Thursday, February 28, 2008

Eurovision: Στο χορό της Γιουρο-ύπνωσης

Η Καλομοίρα στο διαγωνισμό της Eurovision στο Βελιγράδι

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού για το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision, το Μάιο στο Βελιγράδι, αναδείχθηκε η Καλομοίρα, με το τραγούδι "Μy secret combination", σε στίχους Ποσειδώνα Γιαννόπουλου και μουσική Κωνσταντίνου Πάτζη.

Στο "Αθηνών Αρένα", που διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά ο τελικός, καλλιτέχνες και συντελεστές είχαν ετοιμάσει μια φαντασμαγορική βραδιά, γεμάτη εκπλήξεις. O νικητής αναδείχθηκε με την ψήφο της κριτικής επιτροπής (κατά 40%) και του κοινού (κατά 60%).

Χορός, τραγούδι, πολλές εκπλήξεις και ατμόσφαιρα μιούζικαλ αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της φαντασμαγορικής βραδιάς στο "Αθηνών Αρένα", κατά τη διάρκεια της οποίας , επιλέχθηκε το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 53ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Βελιγράδι.

Οι τρεις υποψήφιοι τραγουδιστές -Χρύσπα, Κώστας Μαρτάκης και Καλομοίρα- ερμήνευσαν τα τραγούδια "A chance to love", "Always & forever" και "Secret combination", αντίστοιχα. Guest της βραδιάς ήταν ο περσινός εκπρόσωπος της Ελλάδας, ο Σαρμπέλ.

Την εκδήλωση παρουσίασαν η Μπέτυ και η Ματθίλδη Μαγγίρα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Φωκάς Ευαγγελινός, τα σκηνικά ήταν του Ηλία Λεδάκη και η τηλεσκηνοθεσία του Χρήστου Φασόη.

Την επταμελή κριτική επιτροπή αποτελούσαν, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, που ήταν και πρόεδρος της επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ και στιχουργός Αντώνης Ανδρικάκης, ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας, ο συνθέτης - τραγουδιστής Χρήστος Δάντης, ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Κυβέλος, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της ΕΡΤ Ευαγγελία Πισκερά και η παρουσιάστρια Ρένια Τσιτσιμπίκου.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η ΕΡΤ φιλοξένησε εκπροσώπους άλλων διαγωνιζομένων χωρών, προκειμένου να παρουσιάσουν τις συμμετοχές τους.

Συγκεκριμένα, στη σκηνή του "Αθηνών Αρένα" ανέβηκαν η Ευδοκία Καδή που εκπροσωπεί την Κύπρο και θα ερμηνεύσει το "Femme Fatale", οι Elnur Huseynov και Samir Cavadzadeh από το Αζερμπαϊτζάν με το "Day after Day", η Σλοβένα Rebeka Dremelj, η οποία θα ερμηνεύσει το "Vrag Naj Vjame", καθώς και οι Nico και Vlad Mirita από τη Ρουμανία, με το "Pe-o Margine De Lume".

  • Στο χορό της Γιουρο-ύπνωσης
H Eλληνοαμερικανίς τραγουδίστρια της ποπ Καλομοίρα, που εκκολάφτηκε στο «Fame Story» και ακολούθησε τη γνωστή διαδρομή προς τα νυχτερινά «πολιτιστικά» κέντρα, πήρε το διαβατήριο για τον «53ο διαγωνισμό τραγουδιού Γιουροβίζιον», που θα γίνει στο Βελιγράδι. Η νέα «πρέσβειρα» αναδείχτηκε κατά την προχτεσινή βραδιά επιλογής του τραγουδιού - εκπροσώπου σε ειδική εκδήλωση της ΕΡΤ σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο.

  • Η διοργανώτρια ΕΡΤ άνοιξε και πάλι το πουγκί (που γεμίζει με τα λεφτά του ελληνικού λαού) για ένα ακόμη ακριβοπληρωμένο σόου. Καλώντας τους τηλε-κακομοίρηδες να επιλέξουν ανάμεσα στα τρία ελληνικότατα (!!!) άσματα «Secret Combination» (Καλομοίρα), «Always and Forever» (Κώστας Μαρτάκης) και «A Chance to Love» (Χρύσπα). Για την απαιτούμενη φόρτιση της ατμόσφαιρας, επιστρατεύτηκαν και αναφορές στις «ένδοξες» συμμετοχές του πρόσφατου γιουρο-παρελθόντος μας.

Τα «μεγαλεία» έπονται, στο πολύπαθο, πλην γιουρο-συνταγμένο Βελιγράδι. Ετσι, για να νιώσουν και οι Γιουγκοσλάβοι ισότιμοι Ευρωπαίοι. Από την προχτεσινή φιέστα, πάντως, εμείς κρατάμε το αστειάκι των παρουσιαστριών αδελφών Μαγγίρα: «Πού είναι το ΥΠΠΟ να μας φτιάξει ένα μουσείο Γιουροβίζιον;». Λέτε να το δούμε κι αυτό; Το ελληνικό κράτος, εκείνο που έδωσε το πράσινο φως για τον ενταφιασμό της ελληνικής μουσικής ιστορίας μας στα ερείπια της «Κολούμπια», ενώ την ίδια στιγμή πνίγει ό,τι πιο δημιουργικό γεννιέται σ' αυτόν τον τόπο, να θεμελιώσει και το μουσείο του «πολιτισμού» που πραγματικά υπηρετεί; Τον άλλον, τον αληθινό πολιτισμό τον έχει ξεχασμένο, καταδικασμένο στην κακή του μοίρα...

[Ρ. Σ., Ριζοσπάστης, 29/2/2008]

No comments: