Sunday, April 29, 2007

Ο τραγουδιστής της σόουλ Λούθερ Βάντρος

Στα πενήντα τέσσερά του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Λούθερ Βάντρος. Ο γνωστός τραγουδιστής της σόουλ πέθανε την Παρασκευή σε νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ από ανακοπή καρδιάς. Ο Βάντρος έπασχε από υπέρταση και διαβήτη, ενώ είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο πριν από δύο χρόνια από το οποίο ουσιαστικά δεν είχε συνέλθει ποτέ.

Βραβευμένος με οκτώ Γκράμι και αφήνοντας πίσω του δεκατέσσερα άλμπουμ, ο Βάντρος, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, είχε αρχίσει την καριέρα του γράφοντας μουσική για διαφημιστικά σποτ και κάνοντας φωνητικά για τον Ντέιβιντ Μπάουι τη δεκαετία του εβδομήντα. Αφού συνεργάστηκε με διάσημες τραγουδίστριες, όπως η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και η Μπέτι Μίντλερ, ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα στη σόουλ σκηνή το 1981 με το άλμπουμ «Never Το Much».

Το 1989 κυκλοφόρησε το πιο φημισμένο τραγούδι του το «Here and Now», έκανε ντουέτα με την Τζάνετ Τζάκσον και τη Μαράια Κάρεϊ και το 2003 ηχογράφησε το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Dancing With My Father» για το οποίο βραβεύτηκε με τρία Γκράμι. Ο ίδιος είχε πει ότι ήταν γραμμένο μετά τον θάνατο του πατέρα του, «μια σειρά από τραγούδια για κάποιον αγαπημένο που χάνεις και τις αναμνήσεις που αφήνει πίσω του.» (Δ.Α. Ελευθεροτυπία, 04/07/2005).

No comments: