Thursday, August 30, 2012

Μουσικές ζωής και ελπίδας

Κάτω από την Ακρόπολη, σε ένα κυριολεκτικά κατάμεστο Ηρώδειο και τη «γενναιόδωρη» παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, έγινε η πολυαναμενόμενη πρώτη «συνάντηση» του Θάνου Μικρούτσικου με την Μαρία Φαραντούρη. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας το μπρεχτικό «Αννα μην κλαις», το «Γενάρης 1904», η «Σονάτα του Σεληνόφωτος ΙΙ», το «Επέστρεφε», αλλά και το «Κι ήθελε ακόμη», έβαλαν το κοινό του Ηρωδείου στο κλίμα της βραδιάς.
Ακολούθησε το χειμαρρώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Κατάσταση Πολιορκίας», ένα ερωτικό σπάραγμα της Ρένας Χατζηδάκη και ταυτόχρονα συγκλονιστικό ντοκουμέντο για τη βαρβαρότητα της χούντας, το οποίο ο Θάνος Μικρούτσικος ενορχήστρωσε, για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. «Στον Μίκη και στο έργο αυτό οφείλω την ύπαρξή μου ως συνθέτης», ομολόγησε ο Θάνος Μικρούτσικος και κάλεσε στη σκηνή την πρώτη του ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη, που μαζί με τον Κώστα Θωμαΐδη καθήλωσαν τους θεατές για σχεδόν μισή ώρα με τη συνοδεία των κρουστών του Νίκου Τουλιάτου.
Το έργο της Ρένας Χατζηδάκη, που έγραψε τις μέρες και νύχτες του «σωφρονισμού» της στο κελί της οδού Μπουμπουλίνας σε ηλικία 25 χρόνων, το 1968, έγινε ένα με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Η «Κατάσταση Πολιορκίας» δεν είναι για τον Μίκη ένα ακόμα μουσικό του έργο αλλά ένα κομμάτι της ζωής του, σε μια εποχή που, όπως ο ίδιος έχει πει, «οι ψυχικές εντάσεις με είχαν ουσιαστικά εκμηδενίσει. Τότε ήρθε να με συναντήσει ως εκ θαύματος αυτό το εξαίσιο ποίημα της Ρένας Χατζηδάκη, για να με οδηγήσει από το σκοτάδι στο φως. Η διαδικασία της μελοποίησης λειτούργησε μέσα μου λυτρωτικά, δεδομένου ότι η κάθε λέξη με έσκαβε τόσο βαθιά, ώστε τελικά η απελπισία και ο τρόμος έδωσαν τη θέση τους στην πληρότητα, στην ελπίδα και, όπως είπα, στο φως».
Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ξεκίνησε και πάλι με ποίηση Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ, και ακολούθησαν αγαπημένα έργα Καββαδία («Ο Σταυρός του Νότου», «Επτά Νάνοι», «Θεσσαλονίκη»...), το «Caruso» του Lucio Dalla, ο «Αμλετ της Σελήνης», η «Ελένη» και πολλά άλλα κλείνοντας σε κλίμα ενθουσιασμού με το τραγούδι «Ποιος τη ζωή μου» των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Ελευθερίου.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Ακης Γαβαλάς (ντραμς) και το συγκρότημα κρουστών Ηχόδραση με επικεφαλής τον Νίκο Τουλιάτο: Simone Mongelli, Κ. Παριορίστας, Ν. Παυλάτου, Κ. Τζαμόπουλος, Κ. Τσακιρίδου, Φ. Φωτόπουλος, Γ. Χιντιράκης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 31/8/2012

No comments: