1906 – Ο Γερμανο-αμερικανός, εβραϊκής καταγωγής, συνθέτης Franz Waxman (πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1967) ήταν γνωστός για το έργο του Carmen Fantasie για βιολί και ορχήστρα, που βασίστηκε σε μουσικά θέματα από την όπερα Carmen του Bizet, και για τα μουσικά θέματά του για κινηματογραφικές ταινίες. Ενορχήστρωσε τη μουσική του Frederick Hollander για την ταινία Blue Angel (1930) και έγραψε μουσική για διάφορες γερμανικές ταινίες στις αρχές του 1930. Μόλις πήραν την εξουσία οι Ναζί το 1933, πήγε στη Γαλλία, που συνέθεσε τη μουσική για τη γαλλική εκδοχή της Liliom του Fritz Lang, και το 1935 έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1947, ίδρυσε το διεθνές φεστιβάλ μουσικής του Λος Άντζελες [Los Angeles International Music Festival], που το διηύθυνε για είκοσι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων παρουσίασε έργα συνθετών όπως οι Igor Stravinsky, William Walton, Ralph Vaughan Williams, Dmitri Shostakovich και Arnold Schönberg.
1924 – Ο Αφροαμερικανός pop/R&B τραγουδιστής Lee Dorsey (πέθανε την 1 Δεκεμβρίου 1986, στη Νέα Ορλεάνη όπου και γεννήθηκε) και είχε «πέραση» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Ένα μεγάλο μέρος της καλύτερης δουλειάς του παρήχθη από τον Allen Toussaint με την οργανική υποστήριξη από τους The Meters. Από το 1965 ως το 1969 ο Dorsey είχε επτά τραγούδια του στα Hot 100, μεταξύ των οποίων το επιτυχέστερο ήταν το Working In The Coal Mine το 1966.
Ο Siegfried Alkan με την μητέρα του Johanna σε μια φωτογραφία του 1899.
1941 – Ο Γερμανός συνθέτης Siegfried Alkan (30 Μαΐου 1858 – 24 Δεκεμβρίου 1941) ήταν από οικογένεια εμπόρων και μουσικών. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν μακρινός ξάδελφος των συνθετών Felix Mendelssohn Bartholdy, Fanny Hensel και Giacomo Meyerbeer. Είναι άγνωστο εάν είχε σχέση με τον Γάλλο συνθέτη και πιανίστα Charles-Valentin Alkan. Το 1938 ο ογδοντάρης Siegfried Alkan έπεσε θύμα του «Kristallnacht». Τα όργανά του καταστράφηκαν και ο ίδιος κτυπήθηκε άγρια από τις ναζιστικές ορδές. Στα τελευταία έτη του έπρεπε να φορέσει το «κίτρινο αστέρι». Πολλά έργα του Siegfried Alkan φαίνεται να έχουν χαθεί. Ακόμα είναι γνωστές οι συνθέσεις "Gruß an die Saar" (Opus 32), "O wüsstest du's" (Opus 39), "Neues Saarlied" (Opus 91) and "Ur-Großmütterchen" (Opus 80), το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές στα πρώτα χρόνια μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
No comments:
Post a Comment