Saturday, March 29, 2008
Ο Βρετανός τενόρος Αlfie Boe και οι ιταλικές καντσονέτες του
Friday, March 28, 2008
Τιμές σε Χρόνη Αηδονίδη και Δόμνα Σαμίου
«Το ταξίδι του Οδυσσέα» τιτλοφορείται η εμπνευσμένη από την ομώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με μουσική της Ελένης Καραΐνδρου, μουσικοθεατρική παράσταση, που οργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47) σήμερα (7μ.μ.), σε συνεργασία με το ελληνικό Εθνικό Ωδείο και το ιταλικό ωδείο «Fausto Torrefranca». Θεατρική διασκευή - διεύθυνση Τζιβάνα Μαρέστα, μουσική διασκευή Λεονάρντο Μπάρταλι, ερμηνευτές καθηγητές και σπουδαστές του ιταλικού ωδείου. Συμμετέχουν η ηθοποιός Μάγδα Μαυραγιάννη και στελέχη του Εθνικού Ωδείου.
Thursday, March 27, 2008
Sarah Lois Vaughan
Wednesday, March 26, 2008
Εργα Ελλήνων μουσουργών
Συναυλιακό διήμερο με έργα ελληνικής λόγιας μουσικής διοργανώνει η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών. Σήμερα (8.30 μ.μ.), σε συνεργασία με το «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41, 210.3634.000) θα παρουσιαστούν έργα των: Αλέξη Αγραφιώτη, Θανάση Ζέρβα, Κώστα Σιέμπη, Μιχάλη Λαπιδάκη, Νίκου Ντρέλα, Δημήτρη Δραγατάκη. Αφήγηση: Θάλεια Αργυρίου. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής διευθύνει ο Αλέξης Αγραφιώτης. Είσοδος ελεύθερη.
Tuesday, March 25, 2008
Εσβησε ο Κουβανός «πατέρας» του μάμπο
Ο Κουβανός «πατέρας» του μάμπο Ισραέλ «Κατσάο» Λόπεζ δεν είναι πια μαζί μας. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, σε νοσοκομείο του Μαϊάμι. Ο Λόπεζ ήταν συνθέτης και μπασίστας της μουσικής «μάμπο». Γεννήθηκε στην Αβάνα το 1918. Το 1962 εγκατέλειψε την Κούβα και για ένα μικρό διάστημα έζησε στην Ισπανία πριν αποφασίσει να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, αρχικά στη Νέα Υόρκη, μετά στο Λας Βέγκας, για να καταλήξει στο Μαϊάμι.
Ο Λόπεζ είχε κλασική παιδεία και ξεκίνησε να παίζει μουσική με τη συμφωνική ορχήστρα της Αβάνας πριν ενηλικιωθεί. Στη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε δύο βραβεία «Γκράμι». Συνεργάστηκε με αστέρες της λάτιν μουσικής, όπως ο Τίτο Πουέντε και η Γκλόρια Εστέφαν. Ο Λόπεζ έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1930. Το πάθος του για τη μουσική δεν μετρίαζε τα προβλήματα υγείας ή το προχωρημένο της ηλικίας του. Εμφανιζόταν «ζωντανά» σε παραστάσεις μέχρι και λίγους μήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.
Monday, March 24, 2008
«Ιστορίες για Κρουστά» στο Συρμό!
Πρωτοποριακό γκρουπ της ελληνικής μουσικής σκηνής, η ομάδα «Ιστορίες για Κρουστά» και ο Βασίλης Βασιλάτος, στις 28 και 29/3, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, 210.5203.661), θα παρουσιάσουν το νέο πρόγραμμά τους. «Κλείνοντας» ραντεβού με την ελληνική και βαλκανική παράδοση, φλερτάροντας με την έθνικ, τζαζ και το ελληνικό τραγούδι - θα τα φιλτράρουν με το σύγχρονο ήχο του γκρουπ και τρεις νέες φωνές. Το δραστήριο σχήμα, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, συναυλίες, σεμινάρια και σειρά συνεργασιών, συνδυάζει τους ήχους μουσικών οργάνων με κάθε λογής κρουστά αλλά και διάφορα χρηστικά αντικείμενα (λεκάνες, κουβάδες κλπ.), δημιουργώντας το ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό του στυλ.
Στο «Συρμό» το κοινό θ' απολαύσει το γκρουπ σε ενδιαφέρουσες διασκευές και καινούρια τραγούδια από την επερχόμενη δισκογραφική του δουλειά. Παίζουν: Κρουστά: Βασίλης Βασιλάτος. Ακορντεόν: Ζαχαρίας Βαμβακούσης. Κλαρινέτο-φωνή: Ελλη Βασιλάτου. Βιολί: Λεωνίδας Καραμπουλάτ. Κιθάρα-φωνή: Γιάννης Σιφναίος. Μπάσο: Σταύρος Ράπτης. Τραγουδούν: Γιώργος Γέργος, Βάσω Νικολάκου, Ελσα Χαραλάμπους. Συμμετέχουν οι «EMPercus-octet».
Saturday, March 22, 2008
Μαριάν Φέιθφουλ: «Εδώ και χρόνια έχω συμφιλιωθεί με το παρελθόν»
Η ξαναγεννημένη Μαριάν Φέιθφουλ υποστηρίζει πως θα έκανε καριέρα και χωρίς τον Τζάγκερ
Το όνομα της Marianne Faithfull ήταν συνώνυμο του Σεξ και των Sixties
Νέα Υόρκη, 1985. Σ’ ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα του Γκρίνουιτς Βίλατζ μια εξαθλιωμένη τοξικομανής ξυπνάει λουσμένη στον κρύο ιδρώτα. Είναι πεινασμένη, εξαντλημένη και απογοητευμένη. Τα ράφια της κουζίνας είναι άδεια και το μόνο που βρίσκει είναι μερικά τυλιγμένα χαρτονομίσματα και λίγη άσπρη σκόνη. Με μεγάλη προσπάθεια συγκεντρώνει τα απαραίτητα σύνεργα του χρήστη και σύντομα η «παραμυθού» κυλάει πάλι στις φλέβες της. Η καρδιά της προσωρινά σταματά, αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια για εκείνη. Στα κέντρα απεξάρτησης θα απαλλαχθεί για πάντα από τους δαίμονές της, θα συμβιβαστεί με το «μαγικό» παρελθόν της και θα αναγεννηθεί οριστικά από τις στάχτες της.
Σήμερα, η Marianne
Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, η Μαριάν Φέιθφουλ [Marianne Faithfull] ερμηνεύει στο μισοάδειο θέατρο «Παλλάς», στην Αθήνα, το τραγούδι με το οποίο ξεκίνησαν όλα. Η φωνή της δεν θυμίζει σε τίποτα την αθωότητα του ξεπεσμένου αγγέλου της δεκαετίας του ’60 που πρωτοτραγούδησε το «As Tears Go By». Είναι η επιβλητική, μεστή φωνή της γυναίκας που ξεγλίστρησε μέσα από τα χέρια του θανάτου, της καλλιτέχνιδος που ωρίμασε στην κόψη του ξυραφιού και χαρίζει απλόχερα μια νέα πνοή ζωής στο μελαγχολικό διαμάντι των Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς και Αντριου Ολντμαν... [Του Γιαννη Μασουρα, Η Καθημερινή, 23/3/2008]
Tuesday, March 18, 2008
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ «Σκωτσέζικο Ντουζ»
Το δείγμα που άκουσα με τη δουλειά του Νίκου Κατσίκα μου άρεσε και νομίζω ότι "ανακάλυψα" έναν σπουδαίο καλλιτέχνη... Δημοσιεύω το δελτίο τύπου που μου έστειλε (και το προσυπογράφω) η Μαίρη Βιντιάδου...
Now playing: Nikos Katsikas_Valia
via FoxyTunes
Monday, March 17, 2008
Jean Michel Jarre's return to planet Oxygene
Jean Michel Jarre talks on taking his electronic opus on tour
...going back to his routers: synth pioneer Jean Michel Jarre
[Mark Edwards, The Sunday Times, March 16, 2008]. We’ve come to believe that - unlike the greedy, grasping, bottom-line-obsessed present day - the 1970s represented a golden age in the music industry, when record companies would nurture and invest in talent with nary a thought for commercial returns. This may not be entirely true. If it were true, it would follow that when Jean Michel Jarre started taking his Oxygène album round the record companies looking for a deal back in 1976, he would have met an enthusiastic response, along the lines of: “Okay, it’s a bit different, but you’re obviously a talented lad, so we’ll take a chance on you and, if it doesn’t sell, so be it.” This is not what happened.
“It was refused by many, many record companies,” Jarre recalls, with the wry amusement that 15m subsequent sales of the album affords him. He reels off the litany of excuses he was given for this rejection: “ ‘There are no singers, no songs, the tracks are all too long, they’re all called the same thing.’ “Even my mother asked me, ‘Why do you have to name it after a gas?’ ” Oxygène was finally released in France in 1976, and in the UK a year later, establishing itself as a landmark album and making Jarre an international star... [continued...]Jane Birkin «Ραντεβού»
Η Jane Birkin ερμηνεύει (Τετάρτη, 19/3, ώρα 20:30, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) τραγούδια των Serge Gainsbourg, Bryan Ferry, Franz Ferdinand, Manu Chao, Paolo Conte, Gaetano Veloso, Neil Young, Tom Weits, Goran Bregovic, Smiths & Placebo.
Πρώτα να επικοινωνήσετε με το Μέγαρο: τηλ. 210-72 82 333 Κι αν δεν γίνει ας ακούσουμε εδώ ένα τραγούδι
Jane Birkin - La Ballade de Johnny Jane
Νεκρός ο πρώην ντράμερ των ΑΒΒΑ Ο. Μπρούνκερτ
Ο πρώην ντράμερ του σουηδικού ποπ συγκροτήματος ΑΒΒΑ, Ολα Μπρούνκερτ [Ola Brunkert], έχασε τη ζωή του, κατά τα φαινόμενα από πτώση του σε τζαμαρία στο σπίτι του, στα νησιά Βαλεαρίδες (ανατολική Ισπανία), ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. Ο 62χρονος μουσικός που ζούσε μόνος στο σπίτι του στην περιοχή Αρτα της Μαγιόρκας, βρέθηκε νεκρός το βράδυ χθες, Κυριακή, από άνδρες της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί βρήκαν τον τραγουδιστή μέσα σε λουτρό αίματος, ενώ έφερε μεγάλο τραύμα στον λαιμό. Ένας γείτονας είχε ειδοποιήσει νωρίτερα την αστυνομία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι θα διενεργηθεί νεκροψία για να επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος του μουσι
κού οφείλεται σε ατύχημα.
Blood and broken glass can be seen here in the scene where Ola Brunkert died
- After Waterloo who became a big hit all over Europe they tried another song, SOS - who also after a while became a big hit. Then they followed up with an album: Waterloo with brilliant songs like: Waterloo, SOS, Honey Honey, Dance and King Kong Song (my personal favourite). Their definive biggest album hit was in 1976 with Arrival and multiple big hits like: When I kissed the teacher, My love my life and Money Money Money.
Sunday, March 16, 2008
Η στατιστική του σουξέ
Γιάννης Κότσιρας και... κόντρα τραγούδια
[Της Χρυσούλας Παπαϊωάννου, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 16/3/2008]. Ολα αυτά τα χρόνια είχε ένα μπλοκάκι και σημείωνε κομμάτια που θα ήθελε να πει. Συμπτωματικά ήταν «γυναικεία». Τραγούδια της Αλεξίου, της Τσανακλίδου, της Αρβανιτάκη, της Πρωτοψάλτη, κ.ά.
Τσιγγάνικοι ήχοι απ' το Σουλουκουλέ
Saturday, March 15, 2008
Λιζ Ράιτ: «Το τραγούδι έγινε μέρος της ζωής μου»
Η Αμερικανίδα Λιζ Ράιτ, εντυπωσιάζει με το πάθος και την ερμηνεία της στην καινούργια της δουλειά
[Της Γιούλης Επτακοίλη, Η Καθημερινή, 16/3/2008]. «Ημουσική ήταν πάντα η πιο απλή και εύκολη γλώσσα για μένα», λέει στην «Κ» η Λιζ Ράιτ. Πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε, όταν από την ηλικία των 6 ετών, η 28χρονη σήμερα Αμερικανίδα από την Ατλάντα της Τζόρτζια, τραγουδούσε στην εκκλησία όπου ήταν ιερέας ο πατέρας της;
Friday, March 14, 2008
Μουσική... άνοιξη!
- Ο τραγουδοποιός - ερμηνευτής Δημήτρης Ζερβουδάκης ξαναεμφανίζεται σήμερα, στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, 210 6439.089), με αφορμή τον τελευταίο του δίσκο «Στα χαμηλά και στα ψηλά», μια πανδαισία ζεϊμπέκικων και λαϊκών ακουσμάτων.
- Τραγούδια του νέου δίσκου της «Μέχρι το τέλος» και προηγούμενων δίσκων της και άλλα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, παρουσιάζει η Νατάσα Μποφίλιου, σήμερα στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 210 3217.917). Ενα πρόγραμμα με τραγούδια για καθημερινές ιστορίες της πόλης.
- Ενας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες της νέας γενιάς της τζαζ, ο Charlie Hunter εμφανίζεται (μέχρι 20/3), με το τρίο στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213.310).
- Συναυλία του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, σήμερα (8.30μ.μ.) στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση). Οι Στάθης Μαυρομάτης (σαξόφωνα), Ελίνα Μπουτιέρη (πιάνο) και Μαξίμ Μανκόφσκυ (κρουστά) θα παρουσιάσουν, σε α΄ παγκόσμια, έργα των Ελλήνων μουσουργών της διασποράς Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργου Τσιλίκα, Ανδρέα Μακρή, Δημήτρη Νικολάου, Αρη Καραστάθη, Ντάνα - Δημήτρη Ρίτσαρτσον. Το «Ensemble Χ» θα παρουσιάσει έργα του Hindemith και σε α΄ παγκόσμια, 3 έργα Ελλήνων μουσουργών (Θ. Αντωνίου, Ι. Παπαδάτου, Α. Ντάρλα), βασισμένα σε θέματα του Hindemith.
- Διάσημα ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Μπιζέ κ.ά. ερμηνεύουν οι Λυδία Αγγελοπούλου (μεσόφωνος) και Σταμάτης Μπερής (τενόρος), τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Στο πιάνο ο Νίκος Βασιλείου.
Sunday, March 9, 2008
Patti Smith, αγέρωχη και ασυναγώνιστη
Mick Jagger: Εμείς τότε δεν ξέραμε!
Για την αποκατάσταση του Count Basie Theatre!
Saturday, March 8, 2008
«Τοιχογραφία» ελληνικής μουσικής δημιουργίας
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η σπουδαιότερη ελληνική συμφωνική ορχήστρα, που παραμένει άστεγη εξαιτίας της χρόνιας κυβερνητικής αναλγησίας και αναγκασμένη συχνά να περιφέρει το πολυσήμαντο έργο της, είναι ο διοργανωτής των «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», που εδώ και τέσσερα χρόνια αποκαλύπτουν στο ελληνικό κοινό πολύτιμες «σελίδες» της μουσικής μας δημιουργίας, παλιότερες και νεότερες. Στο φετινό πρόγραμμα (1/3 - 7/4) - την προηγούμενη βδομάδα σε ένα διήμερο παρουσιάστηκε το σύνολο των τραγουδιών για φωνή και πιάνο του Θεσσαλονικιού συνθέτη Αιμίλιου Ριάδη - δεσπόζει το συνέδριο με θέμα «Παραδοσιακή μουσική και σύγχρονη δημιουργία», που συνδιοργανώνει η ΚΟΑ με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στις 29 - 31 Μάρτη, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής, την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και τη Λυρική Σκηνή. Μουσικολόγοι και δημιουργοί θα μιλήσουν για τη σχέση δημοτικής και λόγιας μουσικής, ενώ στο πλαίσιό του θα γίνουν τρεις συναυλίες... [Ρουμπίνη Σούλη, Ριζοσπάστης, 9/3/2008]
Friday, March 7, 2008
Maurice Ravel (7 Μαρτίου 1875 - 1937)
Maurice Ravel - Bolero - Herbert von Karajan 1985 - Part I
Maurice Ravel
His father's background was Swiss and his mother's Basque, but he was brought up in Paris, where he studied at the Conservatoire, 1889-95, returning in 1897 for further study with Fauré and Gédalge. In 1893 he met Chabrier and Satie, both of whom were influential. A decade later he was an established composer, at least of songs and piano pieces, working with luminous precision in a style that could imitate Lisztian bravura (Jeux d'eau) or Renaissance calm (Pavane pour une infante défunte); there was also the String Quartet, somewhat in the modal style of Debussy's but more ornately instrumented. However, he five times failed to win the Prix de Rome (1900-05) and left the Conservatoire to continue his life as a freelance musician.
During the next decade, that of his 30s, he was at his most productive. There was a rivalry with Debussy and some dispute about priority in musical discoveries, but Ravel's taste for sharply defined ideas and closed formal units was entirely his own, as was the grand virtuosity of much of his piano music from this period, notably the cycles Miroirs and Gaspard de la nuit. Many works also show his fascination with things temporally or geographically distant, with moods sufficiently alien to be objectively drawn: these might be historical musical styles, as in the post-Schubertian Valses nobles et sentimentales, or the imagination of childhood, as in Ma mère l'oye. Or the composer's inspection might be turned on the East (Shéhérazade) or, as happened repeatedly, on Spain (Rapsodie espagnole, the comic opera L'heure espagnole). Or there might be a double focus, as in the vision of ancient Greece through the modification of 18th century French classicism in the languorous ballet Daphnis et Chloé, written for Dyagilev.
The Ballets Russes were also important in introducing him to Stravinsky, with whom he collaborated on a version of Mussorgsky's Khovanshchina, and whose musical development he somewhat paralleled during the decade or so after The Rite of Spring. The set of three Mallarmé songs with nonet accompaniment were written partly under the influence of Stravinsky's Japanese Lyrics and Schönberg's Pierrot lunaire and the two sonatas of the 1920s can be compared with Stravinsky's abstract works of the period in their harmonic astringency and selfconscious use of established forms. However, Ravel's Le tombeau de Couperin, just as selfconscious, predates Stravinsky's neo-classicism, and the pressure of musical history is perhaps felt most intensely in the ballet La valse, where 3/4 rhythm develops into a dance macabre: both these works, like many others, exist in both orchestral and piano versions, testifying to Ravel's superb technique in both media (in 1922 he applied his orchestral skills tellingly to Mussorgsky's Pictures at an Exhibition). Other postwar works return to some of the composer's obsessions: with the delights and dangers of the child's world in the sophisticated fantasy opera L'enfant et les sortilèges, with musical Spanishness in Bolero and the songs for a projected Don Quixote film, and with the exotic in the Chansons madécasses. His last major effort was a pair of piano concertos, one exuberant and cosmopolitan (in G Major), the other (for left hand only) more darkly and sturdily single-minded. He died after a long illness.
Extracted with permission from
The Grove Concise Dictionary of Music
edited by Stanley Sadie
© Macmillan Press Ltd., London.
Tuesday, March 4, 2008
Κιθ Ρίτσαρντς: «Σαχλαμάρα το νέο ροκ»!
Αναδομώντας τη μορφή του Μπαχ
Γνωρίζουμε τόσα για τη μουσική του αλλά εικόνα του δεν έχουμε. Γιατί μπορεί να έχουμε δει τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ σε όλα τα εξώφυλλα των άλμπουμ, των βιβλίων, των βιογραφιών, αλλά αν το καλοσκεφτείτε η εικόνα που έχουμε σχηματίσει είναι πολύ συγκεκριμένη. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι «ειδικοί» από το πανεπιστήμιο του Νταντί της Σκωτίας που αποφάσισαν να αναδομήσουν το πρόσωπο του Γερμανού συνθέτη, 250 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Εχει σωθεί μόλις ένα πορτρέτο του Μπαχ. Αρχικά χρησιμοποίησαν ένα μπρούτζινο καλούπι του κρανίου του, μαζί με έγγραφα της εποχής. Τον επόμενο μήνα το «νέο πρόσωπο» του Μπαχ θα εκτεθεί στο Σπίτι του Μπαχ στη γενέτειρά του, το Αϊζεναχ. Η δρ Κάρολαϊν Γουίλκινσον, από το Κέντρο Ιατροδικαστικής και Ιατρικής Τέχνης, λέει: «Σκανάραμε το κρανίο με λέιζερ, κάτι που μας επέτρεψε να αναδομήσουμε τους μυς και το δέρμα του προσώπου». Τα προβλήματα της όρασης είχαν σαν αποτέλεσμα να είναι πρησμένα τα βλέφαρά του. Ο διευθυντής του Bachhaus Eisenach, Γιοργκ Χάνσεν, λέει: «Είναι πάντα αυτός ο γέρος άνθρωπος με την περούκα. Εχει ενδιαφέρον να δούμε πώς ήταν σαν αληθινός άνθρωπος».
Monday, March 3, 2008
Πέθανε ο ιταλός τενόρος Τζουζέπε ντι Στέφανο
Όπως ανέφερε η σύζυγός του Μόνικα, ο ντι Στέφανο πέθανε στο σπίτι τους κοντά στο Μιλάνο "'έχοντας το χέρι του μέσα στο δικό μου, έγειρε το κεφάλι του και κοιμήθηκε πολύ ήρεμα. Αργότερα κατάλαβα ότι δεν ανέπνεε...", τόνισε συντετριμμένη η σύζυγός του μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σύζυγός της ποτέ δεν ανένηψε από τη σκληρή επίθεση και τον ξυλοδαρμό που υπέστη από άγνωστους κλέφτες όταν βρέθηκε για δουλειά στην Κένυα το 2004. Έκτοτε παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα υγείας.
- He made his debut in Massenet's Manon in Reggio Emilia in 1946 and was immediately invited to Rome to sing in Sonnambula and Rigoletto - the first steps in what was to be one of the most brilliant careers of the century. A tenor in the purest Italian belcanto tradition, his voice was clear, boasted impassioned phrasing and an innate ability in pianissimo singing. He worked his way through the repertoire of the light lyrical tenor and then fully revealed his dramatic qualities. He was Maria Callas' favourite partner, and with her he has left us unforgettable, unrepeatable recordings like Leoncavallo's I Pagliacci, Mascagni's Cavalleria Rusticana, Puccini's Manon Lescaut and Tosca and Verdi's La Traviata. He has also left us all a living memory of his performances, both live and in the studio, of Donizetti's Elisir d'amore and Lucia di Lammermoor, Cilea's Arlesiana, L'amico Fritz by Mascagni, Il Barbiere di Siviglia by Rossini, Verdi's Rigoletto, Requiem, La Forza del Destino and Un ballo in maschera, to name but a few of the operas in which his identification with his role was absolute.
Giuseppe Di Stefano
Operatic tenor blessed with a voice of unforgettable, golden plangency
Watch Giuseppe Di Stefano and Maria Callas perform a duet from Verdi's Don Carlo
The Sicilian tenor Giuseppe Di Stefano was the most brilliant and sought-after lyric tenor of the 1950s and will long be remembered for the many roles he sang opposite Maria Callas, in both the opera house and the recording studio. Audiences responded immediately to his seductive, openly produced voice, to his natural ebullience and his charismatic stage personality.
Μότσαρτ με συνταγή γιατρού!
Η μουσική θεραπεύει. Σχήμα λόγου; Και όμως, το αποδεικνύουν κλινικές μελέτες. Ο Φρεντ Σουόρντς αυτό το διαισθανόταν πριν ξεκινήσει την ιατρική. Ωστόσο η επιστημονική ένδειξη ήρθε όταν ένας έφηβος που συνήλθε από κώμα τον βεβαίωσε ότι, όχι μόνο θυμόταν το φλάουτο που έπαιζε εκείνος ως γιατρός του, αλλά ότι αυτή η μουσική χειρονομία είχε σημαντικό αποτέλεσμα στην ανάρρωσή του. Όταν η γυναίκα του έμεινε έγκυος, ο γιατρός χρησιμοποίησε ένα Doppler για να ηχογραφήσει ενδομήτριους ήχους. Ο αμερικανός αναισθησιολόγος είναι σήμερα διεθνώς γνωστός ως πρωτοπόρος της εφαρμογής εμβρυϊκών ήχων στις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών, ενώ η εταιρεία του, η Transitions Music, κυκλοφορεί μουσική για νεογνά, μωρά, εγκύους και ενήλικες. Τα νεογνά υπό τη μουσική του παίρνουν βάρος και παρουσιάζουν σημαντικά σημεία βελτίωσης, ο πόνος ανακουφίζεται, το εργασιακό περιβάλλον γίνεται γοητευτικό. Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για δύο διαλέξεις, ο Σουόρντς μας ξενάγησε εκεί όπου η τέχνη της μουσικής και η επιστήμη της ιατρικής συναντιούντα…[Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 2/3/2008]
Μίνως Μάτσας: Ο άνθρωπος που μυριζόταν τα σουξέ
ΧΕΡΜΠΙ ΧΑΝΚΟΚ: «Είμαστε έτοιμοι για μαύρο πρόεδρο»
Αλλά και όταν έγραψε τραγούδια, το κοινό της ποπ τα έστειλε κατευθείαν στην εκατοστάδα με τα all-time classics: «Cantaloupe island», «Watermelon Man» και άλλα πολλά.
Η Γιουροβίζιον στο πανεπιστήμιο!
Πλήθος διαδηλώνει το 2000 έξω από τη Βουλή στο Βελιγράδι, λίγο πριν την καταδίκη του Μιλόσεβιτς ενώ οι υπόλοιπες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες επενδύουν στη Γιουροβίζιον τη «δυτική κουλτούρα» και την εθνική τους ταυτότητα. Η νίκη της Εσθονίας, της Ουκρανίας (Ρουσλάνα) και η άνοδος της FYROM (με τα χρυσά και κόκκινα χρώματα της «σημαίας» που φορούσε η Καρολίνα) το επιβεβαιώνει. Οσο για τους Λόρντι, η τερατομορφία τους θα μπορούσε να εκφράσει τη διευρυμένη Ευρώπη. |
«Antidotes»: Από την Κάρπαθο στα τσαρτ
Sunday, March 2, 2008
ΕΦΗ ΑΒΕΡΩΦ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ...
Η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου επί σκηνής (δεξιά) παρουσιάζοντας τα Κυριακάτικα Πρωινά με ευρηματικό τρόπο και με τη συνδρομή μικρών εθελοντών
ΠΙΤΣΑ, ΚΛΑΜΠ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΚΑΙ ΤΑΝΓΚΟ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ. Η διακεκριμένη μουσικολόγος που βρίσκεται πίσω από τα δημοφιλή Κυριακάτικα Πρωινά, τις εκπαιδευτικές συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής, μιλάει για ευρηματικούς τρόπους εξοικείωσης των παιδιών με την τέχνη των ήχων. Ήταν το 2001 όταν η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου ανέλαβε για πρώτη φορά την εισαγωγή-παρουσίαση των ήδη επιτυχημένων Κυριακάτικων Πρωινών, των εκπαιδευτικού χαρακτήρα συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι οποίες έχουν σκοπό να εξοικειώσουν με τη μουσική το νεανικό, κυρίως, κοινό. Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε περίπου 60 εκδηλώσεις και παρ' όλ' αυτά ο ενθουσιασμός της παραμένει αμείωτος. Εξίσου αστείρευτη είναι και η εφευρετικότητά της προκειμένου να κάνει την τέχνη των ήχων όσο το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμη κι ελκυστική στους λιλιπούτειους θεατές… [Ισμα Μ. Τουλάτου, Το Βήμα, 2/3/2008].
Saturday, March 1, 2008
Δημήτρης Μητρόπουλος (1 Μαρτίου 1896 - 1960)
Από το 1921 έως το 1925 βοήθησε τον Erich Kleiber στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου [Berlin State Opera] και πήρε έπειτα διάφορες θέσεις στην Ελλάδα. Σε μια συναυλία του 1930 με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου [Berlin Philharmonic], έπαιξε το σόλο μέρος του 3ου κοντσέρτου για πιάνο του Prokofiev και διηύθυνε την ορχήστρα από το πληκτρολόγιο, κι έτσι έγινε ένας από τους πρώτους σύγχρονους μουσικούς που το έκαναν αυτό.
|
|
Ο Μητρόπουλος έκανε το αμερικανικό ντεμπούτο του το 1936 με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης [Boston Symphony Orchestra], και το 1946 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης. Από το 1937 ως το 1949, ήταν ο αποκλειστικός μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης [Minneapolis Symphony Orchestra].
Ο Μητρόπουλος με την Κατίνα Παξινού
Το 1949 ο Μητρόπουλος άρχισε τη συνεργασία του με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης [New York Philharmonic], που αποτέλεσε και την αιχμή της ορχηστρικής σταδιοδρομίας του. Ήταν συν-διευθυντής μαζί με τον Leopold Stokowski αρχικά και στη συνέχεια έγινε ο μόνος διευθυντής το 1951. Ο Μητρόπουλος επέκτεινε το φιλαρμονικό ρεπερτόριο, αναθέτοντας έργα από νέους συνθέτες και υπερασπίστηκε τις συμφωνίες του Gustav Mahler...
Frédéric Chopin (1 Μαρτίου 1810 - 1849)
ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ:
Frédéric Chopin (1810-1849). The Grove Concise Dictionary of Music, edited by Stanley Sadie.
Home Page Chopin. Και: the Fryderyk Chopin Society in Warsaw