Tuesday, September 6, 2011

60 συγκροτήματα, 30 εικαστικοί στο Φεστιβάλ Reworks


Προσκλητήριο νέων απ' όλο τον κόσμο αποτελεί το μουσικό - εικαστικό φεστιβάλ «Reworks» της Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώνει 6.000 επισκέπτες και περί τους 150 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο.Στην 7η θέση των καλύτερων μουσικών φεστιβάλ παγκοσμίως κατατάσσει το «Reworks» ο έγκυρος μουσικός οδηγός «RA»Στην 7η θέση των καλύτερων μουσικών φεστιβάλ παγκοσμίως κατατάσσει το «Reworks» ο έγκυρος μουσικός οδηγός «RA»Ετσι, κατατάσσεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην έβδομη θέση των καλύτερων φεστιβάλ μουσικής του κόσμου, σύμφωνα με τον έγκυρο βρετανο-γερμανικό μουσικό οδηγό «RA».
Η βρετανική «Sunday Telegraph» το περιλαμβάνει στα τρία προτεινόμενα events παγκοσμίως για το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ παρουσιάσεις του φεστιβάλ έχουν κάνει το «Cine Traveller» και το «Dj magazine». Πέρσι το φεστιβάλ παρακολούθησαν 6.000 θεατές, εκ των οποίων οι 2.000 ήταν από το εξωτερικό και από χώρες όπως οι Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και χώρες των Βαλκανίων, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία.
Ξεκίνησε το 2005, ως μια προσπάθεια κάποιων νέων ανθρώπων να παρουσιάσουν ό,τι καινούργιο συμβαίνει στη μουσική. Από Ελληνες djs, live performers, techno, house, electro, disco, funk, soul, freestyle, trip hop, hip hop, ambient, IDM, μέχρι abstract electronica μέσα από live και dj εμφανίσεις, συνδυασμένα με εγκαταστάσεις, εκθέσεις και visual works.
  • Για 7η χρονιά

Φέτος το «Reworks» διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, νυν πολυχώρο «ΒΙΛΚΑ», στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, και περιλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά στα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν 60 συγκροτήματα, 30 εικαστικοί καλλιτέχνες, θα υπάρχουν 4 σκηνές, εικαστικοί χώροι, και αναμένεται να το παρακολουθήσουν όπως πάντα χιλιάδες. Φέτος οι καλλιτέχνες προέρχονται από ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Σκόπια, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γαλλία και από αλλού.
«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να παρουσιάζουμε ό,τι πιο καινούργιο και φρέσκο υπάρχει στο χώρο της μουσικής και στα εικαστικά», λέει ο εκ των διοργανωτών Τάσος Διόλατζης. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2005. «Είχαμε διακρίνει τότε ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό πανελλήνια σε κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχε ένα φεστιβάλ το οποίο να παρουσιάζει νέα πράγματα. Και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Αισθανθήκαμε ότι κάτι έπρεπε να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ξεκινήσαμε το "Reworks", θέλοντας να αλλάξουμε λιγάκι το χάρτη. Να βάλουμε λίγο τη Θεσσαλονίκη και πανευρωπαϊκά στο μουσικό χάρτη», τονίζει. Ο χώρος παραμένει η «ΒΙΛΚΑ», όπου καταλαμβάνεται και το τελευταίο της τετραγωνικό εκαστοστό.
Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 το βράδυ, διαρκεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σταματά και ξανανοίγουν οι πόρτες πάλι το Σάββατο στις 9 το βράδυ μέχρι το πρωί της Κυριακής. Φέτος στήνονται και 2 εικαστικά έργα μέσα στην πόλη. Το ένα στην πλατεία Αριστοτέλους και το άλλο στη συμβολή των πεζόδρομων Ικτίνου και Ζεύξιδος.
Το κόστος της διοργάνωσης είναι υψηλό, αλλά οι διοργανωτές έχουν βρει τη συνταγή να μην εξαρτώνται από επιχορηγήσεις. «Ο προϋπολογισμός είναι σχεδόν όσο ολόκληρος ο προϋπολογισμός των φετινών "Δημητρίων".
»Εχουμε υποστήριξη από ιδιωτικούς φορείς, από ξένους φορείς, όπως το Ινστιτούτο Γκέτε, και από έναν ακόμη φορέα από τη Γερμανία, που έχει στόχο να προβάλει το έργο Γερμανών καλλιτεχνών, αλλά υποστηρίζουν το "Reworks" γιατί βρίσκουν πάνω σ' αυτό μια υπεύθυνη πλατφόρμα προβολής των καλλιτεχνών της χώρας τους», λέει ο Τ. Διόλατζης.
Και δεν σταματούν εκεί. Δημιουργούν παρόμοιες συνεργασίες και με άλλες χώρες. «Του χρόνου θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, απ' ό,τι μας έχουν υποσχεθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που το "Reworks" εξακολουθεί να υπάρχει. Γι' αυτό αναπτύξαμε τρόπους να είναι το φεστιβάλ βιώσιμο, χωρίς να εξαρτάται από εύκολα χρήματα», τονίζει.


No comments: