Tuesday, August 7, 2012

ΤΣΑΒΕΛΑ ΒΑΡΓΚΑΣ: Σίγησε η «Εντίθ Πιαφ του Μεξικού»

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 χρόνων, άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», η διάσημη τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας.
Σίγησε η «Εντίθ Πιαφ του Μεξικού»
Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 χρόνων, άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», η διάσημη τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας. «Με το Μεξικό στην καρδιά της» έπειτα από μία πολυτάραχη ζωή γεμάτη μουσική και αλκοόλ, λίγο αφότου εκπλήρωσε το όνειρο της ζωής της να ταξιδέψει στην Ισπανία και να αποτίσει φόρο τιμής στον ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η Τσαβέλα Βάργκας «πέθανε όπως έζησε, δίνοντάς μας ένα δίδαγμα δύναμης και αξιοπρέπειας», όπως δήλωσε η φίλη της Μαρία Κορτίνα. Η Τσαβέλα Βάργκας έφθασε στο απόγειο της δόξας της στις δεκαετίες του '60 και '70, με τραγούδια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μουσικής «ραντσέρα» - το «Λα Γιορόνα» (Κλαψιάρα), «Πιένσα εν Μι» (Σκέψου με) και το «Ούλτιμο Τράγο» (Τελευταία ρουφηξιά), τα οποία ακούστηκαν σε ταινίες του Αλμοδόβαρ.
  • Aπό τους δρόμους
Οπως η Γαλλίδα Εντίθ Πιαφ, όπως τη συνέκρινε ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της τραγουδώντας στους δρόμους. Στη λεωφόρο Ινσουρχέντες την ανακάλυψε σε ηλικία 30 ετών ο «πατριάρχης» της μεξικανικής μουσικής Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες, ο οποίος έμελλε να γίνει και ο συνθέτης των πρώτων μεγάλων επιτυχιών της. Επόμενος μεγάλος συνθέτης που έγραψε γι' αυτήν ήταν ο Αγκουστίν Λάρα. Στη δεκαετία του 1940, η Βάργκας συνδέθηκε με στενή φιλία με τους Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα, ενώ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας η φήμη της ξεπέρασε τα μεξικανικά σύνορα, ενώ τραγούδησε και στους γάμους της Ελίζαμπεθ Τέιλορ.
Αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά αναγεννήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια με μεγάλες συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

No comments: