Tuesday, March 25, 2008

Εσβησε ο Κουβανός «πατέρας» του μάμπο

Ο Κουβανός «πατέρας» του μάμπο Ισραέλ «Κατσάο» Λόπεζ δεν είναι πια μαζί μας. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, σε νοσοκομείο του Μαϊάμι. Ο Λόπεζ ήταν συνθέτης και μπασίστας της μουσικής «μάμπο». Γεννήθηκε στην Αβάνα το 1918. Το 1962 εγκατέλειψε την Κούβα και για ένα μικρό διάστημα έζησε στην Ισπανία πριν αποφασίσει να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, αρχικά στη Νέα Υόρκη, μετά στο Λας Βέγκας, για να καταλήξει στο Μαϊάμι.

Εσβησε ο Κουβανός «πατέρας» του μάμπο

Ο Λόπεζ είχε κλασική παιδεία και ξεκίνησε να παίζει μουσική με τη συμφωνική ορχήστρα της Αβάνας πριν ενηλικιωθεί. Στη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε δύο βραβεία «Γκράμι». Συνεργάστηκε με αστέρες της λάτιν μουσικής, όπως ο Τίτο Πουέντε και η Γκλόρια Εστέφαν. Ο Λόπεζ έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1930. Το πάθος του για τη μουσική δεν μετρίαζε τα προβλήματα υγείας ή το προχωρημένο της ηλικίας του. Εμφανιζόταν «ζωντανά» σε παραστάσεις μέχρι και λίγους μήνες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο διάσημος μουσικός πέθανε στο νοσοκομείο «Κόραλ Γκεμπλ Χόσπιταλ». Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έγιναν γνωστές. Ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να συλλυπηθούν την οικογένεια του εκλιπόντος ήταν και ο διάσημος ηθοποιός Αντι Γκαρσία, που δήλωσε: «Θα συνεχίσω να ακούω τη μουσική σου και θα σε τιμώ διατηρώντας τις παραδόσεις μας σε όποιο σημείο της Γης κι αν βρεθώ». [Έθνος, 24/3/2008]

No comments: