Friday, August 31, 2012

Ο "Ιπποκράτειος Ορκος" του Θωμά Μπακαλάκου στο Αττικό Αλσος (8 Σεπτ.)


Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου (ώρα 20.30) στο Θέατρο Αττικού Άλσους θα δοθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Στο πρώτο μέρος θα παιχτεί η Συμφωνία αρ. 8 του Ντβόρζακ και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το ορατόριο "Ιπποκρά;τειος Όρκος" του Θωμά Μπακαλάκου, που είναι βασισμένο στο ομώνυμο κείμενο του Ιπποκράτη. Συμπράττουν οι σολίστ: Μάρθα Αράπη (σοπράνο), Λυδία Αγγελοπούλου (άλτο), Σταμάτης Μπερής (τενόρος), Παντελής Ψύχας (βαρύτονος). Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας. Θα συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ...

Ο Θωμάς Μπακαλάκος σπούδασε μουσική και μαθηματικά. Τα κύρια μέσα διεύρυνσης των μουσικών γνώσεων του σε όλα του μουσικά συστήματα, ήταν και είναι η μελέτη της παρτιτούρας των έργων μεγάλων σύγχρονων και παλαιοτέρων Ελλήνων και ξένων συνθετών, αλλά και η συνεχής έρευνα στη μουσική. Στο χώρο της λόγιας μουσικής έγραψε έργα για μεγάλα συμφωνικά σύνολα. Επίσης έργα για μικρότερα σύνολα και έργα για σόλο όργανο.

Μερικά χαρακτηριστικά έργα του, εκτός από το ορατόριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ, είναι:
«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ». Είναι ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, βασισμένο στο περίφημο κείμενο του Αποστόλου Παύλου περί αγάπης, στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή. Το έργο παίχτηκε υπό τη διεύθυνση του Ελευθερίου Καλκάνη και σολίστες Βανέσα Καλκάνη, Σοφία Μάλαμα, Χρήστο Κεχρή και Ηλία Ρόδη, στον παλαιοχριστιανικό ναό του Αποστόλου Παύλου, στο λιμανάκι της Γλυφάδας.
Σε ποίηση Πάνου Κυπαρίσση τα έργα:
«ΘΕΤΙΔΟΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ» όπερα σε τρεις πράξεις.
«ΕΛΕΝΗ»,για ορχήστρα εγχόρδων και φωνή, έργο που παίχτηκε από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Νικολάου Χαλιάσα και σολίστα τον Ζάχο Τερζάκη και το έργο «ΘΗΣΕΑΣ» για τσέλο κόντρα μπάσο και φωνή.
«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ», καντάτα σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.
«Η ΑΡΙΣΤΕΑ ΚΑΙ Η ΜΑΪΜΟΥ» από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη, «Το φως που καίει».
«ΑΡΝΗ», έργο για πιάνο προγραμματικής μουσικής διάρκειας τριάντα λεπτών, με θέμα την εγκατάσταση των Θεσσαλών στην ομώνυμη περιοχή τον 12ο αιώνα π.Χ. και την εξάπλωσή τους σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, Έργο για πιάνο και φωνή, σε ποίηση Ηλία Γκρη και ρήσεις του Ηράκλειτου.
Επίσης συνέθεσε έργα μουσικής δωματίου σύγχρονης μουσικής, για κουαρτέτο εγχόρδων, κουιντέτο -τούμπες, για πιάνο κλαρινέτο και βιολί και έργα για διάφορα άλλα μουσικά σύνολα.
Μια ιδιαίτερη πτυχή της μουσικής του πρότασης, εμφαίνεται στα έργα με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ. Πρόκειται για τη σύνθεση πρότυπων έργων λόγιας μουσικής, μοντέρνας και μεταμοντέρνας τεχνοτροπίας που βασίζονται στην αξιοποίηση μουσικών στοιχείων δημοτικών μας τραγουδιών.
Τρία κουαρτέτα εγχόρδων του συνθέτη που ηχογραφήθηκαν από το περίφημο ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ, κυκλοφόρησαν σε CD και δίσκους βινυλίου την 1η – 9ου -2012.
Ετοιμάζει επίσης την έκδοση σε CD των έργων, «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ» ορατόριο και «ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ».
Είναι Ιδρυτής του διαγωνιστικού «Πανελλήνιου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου» σύγχρονης μουσικής.
Το ορατόριο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΣ είναι φόρος τιμής του συνθέτη, στην ελληνική φιλοσοφία.
Το μελοποίησε στην Ιωνική διάλεκτο, όπως μας το παρέδωσε ο Ιπποκράτης. Το έργο σε πρώτη παρουσίαση, ακούστηκε στο Ηρώδειο το 2001 με διευθυντή ορχήστρας τον αρχιμουσικό Βύρωνα Φιδετζή, και σολίστες τους ίδιους που και σήμερα θα το ερμηνεύσουν.
Το έργο με χορηγία του ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΌΡΚΟΥ, ηχογραφήθηκε με τους ίδιους συντελεστές που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο και σύντομα θα κυκλοφορήσει σε CD και δίσκους βινυλίου.
Την ιδέα της μελοποίησης είχε ο πρόεδρος του ομίλου καθηγητής Σακελλάρης Καρπάθιος.

No comments: