Sunday, October 28, 2007

Giuseppe Domenico Scarlatti


[Ο Eduardo Minozzi Costa παίζει τη Sonata L79 του Scarlatti]

O Giuseppe Domenico Scarlatti γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1685 στη Νάπολη της Ιταλίας. Δηλαδή την ίδια χρονιά που γεννήθηκαν και δυο άλλοι σπουδαίοι συνθέτες, ο Μπαχ και ο Χέντελ. Ήταν ένας σημαντικός Ιταλός συνθέτης, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ανατράφηκε μέσα σε οικογένεια μουσικών. Το 1701 έγινε οργανίστας στο βασιλικό παρεκκλήσι της Νάπολης, όπου ο πατέρας του, Alessandro, είχε τη θέση του Maestro di cappella. Στη Νάπολη άρχισε τη σταδιοδρομία του ως συνθέτης όπερας. Το 1705 πήγε στη Βενετία κι εκεί συνδέθηκε με δυνατή φιλία με τον Χέντελ. Το 1709 βρίσκεται στη Ρώμη στην υπηρεσία της εξόριστης βασίλισσας των Πολωνών Marie Casimire, για την οποία θα συνθέσει εφτά όπερες.
Το 1720 βρίσκεται στην Πορτογαλία, όπου δίδαξε μουσική στην Πορτογαλίδα πριγκίπισσα Maria Magdalena Barbara. Ξαναγύρισε στη Νάπολη το 1725. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη το 1728 νυμφεύθηκε την Maria Caterina Gentili. Το 1729 πήγε στη Σεβίλλη όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Το 1733 πήγε στη Μαδρίτη.
Τελικά έμεινε στην Ισπανία συνολικά είκοσι οχτώ χρόνια κι εκεί απέκτησε πέντε παιδιά. Μετά το θάνατο της γυναίκας του το 1742 νυμφεύθηκε την Ισπανίδα Anastasia Maxarti Ximenes. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαδρίτη, ο Scarlatti συνέθεσε περισσότερες από πεντακόσιες σονάτες. Ακριβώς γι’ αυτές είναι πολύ γνωστός σήμερα και γι’ αυτό τον μνημονεύουμε. Πέθανε στις 23 Ιουλίου 1757 στη Μαδρίτη.

No comments: