

No comments: