Monday, March 7, 2016

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ

Πέθανε ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ
Ο Αρνονκούρ αποχαιρέτισε το κοινό του τον Δεκέμβριο του 2015   
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο αυστριακός μαέστρος Νικολάους Αρνονκούρ, ένας από τους διασημότερους μαέστρους του κόσμου, του οποίου το όνομα ήταν συνδεδεμένο με την «ιστορικά τεκμηριωμένη μουσική εκτέλεση».
Όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο αυστριακός μαέστρος «άφησε την τελευταία του πνοή εν ηρεμία, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του». Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Αρνονκούρ εξέφρασαν, μεταξύ πολλών άλλων, οι διάσημες Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βιέννης και του Βερολίνου.

Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, ο Αρνονκούρ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση τον Δεκέμβριο του 2015, με προσωπικό μήνυμα στο πρόγραμμα συναυλίας του συνόλου Concentus Musicus Wien, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος το 1953.
Η προσέγγισή του εθεωρείτο καινοτόμα καθώς πρέσβευε ότι η μουσική έπρεπε να εκτελείται όσο το δυνατόν πιο πιστά στην πρωτότυπη γραφή της, ενώ το σύνολό του βρισκόταν στην πρωτοπορία της χρήσης οργάνων εποχής.
Γεννημένος στο Βερολίνο και μεγαλωμένος στο Γκρατς της νότιας Αυστρίας, σπούδασε βιολοντσέλο στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κι έγινε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της αυστριακής πρωτεύουσας το 1952, όπου παρέμεινε επί 17 χρόνια.
Άρχισε να διευθύνει συναυλίες και παραστάσεις όπερας στις αρχές της δεκαετίας του '70 κι αναδείχθηκε σ΄έναν από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της μεταπολεμικής περιόδου, δίπλα στον Κάραγιαν, τον Κλάιμπερ και τον Καρλ Μπεμ.
Στις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του συγκαταλέγονται τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του Μπαχ (1964), αλλά και το πρωτοποριακό project αναφορικά με το σύνολο από τις καντάτες του Μπαχ που ξεκίνησε στα 1971 και ολοκλήρωσε στα 1990. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην Παλαιά Μουσική αν και αργότερα το ρεπερτόριό του επεκτάθηκε στους συνθέτες του 19ου και του 20ού αιώνα μεταξύ αυτών και ο Γκέρσουιν.

No comments: