Sunday, October 28, 2007

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΤΕΛΟΣ;

[Πατήστε πάνω στην εικόνα του τυμπανιστή]

Το Διαδίκτυο αλλάζει ριζικά τον τρόπο διανομής των τραγουδιών, αποδυναμώνοντας το ρόλο των μεσαζόντων. Της Γιούλης Επτακοίλη.

Oταν ένα από τα χρυσά παιδιά της ποπ γυρίζει την πλάτη στη βιομηχανία που την ανέδειξε, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για κατάρρευση του μοντέλου παραγωγής και διακίνησης δίσκων, όπως το γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα. Η Μαντόνα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Warner με την οποία συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια, με το σκεπτικό πως η εταιρεία δεν έχει να της προσφέρει τίποτε πια. Το λαμπρό δημιούργημα στρέφεται κατά του δημιουργού του;

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί καλλιτέχνες έκαναν το ίδιο. Ο ρόλος του απλού μεσάζοντα, που απέφερε μυθικά κέρδη στη δισκογραφία, τις περισσότερες φορές εις βάρος των καλλιτεχνών, σβήνει. Το τελικό χτύπημα, όμως, θα έρθει από το ίδιο το κοινό: από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη μουσική μέσω Διαδικτύου. Η μαζική στροφή σε ριζικά διαφορετικούς τρόπους διανομής των μουσικών προϊόντων, όχι μόνο είναι αδύνατον να ανακοπεί, αλλά και «απογυμνώνει» την αιτίαση της πειρατείας εκ μέρους των εταιρειών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ήδη νέο νομικό πλαίσιο για την πνευματική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα αναπαραγωγής.

Κι όμως: Ακούμε περισσότερη μουσική από ποτέ. Γεννιέται περισσότερη μουσική από ποτέ. Στα υπόγεια, στο δρόμο, στα αυτοσχέδια στούντιο... Και ελέω Διαδικτύου φτάνει στ’ αυτιά μας ακαριαία! Και επειδή ο καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει χωρίς τη μουσική βιομηχανία, όχι όμως, χωρίς την επαφή με το κοινό, ιδού οι πρόσφατες κινήσεις μερικών αστέρων που επέλεξαν πλευρά... (η συνέχεια στην Καθημερινή, 27/10/2007)

No comments: