Friday, August 10, 2012

Πέθανε ο μουσουργός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος


Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο μουσουργός και ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών την Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012, ώρα 11 π.μ. Ο Μενέλαος Παλλάντιος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1914. Υπήρξε μαθητής του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και του Δημήτρη Μητρόπουλου και σπούδασε πιάνο και ανώτερα Θεωρητικά στην Αθήνα και τη Ρώμη. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, που τον καθιέρωσαν με τη ζωηρή τους απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε επί 53 χρόνια στο Ωδείο Πειραιά και στο Ωδείο Αθηνών, όπου μετά από 24 χρόνια διεύθυνσής του (1962-1986), εξελέγη πρόεδρος του ΔΣ (από το 1986 έως το 2006) και επίτιμος πρόεδρος μέχρι του θανάτου του.

Ίδρυσε την Ελληνική Μορφωτική Εταιρεία και τη Χορωδία Πειραιά. Διετέλεσε διευθυντής της Χορωδίας Αθηνών, αρχιμουσικός του Εθνικού Θεάτρου και γενικός διευθυντής, καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έγραψε σειρά βιβλίων με μελέτες, φιλοσοφικές σκέψεις και αφορισμούς.
Έχει τιμηθεί από πολλά ιδρύματα και σωματεία ως επίτιμος πρόεδρος ή μέλος τους. Το 1996 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως του απένειμε το αξίωμα του Μεγάλου Ρεφερενδαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Για την όλη του δράση τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων, το Παράσημο του Ταξιάρχου του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄, καθώς και τον  Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1970 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε Γραμματεύς επί των Πρακτικών (1977-1980), Γενικός Γραμματεύς (1984-1989) και Πρόεδρος (1983).

No comments: