Sunday, December 23, 2007

24 Δεκεμβρίου... παρελθόντων ετών!

http://americanhistory.si.edu/archives/images/d9750-9.jpg

1893 Ο Ιταλο-αμερικανός συνθέτης και στιχουργός Harry Warren (πέθανε 22 Σεπτεμβρίου 1981) γεννήθηκε στο Brooklyn, της Νέας Υόρκης, έγραψε τραγούδια με τους Ira Gershwin, Mack Gordon, Johnny Mercer, Billy Rose, και Al Dubin. "Chattanooga Choo Choo". Μεταξύ των επιτυχιών του είναι τα There Will Never Be Another You, I Only Have Eyes for You, 42nd Street, Chattanooga Choo-Choo, Serenade in Blue, Jeepers Creepers και You're Getting to Be a Habit with Me. Κέρδισε το Oscar για το καλύτερο τραγούδι με τρείς διαφορετικούς στιχουργούς: Lullaby of Broadway με τον Al Dubin το 1935, You'll Never Know με τον Mack Gordon το 1943, και On the Atchison, Topeka and the Santa Fe με τον Johnny Mercer το 1946.
Last portrait of Franz Waxman, taken by Boris Goldenberg in 1965, for the premiere of The Song of Terezín at the Cincinnati May Festival[Η τελευταία φωτογραφία του Franz Waxman, από τον Boris Goldenberg το 1965, για την πρεμιέρα του The Song of Terezín στο Cincinnati May Festival.]

1906 – Ο Γερμανο-αμερικανός, εβραϊκής καταγωγής, συνθέτης Franz Waxman (πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1967) ήταν γνωστός για το έργο του Carmen Fantasie για βιολί και ορχήστρα, που βασίστηκε σε μουσικά θέματα από την όπερα Carmen του Bizet, και για τα μουσικά θέματά του για κινηματογραφικές ταινίες. Ενορχήστρωσε τη μουσική του Frederick Hollander για την ταινία Blue Angel (1930) και έγραψε μουσική για διάφορες γερμανικές ταινίες στις αρχές του 1930. Μόλις πήραν την εξουσία οι Ναζί το 1933, πήγε στη Γαλλία, που συνέθεσε τη μουσική για τη γαλλική εκδοχή της Liliom του Fritz Lang, και το 1935 έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1947, ίδρυσε το διεθνές φεστιβάλ μουσικής του Λος Άντζελες [Los Angeles International Music Festival], που το διηύθυνε για είκοσι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων παρουσίασε έργα συνθετών όπως οι Igor Stravinsky, William Walton, Ralph Vaughan Williams, Dmitri Shostakovich και Arnold Schönberg.

Lee Dorsey

1924 – Ο Αφροαμερικανός pop/R&B τραγουδιστής Lee Dorsey (πέθανε την 1 Δεκεμβρίου 1986, στη Νέα Ορλεάνη όπου και γεννήθηκε) και είχε «πέραση» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Ένα μεγάλο μέρος της καλύτερης δουλειάς του παρήχθη από τον Allen Toussaint με την οργανική υποστήριξη από τους The Meters. Από το 1965 ως το 1969 ο Dorsey είχε επτά τραγούδια του στα Hot 100, μεταξύ των οποίων το επιτυχέστερο ήταν το Working In The Coal Mine το 1966.

Lee Dorsey - Working In The Coal Mine

http://cache.eb.com/eb/image?id=8098&rendTypeId=4
1898 – Ο Warren "Baby" Dodds (πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 1959) ήταν ένας τζαζ drummer γεννημένος στη Νέα Ορλεάνη (Λουιζιάνα), ήταν ο νεότερος αδελφός του κλαρινετίστα Johnny Dodds. Θεωρείται ως ένας από τους πολύ καλύτερους τυμπανιστές τζαζ. Ο Dodds ήταν μεταξύ των πρώτων τυμπανιστών που αυτοσχεδίασαν και έβγαλαν δίσκο. Κέρδισε τη φήμη σαν νεαρός ντράμερ στη Νέα Ορλεάνη, κατόπιν εργάστηκε στις ατμοπλοϊκές γραμμές των ποταμόπλοιων του Μισισιπή με το νέο τότε Louis Armstrong. Πήγε στην Καλιφόρνια το 1921 και συνεργάστηκε εκεί με τον Joe "King" Oliver, τον ακολούθησε στο Σικάγο, το οποίο θα ήταν η βάση διαδικασιών του. Έβγαλε δίσκους με τους Louis Armstrong, Jelly Roll Morton, Art Hodes, και τον αδελφό του Johnny Dodds. Προς το τέλος της δεκαετίας του ’40 εργάστηκε στο Jimmy Ryan's στη Νέα Υόρκη.
Picture of: Alban Berg
1885 – Ο Αυστριακός συνθέτης Alban Maria Johannes Berg (γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1885 και πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 1935), ήταν μέλος του Δεύτερου Βιενέζικου Σχολείου με τον Arnold Schoenberg και Anton Webern, και τα έργα του συνδύασαν το ρομαντισμό του Mahler [Mahlerian romanticism] με μια προσωπική προσαρμογή της δωδεκάτονης τεχνικής του Schoenberg. ΕΠΙΣΗΣ: List of compositions by Alban Berg.
Image:Siegfried Alkan.jpeg

Ο Siegfried Alkan με την μητέρα του Johanna σε μια φωτογραφία του 1899.

1941 – Ο Γερμανός συνθέτης Siegfried Alkan (30 Μαΐου 1858 – 24 Δεκεμβρίου 1941) ήταν από οικογένεια εμπόρων και μουσικών. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν μακρινός ξάδελφος των συνθετών Felix Mendelssohn Bartholdy, Fanny Hensel και Giacomo Meyerbeer. Είναι άγνωστο εάν είχε σχέση με τον Γάλλο συνθέτη και πιανίστα Charles-Valentin Alkan. Το 1938 ο ογδοντάρης Siegfried Alkan έπεσε θύμα του «Kristallnacht». Τα όργανά του καταστράφηκαν και ο ίδιος κτυπήθηκε άγρια από τις ναζιστικές ορδές. Στα τελευταία έτη του έπρεπε να φορέσει το «κίτρινο αστέρι». Πολλά έργα του Siegfried Alkan φαίνεται να έχουν χαθεί. Ακόμα είναι γνωστές οι συνθέσεις "Gruß an die Saar" (Opus 32), "O wüsstest du's" (Opus 39), "Neues Saarlied" (Opus 91) and "Ur-Großmütterchen" (Opus 80), το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές στα πρώτα χρόνια μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

No comments: