Tuesday, December 27, 2016

Μωρίς Ραβέλ: Το πιο γνωστό του έργο είναι το Μπολερό


Ο Ζοζέφ Μωρίς Ραβέλ [Joseph Maurice Ravel, 7 Μαρτίουυ 1875 — Παρίσι, 28 Δεκεμβρίου 1937] ήταν Γάλλος συνθέτης. Μαζί με τον Κλωντ Ντεμπυσσύ θεωρούνται οι κύριοι εκπρόσωποι του μουσικού ιμπρεσιονισμού. Τα έργα του για πιάνο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου. Πολλά από αυτά όπως τα Jeux d’eauMiroirsLe tombeau de Couperin και το Gaspard de la nuit απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τους εκτελεστές τους. Έχει γράψει επίσης σημαντικά έργα για ορχήστρα όπως το Δάφνις και Χλόη...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Πάουλ Χίντεμιτ: συνθέτης, βιολιστής, βιολονίστας, μουσικοδιδάσκαλος, μουσικολόγος, και διευθυντής ορχήστρας.

Ο Πάουλ Χίντεμιτ [Paul Hindemith, 16 Νοεμβρίου 1895 – 28 Δεκεμβρίου 1963] ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς μουσικούς σύγχρονης κλασικής μουσικής του 20ού αιώνα. Ήταν συνθέτης, βιολιστής, βιολονίστας, μουσικοδιδάσκαλος, μουσικολόγος, καθώς και διευθυντής ορχήστρας...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Saturday, December 24, 2016

Άλμπαν Μπεργκ: Το πιο γνωστό έργο του θεωρείται το ελεγειακό «Κονσέρτο για Βιολί»

Ο Άλμπαν Μπεργκ [Alban Berg – Άλμπαν Μαρία Γιοχάννες Μπεργκ, όπως είναι το πλήρες όνομά του (9 Φεβρουαρίου 1885 – 24 Δεκεμβρίου 1935] ήταν Αυστριακός συνθέτης. Χρημάτισε μέλος της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, μαζί με τον Άρνολντ Σένμπεργκ, και τον Άντον Βέμπερν. Οι συνθέσεις του συνδυάζουν το υστερο-ρομαντικό ύφος του Γκούσταβ Μάλερ, προσαρμοσμένο στην δωδεκαφθογγική τεχνική του Άρνολντ Σένμπεργκ. Ο Άλμπαν Μπεργκ γεννήθηκε στη Βιέννη, γόνος μιας σχετικά εύπορης οικογένειας έως τον θάνατο του πατέρα του Κόνραντ Μπεργκ το 1900. Στα παιδικά του χρόνια ενδιαφερόταν περισσότερο για την λογοτεχνία και λιγότερο για την μουσική. Ξεκίνησε να συνθέτει μουσική ως αυτοδίδακτος σε ηλικία δεκαπέντε χρονών. Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά χρονών, απέκτησε μια κόρη, την Αλμπίν, με μια υπηρέτρια της οικογένειας Μπεργκ...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, December 18, 2016

Εντίθ Πιάφ: το σπουργιτάκι!!!


Η Εντίθ Πιάφ [Édith Piaf, ορθή απόδοση ονόματος: Εντίτ Πιάφ, Παρίσι, 19 Δεκεμβρίου 1915 – 10 Οκτωβρίου 1963] ήταν Γαλλίδα τραγουδίστρια, ίσως η πιο σημαντική παρουσία στη γαλλική σκηνή των βαριετέ. Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion). Τραγούδια όπως το La vie en rose (1946) και το Non, je ne regrette rien (1960), εκτόξευσαν τη φήμη της και την κατέστησαν την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Γαλλίας. Γεννήθηκε κάτω από μια λάμπα υγραερίου. Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ (Anita Maillard), ήταν λυρική τραγουδίστρια, γνωστή με το ψευδώνυμο Line Marsa. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της την εγκατέλειψε και η μικρή Εντίθ περνάει τα πρώτα της χρόνια πρώτα κοντά στη μητρική της γιαγιά. 
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Saturday, December 17, 2016

Ντομένικο Τσιμαρόζα: Τα μελοδράματά του θεωρούνται τα καλύτερα της όπερας μπούφφα

Ο Ντομένικο Τσιμαρόζα [Domenico Cimarosa,  17 Δεκεμβρίου 1749 – 11 Ιανουαρίου 1801] ήταν Ιταλός συνθέτης της όπερας. Σπούδασε μουσική επί ένδεκα χρόνια στη Νάπολη και εικοσιτριών ετών παρουσίασε το πρώτο του έργο, την όπερα μπούφφα Οι παραξενιές του κόμη. Το έργο αυτό καθώς και άλλα δύο που ακολούθησαν είχαν τόση επιτυχία ώστε το 1774 προσκλήθηκε στη Ρώμη, όπου ανέβασε την Ιταλίδα στο Λονδίνο. Εργάσθηκε στην Νεάπολη, στη Ρώμη και στη Φλωρεντία μέχρι το 1787, οπότε πήγε στην Αγία Πετρούπολη μετά από πρόσκληση της Αικατερίνης Β΄. Έμεινε εκεί τέσσερα χρόνια κ’ ύστερα πήγε στην Βιέννη καλεσμένος του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄, για να διαδεχθεί τον Αντόνιο Σαλιέρι ως Kapellmeister.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, December 4, 2016

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ [Wolfgang Amadeus Mozart, βαφτίστηκε Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) (Σάλτσμπουργκ, 27 Ιανουαρίου 1756 – Βιέννη, 5 Δεκεμβρίου 1791] ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάιντν, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και τον Φραντς Σούμπερτ αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού, του κλασικισμού και τη λεγόμενη «Πρώτη Σχολή της Βιέννης». Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις: παραλλαγές, φαντασίες, σονάτες, άριες κ.α.

Saturday, December 3, 2016

Μπέντζαμιν Μπρίτεν: ως συνθέτης καθιερώθηκε με τα χορωδιακά του έργα

Ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν, Βαρώνος Μπρίτεν [Edward Benjamin Britten, 22 Νοεμβρίου 1913 – 4 Δεκεμβρίου 1976], Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Σύντροφος της Τιμής ήταν Άγγλος συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας. Η φήμη του ως συνθέτης καθιερώθηκε με τα χορωδιακά του έργα, που περιλαμβάνουν τον «Ύμνο στην Αγία Καικιλία» και το «Rejoice in the Lamb«, καθώς και με το Πολεμικό ρέκβιεμ και την όπερα «Peter Grimes«. Άφησε ένα μεγάλο συνθετικό έργο που καλύπτει τα περισσότερα είδη (ορχηστρικά, χορωδιακά, τραγούδια, μουσική για τον κινηματογράφο κλπ), ενώ έγραψε και μουσική για παιδιά. Σε ένδειξη τιμής, ο Εσθονός συνθέτης Άρβο Περτ του αφιέρωσε μετά θάνατον το περίφημο Cantus in memoriam Benjamin Britten.

Ρόζα Εσκενάζυ

Η Ρόζα Εσκενάζυ (μέσα της δεκαετίας του 1890 – 2 Δεκεμβρίου 1980): Ήταν διάσημη Ελληνίδα εβραϊκής καταγωγής τραγουδίστρια του Ρεμπέτικου και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Οι ηχογραφήσεις και οι εμφανίσεις της στα μουσικά κέντρα διήρκεσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως τη δεκαετία του 1970.

Άντον Βέμπερν: η επιρροή του για μεταγενέστερους συνθέτες ήταν τεράστια

Ο Άντον Βέμπερν [Anton Friedrich Wilhelm von Webern, Βιέννη, 3 Δεκεμβρίου 1883 – 15 Σεπτεμβρίου 1945] ήταν Αυστριακός συνθέτης. Σπούδασε σύνθεση υπό τον Άρνολντ Σένμπεργκ (Arnold Schönberg) όπου συναντήθηκε με τον Άλμπαν Μπεργκ (Alban Berg). Και οι δύο αυτές σχέσεις θα ήταν οι πιο σημαντικές στη ζωή του για τη διαμόρφωση της δικής του μουσικής κατεύθυνση. Μετά την αποφοίτησή του, ανέλαβε θέσεις σε θέατρα διαφόρων πόλεων όπως το Ischl, Teplitz, Danzig, Stettin και Πράγα πριν από την επιστροφή του στη Βιέννη. Εκεί βοήθησε τον Σένμπεργκ στην εταιρεία του για ιδιωτικές μουσικές παραστάσεις από το 1918 έως το 1922 και διεύθυνε τη «Συμφωνική Ορχήστρα Εργαζομένων της Βιέννης » από 1922 έως το 1934.

Νίνο Ρότα: Έγραψε μουσική για πάνω από εκατό ταινίες

nino_rota
Ο Νίνο Ρότα [Nino Rota | 3 Δεκεμβρίου 1911 – 10 Απριλίου 1979] ήταν Ιταλός συνθέτης. Έχει γίνει γνωστός για την μουσική που έγραψε για την ταινία Ο Νονός αλλά και για την μακροχρόνια συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι. Γεννημένος στο Μιλάνο από γονείς μουσικούς, άρχισε από μικρή ηλικία τις σπουδές του στο ωδείο της πόλης. Μετά από λίγα χρόνια ο δάσκαλος του τον έπεισε να πάει για σπουδές στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κάτι που ο ίδιος έπραξε. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια όπου και επέστρεψε πίσω στην Ιταλία.

Sunday, November 20, 2016

Χένρυ Πέρσελ: συνθέτης και οργανίστας της εποχής του μπαρόκ

Ο Άγγλος συνθέτης και οργανίστας της εποχής του μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ [(Henry Purcell, περ. 10 Σεπτεμβρίου 1659 – 21 Νοεμβρίου 1695] θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συνθέτες, τόσο διότι ανέπτυξε ένα εξαιρετικά ιδιότυπο «Αγγλικό» ύφος, όσο και για την ισορροπία που διακρίνει τα φωνητικά του έργα.

Καμεράτα: Carmina Burana του Καρλ Ορφ

  • Καμεράτα: Carmina Burana του Καρλ Ορφ
  • 26 Νοεμβρίου , 20.30
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μετά την επιτυχία στο Ηρώδειο,  η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής  παρουσιάζει υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, το γνωστότερο συμφωνικό – χορωδιακό έργο  του 20ού αιώνα: τα πολυαγαπημένα Carmina Burana του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Κάρλ Όρφ.

Saturday, November 19, 2016

Αντόν Ρουμπινστάιν: Ως πιανίστας, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων βιρτουόζων του 19ου αιώνα

Ο Ρώσος Αντόν Γκριγκόρεβιτς Ρουμπινστάιν (Βιχβάτινετς, σημερινό Οφατίντι στη Μολδαβία, 16 Νοεμβρίου/28 Νοεμβρίου 1829 – Πετερχόφ, 3/20 Νοεμβρίου 1894, ήταν πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και εκπαιδευτικός, από τους σπουδαιότερους της εποχής του και ιδρυτής του περίφημου Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης.

Φραντς Σούμπερτ: και φωτεινός και σκοτεινός!!!

Ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Πέτερ Σούμπερτ [Franz Peter Schubert, 31 Ιανουαρίου 1797 – 19 Νοεμβρίου 1828], ήταν εξαιρετικά παραγωγικός σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Συνέθεσε περισσότερα από εξακόσια Λήντερ(Lieder, ρομαντικά τραγούδια) καθώς και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και πολλά άλλα έργα.

Tuesday, November 15, 2016

Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ: επηρέασε τις μουσικές εξελίξεις

Ο Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ [Christoph Willibald Gluck, 2 Ιουλίου  1714 – 15 Νοεμβρίου 1787] ήταν βοημικής καταγωγής συνθέτης όπερας. Το 1752 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Βιέννη, παντρεύτηκε μια ευκατάστατη γυναίκα και συνδέθηκε στενά με την αυτοκρατορική αυλή. Η συνεργασία του με τον λιμπρετίστα Ranieri de’ Calzabigi. σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της όπερας ως μουσικού είδους. Η καινοτομία του Γκλουκ ήταν να προσθέσει δράμαστην όπερα, οδηγώντας τη σε νέα ύψη. Οι πιο δημοφιλείς του όπερες είναι οι Ορφέας και Ευρυδίκη (1762), Ο θρίαμβος της Κλέλιας 1763, Άλκηστη (1767), Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1774) και Ιφιγένεια εν Ταύροις (1779).

Sunday, November 6, 2016

Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ο συνθέτης της «Λίμνης των Κύκνων»…

Ο Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (7 Μαΐου 1840 – 6 Νοεμβρίου 1893), έχει αγαπηθεί όσο λίγοι συνθέτες.  Όσο το ύφος του διευρυνόταν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, οργανικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνωνΗ Ωραία Κοιμωμένη και  Ο Καρυοθραύστης, η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν.

Wednesday, November 2, 2016

Δημήτρης Μητρόπουλος: ο αξεπέραστος μαέστρος!!!!

Ταλέντο πολύπλευρο, με εξαιρετικές ικανότητες, ο Δημήτρης Μητρόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1896 – Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1960) ήταν τόσο ο μαέστρος που θαυμάστηκε για τη δύναμη και πρωτοτυπία των ερμηνειών, όσο κι ένας μεγάλος συνθέτης και πιανίστας. Ήταν από τους λίγους μουσικούς, που μπορούσαν να παίζουν πιάνο διευθύνοντας ταυτόχρονα την ορχήστρα – ίσως ο μοναδικός που έπαιζε και, ταυτόχρονα, διηύθυνε τόσο δύσκολα έργα, όπως το «3ο Κοντσέρτο για πιάνο» του Προκόφιεφ. Ακόμα και σήμερα παραμένει φημισμένη η μοναδική του μνήμη, που του επέτρεπε να διευθύνει, ακόμα και στις δοκιμές, χωρίς παρτιτούρες.

Sunday, October 16, 2016

Διονύσιος Λαυράγκας, ο θεμελιωτής του ‘Ελληνικού Μελοδράματος

Ο Διονύσιος Λαυράγκας (17 Οκτωβρίου 1860 ή 1864  18 Ιουλίου 1941), ήταν Έλληνας συνθέτης που ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή Σχολή, αν και πολλοί (περιορισμένα) τον κατατάσσουν και στην εθνική μουσική σχολή. Ο Δ. Λαυράγκας θεωρείται ο θεμελιωτής του 'Ελληνικού Μελοδράματος'. Το συνθετικό του έργο απετέλεσαν κυρίως συμφωνική μουσική, μελοδράματα καθώς και τραγούδια, περισσότερο καντάδες. Έγραψε έργα, για βιολί, πιάνο, καθολική λειτουργία και άσματα θείες λειτουργίας.

Monday, March 7, 2016

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ

Πέθανε ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ
Ο Αρνονκούρ αποχαιρέτισε το κοινό του τον Δεκέμβριο του 2015   
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ, ένας από τους διασημότερους μαέστρους του κόσμου, του οποίου το όνομα ήταν συνδεδεμένο με την «ιστορικά τεκμηριωμένη μουσική εκτέλεση».
Όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο αυστριακός μαέστρος «άφησε την τελευταία του πνοή εν ηρεμία, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του». Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Αρνονκούρ εξέφρασαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι διάσημες Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βιέννης και του Βερολίνου.

Wednesday, February 10, 2016

Το «μέγαρο» της Κομοτηνής ανάβει τις μηχανές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10.02.2016
ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Κομοτηνής ή Μέγαρο Μουσικής, όπως λέγεται, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Βαλσαμάκη.
Το Πολιτιστικό Κέντρο της Κομοτηνής ή Μέγαρο Μουσικής, όπως λέγεται, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ν. Βαλσαμάκη.

Καλλιτεχνικό διευθυντή αποκτά το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, με πληροφορίες της «Κ». Το πρόσωπο που έχει βολιδοσκοπηθεί και φαίνεται πως τελικά θα αναλάβει τα ηνία του «τρίτου» μεγάρου, το οποίο έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του εδώ και έξι μήνες, είναι γένος θηλυκού, προέρχεται από τον χώρο του κινηματογράφου και έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε πολιτιστικό οργανισμό της Θεσσαλονίκης, όπως μας είπαν χωρίς να αναφέρουν όνομα, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή του από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης που διαχειρίζεται το κτίριο.

Οριστική διάσωση του Μεγάρου Μουσικής

Νέα αρχή για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με νομοθετική ρύθμιση.
Η νομοθετική ρύθμιση της χρονίζουσας εκκρεμότητας της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στη Βουλή με κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο περί κυρώσεως πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διασώζεται οριστικά με διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του σε βάθος χρόνου με κρατική επιχορήγηση και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Η διασφάλιση της λειτουργίας του οργανισμού προκύπτει από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης τριετούς διάρκειας με ισοσκελισμένη χρήση ούτως ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα ελλειμμάτων.

Thursday, February 4, 2016

Ο Θωμάς Μπακαλάκος στο πανόραμα της ιστορίας του ελληνικού κουαρτέτου εγχόρδων.


Η μουσική νουβέλα ‘’Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί’’ για κουαρτέτο εγχόρδων του διακεκριμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, θα ερμηνεύσει το κουαρτέτο Lanima,  στις 7/2/2016, στην πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες που δίνει, στο χώρο πολιτισμού ΜΠΕΤΟΝ 7, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα της ιστορίας του ελληνικού κουαρτέτου εγχόρδων και της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, έργων μουσικής δωματίου, γενικότερα.

Tuesday, January 12, 2016

Ντέιβιντ Μπόουι: Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

 ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/1/2016

«Εδειχνε τον δρόμο, αναπάντεχα, συναρπαστικά, απορροφούσε αχόρταγα τα κοινωνικά και τα πολιτικά ρεύματα του καιρού και με τη δύναμη της προσωπικότητάς του δοξολογούσε ό,τι φοβόμασταν, έγραφε μουσική και στίχους που σε εκτόξευαν εκεί από όπου ήθελες να φύγεις. Σου έλεγε ότι μπορείς να είσαι εκατό πράγματα ταυτόχρονα, ότι δεν έγινε και τίποτα αν είσαι σε σύγχυση, αν δεν ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις, αν δεν θέλεις να ριζώνεις, αν είσαι διαφορετικός, αν είσαι αντιφατικός, αν μέσα σου βασιλεύει το χάος, αν αμφιβάλλεις. “Still don’t know what I was waiting for”, τραγουδούσε. “Don’t believe in yourself, don’t deceive with belief” και όχι μόνο, αλλά “κάνε και λάθη, αρκεί να είσαι μόνο εσύ το θύμα τους”».

Wednesday, January 6, 2016

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ

Πέθανε ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ
Ο Μπουλέζ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας, ο οποίος κατάφερε να ανανεώσει το πρόσωπο της κλασικής μουσικής   
Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Πιερ Μπουλέζ. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο Μπουλέζ άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στο σπίτι του στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία. «Για όλους εκείνους που τον γνώρισαν και που κατάφεραν να εκτιμήσουν τη δημιουργική ενέργειά του, τις καλλιτεχνικές αξιώσεις του και τη γενναιοδωρία του, η παρουσία του θα παραμείνει ζωντανή» αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας.
Ο Μπουλέζ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας, ο οποίος κατάφερε να ανανεώσει το πρόσωπο της κλασικής μουσικής.