Wednesday, October 31, 2007

ΤΟ ΝΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΜΠΡΙΤΝΕΪ ΣΠΙΑΡΣ

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς [Britney Spears], η οποία τελευταίως είναι περισσότερο γνωστή για τα καμώματά της παρά για τη μουσική της, κυκλοφόρησε σήμερα έναν καινούργιο δίσκο στις ΗΠΑ, για τον οποίο οι περισσότεροι κριτικοί εκφράσθηκαν άκρως επαινετικά.

Η κυκλοφορία του δίσκου «Blackout» έρχεται μετά την τετράχρονη απουσία της Σπίαρς από το μουσικό στερέωμα, κατά τη διάρκεια της οποίας η νεαρή τραγουδίστρια φρόντισε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού, χάρη στις αποτυχίες της προσωπικής της ζωής, με σημεία αιχμής το διαζύγιό της, την εισαγωγή της σε κέντρο αποτοξίνωσης και την απώλεια της κηδεμονίας των δύο ανήλικων παιδιών της.

Ο νέος δίσκος κυκλοφορεί 15 ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, για να αποφευχθεί η δράση των πειρατών μέσω του διαδικτύου. Όμως, παρ' όλο που οι κριτικές για το νέο δίσκο της Σπίαρς κυμαίνονται από κρίσεις «μεγαλειώδες» έως «αποκρουστικό», το μεγαλύτερο μέρος των κρίσεων είναι θετικές.

«Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μπορεί να μην έχασε διόλου από το κατόπι της τους παπαράτσι, όμως χάνεται ευχάριστα μέσα στη μουσική του νέου της δίσκου», γράφει μ' ενθουσιασμό ο μουσικοκριτικός της εφημερίδας USA Today. Ο συνάδελφός του των New York Times χαρακτηρίζει τον δίσκο «τονωτικό και χωρίς τύψεις», όμως τονίζει πως η συμμετοχή τόσων ταλέντων στην παραγωγή του δίσκου θέτει σ' αμφιβολία την πραγματική εμπλοκή της Σπίαρς στην πραγματοποίησή του. (www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Britney Spears Hot as Ice Lyrics

Yeah, yeah, yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah, yeah
Yeah, yeah, yeah, yeah

I'm just a girl with the ability to drive a man crazy
Make him call me "mama," make him my new baby
New and improved and sayin' "Thank you very much"
Living legend
You can look, but don't touch

'Cause I'm cold as fire baby, hot as ice
If you've ever been to heaven, this is twice as nice
I'm cold as fire baby, hot as ice
If you've ever been to heaven, this is twice as nice
Break it down, break it down, break it down
Break it down, break it down, break it down

To see your foolishness and f**kery
And handling my business
Holler if you hear me
Hey, can I get a witness
Preacher , preacher
I'm the teacher, you can learn
Watch your fingers, boy
You might get burned

[Hot as Ice lyrics on http://www.metrolyrics.com]

'Cause I'm cold as fire baby, hot as ice
If you've ever been to heaven, this is twice as nice
I'm cold as fire baby, hot as ice
If you've ever been to heaven, this is twice as nice
Break it down, break it down, break it down
Break it down, break it down, break it down

As you can see, fortunately
I'm cold as fire
Yeah, I'm cold as fire
Yeah, make you believe
Make you stop and breathe
I'll take you higher
I'm just too cool
Make you do what it do
I'm hot as ice now
Yeah, I'm hot as ice now
I'll make you feel like heaven 24/7
I'm twice as nice now

Cold as fire baby, hot as ice
If you've ever been to heaven, this is twice as nice
I'm cold as fire baby, hot as ice
If you've ever been to heaven, this is twice as nice
Break it down, break it down, break it down
Break it down, break it down, break it down

Πέθανε ο ηθοποιός και τραγουδιστής Ρόμπερτ Γκουλέ

Ο Ρόμπερτ Γκουλέ [Robert Goulet], ο ηθοποιός και τραγουδιστής, που καθιερώθηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα με την ερμηνεία του ως Λάνσελοτ στο θεατρικό έργο «Κάμελοτ» δίπλα στην Τζούλι Αντριους και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον πέθανε σε ηλικία 73 χρόνων, ανακοίνωσε η σύζυγός του. Ο Γκουλέ που έπασχε από πνευμονική ίνωση, πέθανε στο νοσοκομείο Κέρδοι του Σινά, όπου περίμενε να ληφθεί η απόφαση εάν θα του γινόταν μεταμόσχευση πνευμόνων, ανακοίνωσε η σύζυγος του Βέρα Γκουλέ.
Είχε γεννηθεί στο Λόρενς της Μασαχουσέτης από γαλλοκαναδούς γονείς και μετοίκησε στον Καναδά ενώ ήταν ακόμη μωρό. Ήταν χαρακτηριστική η βαρύτονη φωνή του και τα αδρά του χαρακτηριστικά, δύο στοιχεία που συνέβαλαν ουσιαστικά για να επιλεγεί από τους Αλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόουε για το ρόλο του Λάνσελοτ. Εκτός από την επιτυχία που έκανε με το τραγούδι «If ever I would leave you» ο Γκουλέ [το ακούμε στο YouTube] έκανε ακόμα μια μεγάλη επιτυχία με το The Impossible Dream το τραγούδι του Δον Κιχώτη από το θεατρικό έργο Ο Άνθρωπος από τη Μάντσα. Ο Γκουλέ κέρδισε το βραβείο Γκράμι το 1962 ως καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης και το 1968 τιμήθηκε με το βραβείο Τόνι για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία στο θεατρικό του Μπροντγουέι « The Happy Time».
Μετά το «Κάμελοτ» ηχογράφησε περισσότερα από 60 άλμπουμ, που σημείωσαν εξαιρετικές πωλήσεις και εμφανίσθηκε 17 φορές στην τηλεοπτική εκπομπή του
Εντ Σάλιβαν ο οποίος τον σύστηνε ως «ο αμερικανός τραγουδιστής από τον Καναδά». Μετείχε σε πολλές εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης και είχε λάβει μέρος σε μεγάλα σώου του Λας Βέγκας. Ο Ρόμπερτ Γκουλέ είχε γεννηθεί στις 26 Νοεμβρίου του 1933 και ήταν ο μοναχογιός του Ζόζεφ και της Ζανέτ Γκουλέ. Άρχισε να τραγουδά από 5 χρόνων και έπρεπε να ξεπεράσει μια σοβαρή φοβία που είχε με τη σκηνή για να μπορέσει να προοδεύσει στον κόσμο του θεάματος.
Σε ηλικία 16 χρόνων έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Εντμοντον. Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες « Atlantic City», « Τρελές Σφαίρες 2 1/2», « Ο Σκαθαροζούμης», «Σκρουτζ» και « Toy Story II».
[www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ] Να και οι στίχοι του τραγουδιού που ακούμε:
If ever I would leave you
If ever I would leave you
It wouldn't be in summer.
Seeing you in summer I never would go.
Your hair streaked with sun-light,
Your lips red as flame,
Your face witha lustre
that puts gold to shame!

But if I'd ever leave you,
It couldn't be in autumn.
How I'd leave in autumn I never will know.
I've seen how you sparkle
When fall nips the air.
I know you in autumn
And I must be there.

And could I leave you
running merrily through the snow?
Or on a wintry evening
when you catch the fire's glow?

If ever I would leave you,
How could it be in spring-time?
Knowing how in spring I'm bewitched by you so?
Oh, no! not in spring-time!
Summer, winter or fall!
No, never could I leave you at all!

Sunday, October 28, 2007

Η ΚΑΧΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ AMY WINEHOUSE...


Amy Winehouse performs at Lollapalooza at Grant Park in Chicago in this Sunday, Aug. 5, 2007 file photo. British singer-songwriter Amy Winehouse was arrested in Norway for drug possession and held in custody overnight, a police official said Friday Oct. 19, 2007. Winehouse, her husband Blake Fielder-Civil and a third person were released at around 7 a.m. (0500 GMT) Friday after paying euro500 (US$715) in fines, Prosecutor Lars Morten Lothe said. (AP Photo/Brian Kersey)

Winehouse and her husband, Blake Fielder-Civil, were released at around 7 a.m. Friday after paying $715 each in fines, prosecutor Lars Morten Lothe said. A third person, also released, was fined $492, he said.

The three were arrested shortly after 6 p.m. at a hotel in Bergen in southwestern Norway, where Winehouse is on a European tour, after a tip to police.

"They were found with seven grams (about 1/4-ounce)of marijuana," Lothe said. "She's paid the fine, so this thing is over for us now."

Winehouse was to perform in Oslo Saturday, before heading to the Netherlands on Monday.

Winehouse made her U.S. debut this year with the acclaimed album "Back to Black," but her celebrity has been fueled by her tabloid image as well as her talent. She's spoken openly about her battles with drugs and her penchant for alcohol and marijuana, and her hit single "Rehab" is an autobiographical tale of her resistance to being pushed to go to rehab: "They tried to make me go to rehab, but I said no, no, no."
Back to black.
Την παρατηρούσα από απόσταση μόλις δύο μέτρων στη σκηνή ενός συναυλιακού χώρου του Βερολίνου, στην πρώτη συναυλία της ευρωπαϊκής περιοδείας της. Η Εϊμι Γουάινχαουζ [Amy Winehouse] είναι δεν είναι πια σαράντα-πενήντα κιλά. Η καχεξία από τις καταχρήσεις είναι προφανής στο λιπόσαρκο κορμί της. Το σέξι κορίτσι με την αυτοπεποίθηση και τον διάχυτο ερωτισμό έχει μετατραπεί σ' ένα αδύναμο πλάσμα. Την επομένη, οι γερμανικές εφημερίδες την συνέκριναν με την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζιμ Μόρισον. Οχι, όμως, για την καλλιτεχνική αξία της 24χρονης που έγινε διάσημη μέσα σε λίγους μήνες μ' έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Αλλά για την αυτοκαταστροφική πορεία της. «Η σκηνή ως κέντρο απεξάρτησης» είχε για τίτλο του το «Στερν» και σημείωνε στο τέλος με ελαφρά ειρωνεία πως «η μόνη της σωτηρία είναι οι ζωντανές εμφανίσεις, εκεί που μοιράζεται το χάσιμό της στη μουσική με το κοινό. Γι' αυτό και η καλύτερη υποστήριξη που μπορεί κανείς να προσφέρει σ' αυτήν είναι ν' αγοράσει ένα εισιτήριο για τις συναυλίες της»... [Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, συνέχεια στην Ελευθεροτυπία, 28/10/2007]

Ο ΝΕΟΣ ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΪ...


Ο Τζα Κιουρ [Jah Cure], ο 29χρονος Τζαμαϊκανός ρασταφάρι μουσικός που θεωρείται ο νέος Μάρλεϊ, άρτι αποφυλακισθείς ύστερα από 8 χρόνια στη «στενή» για βιασμό, έχει βαλθεί να κατακτήσει τον κόσμο. Στη Βρετανία η περιοδεία του έγινε μεγάλο θέμα στα μίντια, μια και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αντέδρασαν δυναμικά. Κάποιοι πιο ρεαλιστές πρότειναν να δωρίσει ο Κιουρ ένα μέρος των τεραστίων εσόδων που αναμένεται να έχει σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για θύματα βιασμού. Ο ίδιος λέει ότι χρησιμοποιεί τη μουσική του σαν μια μορφή αναμόρφωσης. Το άλμπουμ του «Τrue reflections, a new beginning» ηχογραφήθηκε στη φυλακή... Ο ίδιος δε δηλώνει αθώος...
Jah Cure (real name Siccature Alcock) is a Jamaican reggae musician. He was born on October 11th, 1978 in Hanover, Jamaica and raised in Kingston. He was given the name Jah Cure by Capleton whom he met while growing up in Kingston. His first big break came in 1997 when he released the single "King of the Jungle" which was a duet with Sizzla. The single was produced by Beres Hammond who went on to become his mentor...
Δείτε κι αυτά:

Jah Cure's True Reflections . . . A New Beginning. Reggae's cause célébre celebrates both his new record's release, and his own (by Dave Stelfox).

Jah Cure - True Reflections: A New Beginning.

Review: Jah Cure - True Reflections... A New Beginning.

Jah Cure Still Not Granted Entry To UK Just Days Before Sold Out Tour Begins

MUZINE...ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ!


Το MUZINE κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χαραμάδα (www.haramada.com) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και έρχεται σε όλη την Ελλάδα τις επόμενες μέρες. Συνοδεύται από δύο compilation cds (μπορείτε να δείτε το track-list στο www.muzine.gr).

Τα περιεχόμενα του πρώτου τεύχους

Αφιέρωμα Mushroom Pillow Record: Μια αξιόλογη δισκογραφική εταιρία από την Ισπανία. Συνέντευξη από τον ιδρυτή της, Marcos, δύο reviews για την μπάντα που αγάπησαν σχεδόν όλοι οι συντάκτες, τους Limousine (από τον Μάρκο Φράγκο και τον Άγγελο Κ.), αλλά και συνέντευξη από τον μπασίστα τους, Manolo Gordillo, στην Μαρία Παππά. Μια κριτική του πρώτου δίσκου των Boedekka από τον Άγγελο Κ. και ένα πλήρως κατατοπιστικό άρθρο της Μαρίας Παππά για τον γνωστό άγνωστο Mike Always (της θρυλικής El Records)

Άρθρα-Συνεντεύξεις: Η Unn Paturson γράφει, συνθέτει και τραγουδά στους RUN και μιλάει στον Νεκτάριο Λαμπρόπουλο. Η Ελευθερία Ιωαννίδου συζητά με τον Johanes και θέτει ερωτήσεις στον Παναγιώτη Γκίκα των Chap. Ο Μάρκος Φράγκος αναλύει το φαινόμενο Tara King Theory και ο Arno μας λέει δυο λόγια για το μουσικό ταξίδι τους. Ο Χρήστος Καρράς φωτίζει μια μουσική προσωπικότητα, τον Garlo.

Κόμικ: Ο Βασίλης Κωλέττης και ο Σταύρος Ντίλιος δημιουργούν ειδικά για το Muzine μια αλλιώτικη και απολαυστική Ιστορία της Μουσικής στην «Μπατονέτα» τους.

Διήγημα: Η Μαρία Τσουκανά γράφει ένα πρωτότυπο διήγημα για έναν Rock Star, την «Μαυροδάφνη», και η Crapaud από τη Γαλλία μας δανείζει τις φωτογραφίες της για να το ντύσουμε.

Fanzines: Γράμμα από τη Βραζιλία από την δημοσιογράφο και μουσικό Thais Aragao με αναφορές σε Βραζιλιάνικα Fanzines.

Παρουσιάσεις δίσκων: Ο Χρήστος Καρράς μας μιλά για το άλμπουμ των Xiu Xiu, «La Foret» και για τους P:ano με το «Brigadoοn». O Νεκτάριος Λαμπρόπουλος γράφει για τους Zephyrs και το καταπληκτικό τους «Bright Yellow Flowers on a dark Double Bed», για τους Worm και τον δίσκο τους Hate, αλλά και για μια άλλη άγνωστη πτυχή του Robert Miles που σε συνεργασία με τον Trilok Gurtu δημιούργησα το «Miles_Gurtu». Η Ελευθερία Ιωαννίδου μαγεύεται από τους Remington Super 60 και μας μιλάει για το δίσκο τους «Happy as we were», για τους LD & The new Criticism με το «Tragic Realism». Ο Μάκης Παπασημακόπουλος γράφει για τους Funny Face με το «Lust», τους Deew με το «Name in the mirror», τη συλλογή Gnarly Dude 2!, το άλμπουμ «Drink» των Cohesion αλλά και για τους διαφορετικούς The Route 66 Killers με το «Murder on Beaver Street». Η Μαρία Παππά παρουσιάζει το δίσκο «Ghost Weight» των Tarentel και ο Άγγελος Κ. τους Windsor for the derby με το «Confianza/Visiones». Η Ελένη Μητσιάκη μιλά για τους Strugglers με το καταπληκτικό «You win» αλλά και για την δουλειά του Rothko με την Caroline Ross, «A place between»

Top Five των κομματιών που ακούμε πρόσφατα: Ένα εισαγωγικό της Ειρήνης Πολυκρέτη με τίτλο «Λόγια Υψηλής Πιστότητας» με αφορμή την αξέχαστη ταινία High Fidelity και ακολουθούν οι προτιμήσεις από τους Μάρκο Φράγκο, Γιάννη Παπαϊωάννου, Άγγελο Κ., Χρήστο Καρρά, Ελευθερία Ιωαννίδου, Μάκη Παπασημακόπουλο, Μαρία Παππά, Παναγιώτη Κονδύλη και Ελένη Μητσιάκη.

Top Ten δίσκων που λάβαμε: Ο κάθε συντάκτης με το δικό του κριτήριο κατατάσσει τους δέκα καλύτερους δίσκους ανάμεσα σε 130 που έφτασαν στο Muzine. Με τη σειρά τους οι Ελευθερία Ιωαννίδου, Νεκτάριος Λαμπρόπουλος, Άγγελος Κ., Μάρκος Φράγκος, Ελένη Μητσιάκη, Μαρία Παππά και ο Χρήστος Καρράς.

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: ΑΘΗΝΑ: Βιβλιοπωλεία: Πολιτεία, Εναλλακτικόν, Solaris, Παπασωτηρίου, Πρωτοπορία Δισκοπωλεία: Vinyl Microstore, Sound Effect, Rock 'n Roll Circus και στο γωνιακό περίπτερο της πλατείας Εξαρχείων. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: (Από Δευτέρα) Βιβλιοπωλεία: Πρωτοπορία, Παπασωτηρίου, Ιανός Δισκοπωλεία: Λωτός (Οδός Σκρα 7).

Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος


Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1795 και πέθανε στις 12 Απριλίου 1872 στην Κέρκυρα. Υπήρξε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της μουσικής Επτανησιακής Σχολής. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών, που ήταν από τις πλουσιότερες του Libro d'Oro της Κέρκυρας. Δεν θεωρήθηκε ποτέ «επαγγελματίας συνθέτης». Σπούδασε βιολί και πιάνο στην Ιταλία. Το 1840 ανέλαβε τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Κέρκυρας, στην οποία έμεινε τιμητικά ως ισόβιος πρόεδρος. Από αυτόν εκπαιδεύτηκαν οι περισσότεροι συνθέτες και μουσουργοί της επτανησιακής σχολής – όπως οι Εδουάρδος Λαμπελέτ, Σπυρίδων Ξύνδας, Παύλος Καρρέρ, Ιωσήφ Λιμπεράλης, Αντώνιος Λιμπεράλης κ.α. – οι οποίοι αργότερα συνέχισαν το έργο του προετοιμάζοντας τις επόμενες γενιές μουσικών. Εκτός από τα εκκλησιαστικά έργα που συνέθεσε, ετόνισε και αρκετά ποιήματα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, την «Ξανθούλα», την «Αυγούλα», τη «Φαρμακωμένη» και άλλα. Εκείνο όμως που χάρισε στον Μάντζαρο την αθανασία ήταν η σύνθεση των δύο πρώτων στροφών του Εθνικού μας Ύμνου.

Giuseppe Domenico Scarlatti


[Ο Eduardo Minozzi Costa παίζει τη Sonata L79 του Scarlatti]

O Giuseppe Domenico Scarlatti γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1685 στη Νάπολη της Ιταλίας. Δηλαδή την ίδια χρονιά που γεννήθηκαν και δυο άλλοι σπουδαίοι συνθέτες, ο Μπαχ και ο Χέντελ. Ήταν ένας σημαντικός Ιταλός συνθέτης, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ανατράφηκε μέσα σε οικογένεια μουσικών. Το 1701 έγινε οργανίστας στο βασιλικό παρεκκλήσι της Νάπολης, όπου ο πατέρας του, Alessandro, είχε τη θέση του Maestro di cappella. Στη Νάπολη άρχισε τη σταδιοδρομία του ως συνθέτης όπερας. Το 1705 πήγε στη Βενετία κι εκεί συνδέθηκε με δυνατή φιλία με τον Χέντελ. Το 1709 βρίσκεται στη Ρώμη στην υπηρεσία της εξόριστης βασίλισσας των Πολωνών Marie Casimire, για την οποία θα συνθέσει εφτά όπερες.
Το 1720 βρίσκεται στην Πορτογαλία, όπου δίδαξε μουσική στην Πορτογαλίδα πριγκίπισσα Maria Magdalena Barbara. Ξαναγύρισε στη Νάπολη το 1725. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη το 1728 νυμφεύθηκε την Maria Caterina Gentili. Το 1729 πήγε στη Σεβίλλη όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Το 1733 πήγε στη Μαδρίτη.
Τελικά έμεινε στην Ισπανία συνολικά είκοσι οχτώ χρόνια κι εκεί απέκτησε πέντε παιδιά. Μετά το θάνατο της γυναίκας του το 1742 νυμφεύθηκε την Ισπανίδα Anastasia Maxarti Ximenes. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαδρίτη, ο Scarlatti συνέθεσε περισσότερες από πεντακόσιες σονάτες. Ακριβώς γι’ αυτές είναι πολύ γνωστός σήμερα και γι’ αυτό τον μνημονεύουμε. Πέθανε στις 23 Ιουλίου 1757 στη Μαδρίτη.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΤΕΛΟΣ;

[Πατήστε πάνω στην εικόνα του τυμπανιστή]

Το Διαδίκτυο αλλάζει ριζικά τον τρόπο διανομής των τραγουδιών, αποδυναμώνοντας το ρόλο των μεσαζόντων. Της Γιούλης Επτακοίλη.

Oταν ένα από τα χρυσά παιδιά της ποπ γυρίζει την πλάτη στη βιομηχανία που την ανέδειξε, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κατάρρευση του μοντέλου παραγωγής και διακίνησης δίσκων, όπως το γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα. Η Μαντόνα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Warner με την οποία συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, με το σκεπτικό πως η εταιρεία δεν έχει να της προσφέρει τίποτε πια. Το λαμπρό δημιούργημα στρέφεται κατά του δημιουργού του;

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί καλλιτέχνες έκαναν το ίδιο. Ο ρόλος του απλού μεσάζοντα, που απέφερε μυθικά κέρδη στη δισκογραφία, τις περισσότερες φορές εις βάρος των καλλιτεχνών, σβήνει. Το τελικό χτύπημα, όμως, θα έρθει από το ίδιο το κοινό: από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη μουσική μέσω Διαδικτύου. Η μαζική στροφή σε ριζικά διαφορετικούς τρόπους διανομής των μουσικών προϊόντων, όχι μόνο είναι αδύνατον να ανακοπεί, αλλά και «απογυμνώνει» την αιτίαση της πειρατείας εκ μέρους των εταιρειών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ήδη νέο νομικό πλαίσιο για την πνευματική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα αναπαραγωγής.

Κι όμως: Ακούμε περισσότερη μουσική από ποτέ. Γεννιέται περισσότερη μουσική από ποτέ. Στα υπόγεια, στο δρόμο, στα αυτοσχέδια στούντιο... Και ελέω Διαδικτύου φτάνει στ’ αυτιά μας ακαριαία! Και επειδή ο καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει χωρίς τη μουσική βιομηχανία, όχι όμως, χωρίς την επαφή με το κοινό, ιδού οι πρόσφατες κινήσεις μερικών αστέρων που επέλεξαν πλευρά... (η συνέχεια στην Καθημερινή, 27/10/2007)

Friday, October 19, 2007

Τill Ι Waltz again with you

Φωτογραφία
Τερέζα Μπρούερ, αμερικανίδα τραγουδίστρια (1931-2007). Πέθανε σε ηλικία 76 ετών από νευρομυϊκή πάθηση, στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Η Μπρούερ μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 με επιτυχίες όπως το «Τill Ι Waltz again with you». Τραγούδησε με τον Τόνι Μπένετ, ενώ σχεδόν 40 τραγούδια της έφτασαν στην κορυφή των τσαρτ. Επίσης έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τον κινηματογράφο, παράτησε όμως την καριέρα της για να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της. Επειτα από μία δεκαετία επανήλθε και συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ όπως ο Ντιουκ Ελινγκτον και ο Κάουντ Μπέιζι.

Wednesday, October 17, 2007

Θρήνος στην Κροατία για τον ροκ σταρ



Θρήνος στην Κροατία για τον ροκ σταρ

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα ο Τόσε Προέσκι, ένας από τους μεγαλύτερους ποπ σταρ των Βαλκανίων, σε ηλικία 26 ετών. Ο Τόσε ήταν από την ΠΓΔ της Μακεδονίας και ήταν δημοφιλής τόσο στην πατρίδα του όσο και στη Σερβία, τη Βοσνία και την Κροατία.

Η κρατική τηλεόραση της Κροατίας μετέδωσε ότι το τζιπ του τραγουδιστή προσέκρουσε στην προστατευτική μπάρα της εθνικής οδού Ζάγκρεμπ - Βελιγραδίου και στη συνέχεια έπεσε σε χαντάκι. Καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, άνθρωποι άρχισαν να κλαίνε στους δρόμους και οι μαθητές θρηνούσαν στις τάξεις των σχολείων τους.

Η Τετάρτη ανακηρύχθηκε ημέρα πένθους. Τα τηλεοπτικά κανάλια της Κροατίας διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματός τους, ενώ τα ραδιόφωνα παίζουν συνεχώς κομμάτια των άλμπουμ του. [17/10/2007]

Monday, October 1, 2007

Vladimir Samoylovich Horowitz



Vladimir Samoylovich Horowitz (ρωσικά: ВладимирСамойловичГоровиц, Vladimir Samojlovič Gorovits Ουκρανός: Ο ВолодимирСамійловичГоровиць, Volodymyr Samiylovich Horovyts) (1 Οκτωβρίου 1903 έως τις 5 Νοεμβρίου 1989) ήταν ένας σπουδαίος ρωσο-αμερικανός πιανίστας. Η τεχνική του, και ο ενθουσιασμός του παιξίματός του είναι θρυλικοί. Εντούτοις μερικές φορές επικρίθηκε για υπερβολική επιτήδευση. Θεωρείται ένας από τους μέγιστους πιανίστες του εικοστού αιώνα. Ο Χόροβιτς ήταν μια σπουδαία φυσιογνωμία: έξοχος ως καλλιτέχνης και ωραίος άνθρωπος. Ευκαιρία να τον ακούσουμε να παίζει Shopin.