Wednesday, February 20, 2008

Ηχοι του κόσμου


Οι «YellowJackets»
H μεγάλη παράδοση των πορτογαλέζικων φάδος ξεδιπλώνεται αύριο και μεθαύριο στο «Gazarte» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι), όπου θα εμφανιστεί η Raquel Tavares. Η εικοσιτριάχρονη τραγουδίστρια «παντρεύει» την παράδοση με το εντελώς προσωπικό της στιλ, κάτι που απέδειξε στις εμφανίσεις της και στις δισκογραφικές της δουλειές. Γεννημένη σε μια οικογένεια με βαθιές ρίζες στο φάδος, η R. Tavares άρχισε να τραγουδάει από παιδί στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, συνοδευόμενη από τη μητέρα της. Σήμερα, θεωρείται ως «η πιο αντιπροσωπευτική τραγουδίστρια φάδος της νέας γενιάς».
  • Οι «Tied & Tingled Trio» από τη Βαυαρία, εμφανίζονται σήμερα στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205, 210.8547.600). Το side-project των Markus και Micha Archer (μέλη των Notwist, Lali Puna, 13+God) - με επιρροές από την jazz, electonica, dub, post rock και από τη δουλειά σπουδαίων ονομάτων όπως οι Miles Davis, John Coltrane, Herbie Hancock, SunRa, Pharoah Sanders, «African Head Charge», «Tortoise» - εμφανίζεται για πρώτη φορά την Αθήνα, με πενταμελή σύνθεση (συμπεριλαμβάνονται δύο ντράμερ).
Το θρυλικό γκρουπ των «YellowJackets», στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποιεί τρεις συναυλίες (28/2-1/3), στη σκηνή «Αθηνά Live» (Λ. Ποσειδώνος 3, Παραλία Μοσχάτου - Ν. Φαλήρου, 210.4813.605). Το 25χρονο κουαρτέτο αποτελούν σήμερα οι: Bob Mintzer (σαξοφωνίστας, ενορχηστρωτής, συνθέτης που έφερε μια εμπειρία πολλών χρόνων στο γκρουπ, ιδρυτής της «Bob Mintzer Big Band», που διευθύνει και τη Φιλαρμονική της Ν. Υόρκης), Russell Ferrante (πιάνο, keyboards), Jimmy Haslip (μπάσο) και Marcus Baylor (ντραμς).

No comments: