Saturday, March 1, 2008

Δημήτρης Μητρόπουλος (1 Μαρτίου 1896 - 1960)



Ο Δημήτρης Μητρόπουλος γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1896 στην Αθήνα και πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1960. Συνθέτης, πιανίστας και προπαντός μαέστρος. Μια μεγάλη φυσιογνωμία της στα μουσικά πράγματα του περασμένου αιώνα. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών, μετά πήγε για σπουδές στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Από το 1921 έως το 1925 βοήθησε τον Erich Kleiber στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου [Berlin State Opera] και πήρε έπειτα διάφορες θέσεις στην Ελλάδα. Σε μια συναυλία του 1930 με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου [Berlin Philharmonic], έπαιξε το σόλο μέρος του 3ου κοντσέρτου για πιάνο του Prokofiev και διηύθυνε την ορχήστρα από το πληκτρολόγιο, κι έτσι έγινε ένας από τους πρώτους σύγχρονους μουσικούς που το έκαναν αυτό.





Ο Μητρόπουλος έκανε το αμερικανικό ντεμπούτο του το 1936 με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης [Boston Symphony Orchestra], και το 1946 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης. Από το 1937 ως το 1949, ήταν ο αποκλειστικός μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης [Minneapolis Symphony Orchestra].


Ο Μητρόπουλος με την Κατίνα Παξινού

Το 1949 ο Μητρόπουλος άρχισε τη συνεργασία του με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης [New York Philharmonic], που αποτέλεσε και την αιχμή της ορχηστρικής σταδιοδρομίας του. Ήταν συν-διευθυντής μαζί με τον Leopold Stokowski αρχικά και στη συνέχεια έγινε ο μόνος διευθυντής το 1951. Ο Μητρόπουλος επέκτεινε το φιλαρμονικό ρεπερτόριο, αναθέτοντας έργα από νέους συνθέτες και υπερασπίστηκε τις συμφωνίες του Gustav Mahler...

No comments: