Saturday, December 22, 2007

22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ...

1858 – Ένας από τους μέγιστους εκπροσώπους του μελοδραματικού ρεαλισμού, ο Ιταλός συνθέτης Giacomo Puccini, γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1858 στη Lucca της Τοσκάνης και πέθανε στις 29 Νοεμβρίου 1924 στις Βρυξέλλες. Γνωστότατες οι όπερες Tosca, και Madama Butterfly. [Δες κι ΕΔΩ]

1808 – Σ’ ένα γιγάντιο κοντσέρτο στο Theater an der Wien στη Βιέννη, ο Ludwig van Beethoven παρουσιάζει την 7η Symphony και την 6η Symphony, καθώς και τα Fourth Piano Concerto και Choral Fantasy.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Abel_Gainsborough_1777.jpg

Πορτρέτο του Carl Friedrich Abel φιλοτεχνημένο από τον Thomas Gainsborough, 1777

1723 - Ο Γερμανός κλασικός συνθέτης Karl Friedrich Abel, ο οποίος πέθανε στις 20 Ιουνίου 1787). Ήταν ένας εξαιρετικός οργανοπαίκτης της viola da gamba, και συνέθεσε σημαντική μουσική για εκείνο το όργανο. Ένα από τα πλέον γνωστά έργα του Abel έγινε διάσημο χάρη σε μια παρεξήγηση: στο 19ο αιώνα, μια χειρόγραφη συμφωνία βρέθηκε στα χέρια του Wolfgang Amadeus Mozart, καταχωρήθηκε στον κατάλογο έργων του ως Symphony no. 3 in E flat, K. 18, και δημοσιεύθηκε με αυτήν τη μορφή στην πρώτη πλήρη έκδοση των έργων του Μότσαρτ [first complete edition of Mozart's works] από τους Breitkopf & Härtel. Αργότερα, ανακαλύφθηκε ότι αυτή η συμφωνία ήταν στην πραγματικότητα έργο του Abel, που αντιγράφηκε από το νεαρό Μότσαρτ –προφανώς για λόγους μελέτης– ενώ είχε επισκεφθεί το Λονδίνο το 1764.

Image:Braunschweig Brunswick Abt-Denkmal 1960 (2006).jpg

Franz Wilhelm Abt
1819Ο Γερμανός συνθέτης Franz Wilhelm Abt (πέθανε στις 31 Μαρτίου 1885). Γεννήθηκε στο Eilenburg στη Σαξονία, και πολύ νωρίς έδειξε το μουσικό ταλέντο του. Γράφτηκε στο Thomas School στη Λειψία, και δημοσίευσε τις πρώτες εργασίες του σε εκείνη την πόλη. Έγινε μουσικός διευθυντής στο Court Theater στο Brunswick από 1852 έως 1882. Αποσύρθηκε στο Wiesbaden, και πέθανε εκεί. Σύνθεσε πάνω από 500 έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα τραγούδια του είναι δημοφιλέστερα με πιό γνωστό το «When the Swallows Homeward Fly».
Image:Teresa Carreño, 1916.jpg

María Teresa Carreño García de Sena

1853H María Teresa Carreño García de Sena (πέθανε στις 12 Ιουνίου 1917) ήταν από τη Βενεζουέλα: πιανίστα, τραγουδίστρια, συνθέτρια, και μαέστρος. Γεννημένη σε μια μουσική οικογένεια, διδάχθηκε καταρχάς από τον πατέρα της και το ταλέντο της αναγνωρίστηκε σε νεαρή ηλικία, όταν το 1862 η οικογένειά της μετανάστευσε στην πόλη της Νέας Υόρκης, και έκανε το ντεμπούτο της στο Irving Hall την ίδια χρονιά. Το 1863 έκανε εμφάνιση στον Λευκό Οίκο για το Abraham Lincoln. Το 1866 έκανε περιοδεία στην Ευρώπη, κάνοντας το ντεμπούτο της ως τραγουδίστρια της όπερας το 1876. Το 1889 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο. Πραγματοποίησε δύο παγκόσμιες περιοδείες τα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, αλλά η υγεία της επιδεινώθηκε και πέθανε το 1917, στη Νέα Υόρκη.

1874 – Ο Αυστριακός συνθέτης Franz Schmidt (πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1939) ήταν και βιολοντσελίστας και πιανίστας. Schmidt Γεννήθηκε στο Pressburg, στην τότε αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία (αυτό είναι τώρα η Bratislava, στη Σλοβακία). Μελέτησε πιάνο για σύντομο διάστημα με τον Theodor Leschetizky. Μετακόμισε στη Βιέννη με την οικογένειά του το 1888, και σπούδασε στο εκεί Ωδείο (σύνθεση με Robert Fuchs, βιολοντσέλο με τον Ferdinand Hellmesberger και θεωρία με τον Anton Bruckner).

Image:Edgard Varese.gif

Edgard Victor Achille Charles Varèse

1883 – Ο Edgard Victor Achille Charles Varèse (πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 1965) ήταν καινοτόμος γαλλο-γεννημένος συνθέτης που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής καριέρας του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μουσική του Varèse χαρακτηρίζεται από μια έμφαση στη χροιά και το ρυθμό. Ήταν ο εφευρέτης του όρου «οργανωμένος ήχος». Η χρήση από την πλευρά του νέων οργάνων και ηλεκτρονικών ήχων, τον έκαναν γνωστό ως «πατέρα της ηλεκτρονικής μουσικής», ενώ ο Henry Miller τον χαρακτήρισε ως «στρατοσφαιρικό κολοσσό του ήχου» [The stratospheric Colossus of Sound].

Image:Bee gees maurice.jpg
Maurice Ernest Gibb

1949 – Ο Maurice Ernest Gibb (πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2003), ήταν μουσικός και τραγουδιστής-τραγουδοποιός. Γεννήθηκε στο Douglas, Isle of Man Άγγλους γονείς. Ο Maurice (προφερόταν Morris), ήταν δίδυμος αδελφός με τον Robin Gibb, και ήταν ο νεότερος των διδύμων κατά τριανταπέντε λεπτά. Είναι ο πιό γνωστός του γκρουπ Bee Gees.

Image:Vlcsnap-105468.png

Robin Gibb (κέντρο), Maurice Gibb (αριστερά) και Barry Gibb (δεξιά) στο Las Vegas, Nevada, 1997

Bee Gees, Maurice Gibb Last Great Performance April 27, 2001


No comments: