Sunday, April 29, 2007

Ο αρχιμουσικός Κάρλος Κλάιμπερ

Ο Κάρλος Κλάιμπερ, ένας από τους σπουδαιότερους αρχιμουσικούς του 20ού αιώνα, άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουλίου 2004, σε ηλικία 74 ετών. Η κηδεία του έγινε, στην Κονγίζιτσα της Σλοβενίας. Ο Αυστριακός μαέστρος με αργεντίνικη καταγωγή θεωρούνταν μαζί με τους Τοσκανίνι, Κάραγιαν, Φούρτβενγκλερ, Μπεμ και Μπερνστάιν κορυφαίος μαέστρος της φημισμένης Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία υπό τη διεύθυνσή του παρουσίασε δύο ιστορικές πρωτοχρονιάτικες συναυλίες το 1989 και το 1992.

Η ικανότητά του στη διεύθυνση Ορχήστρας συγκρινόταν με εκείνη του Αρτούρο Τοσκανίνι, ενώ αριστουργηματικές παραμένουν οι ηχογραφήσεις που παρέδωσε για τις Συμφωνίες «Πέμπτη» και «Εβδόμη» του Μπετόβεν.

Ο Κλάιμπερ γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1930 στο Βερολίνο. Ηταν γιος τού, επίσης, σπουδαίου Αυστροαργεντινού αρχιμουσικού Εριχ Κλάιμπερ. Η πρώτη του εμφάνιση στο πόντιουμ έγινε το 1952 στο θέατρο της Λα Πλάτα. Τελειομανής, ακριβοθώρητος, αναζητούσε στην τέχνη του το ανέφικτο. Στην πορεία του στη μουσική διηύθυνε την Ορχήστρα του θεάτρου Γκέντερπλατς του Μονάχου και Ορχήστρες σε Πότσνταμ, Ντίσελντορφ, Ζυρίχη και Στουτγάρδη. Στην αυστριακή πρωτεύουσα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1973 διευθύνοντας την Κρατική Οπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ το 1978 και την «Μποέμ» του Πουτσίνι το 1985. Ιστορική θεωρείται η εμφάνισή του στον ίδιο χώρο το 1994 όπου διηύθυνε τον «Ιππότη των Ρόδων» του Ρίχαρντ Στράους.

No comments: