Monday, July 16, 2007

Από τον Τύπο (1)


Βρήκα χαμένο θησαυρό στο Μάλι

Είναι τάση. Είναι ιδέα. Πάει να γίνει «άποψη». Στη μουσική, σήμερα, αυτό που βαφτίζουμε ως «νέο» περιέχει γερές «ενέσιμες» δόσεις από το παρελθόν. Οι μουσικοί θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις ρίζες τους. Οταν θέλουν να νιώσουν περισσότερα γύρω από το παρελθόν τους, ηχογραφούν στις πατρίδες που γέννησαν τα αγαπημένα μουσικά τους είδη. Η Ντι Ντι Μπριτζγουότερ ηχογράφησε το τελευταίο της άλμπουμ στο Μάλι. Οσα κατάφερε υπάρχουν στο τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο «Red Earth - Α Malian project». Η πιστοποιημένη με δύο βραβεία «Γκράμι» τζαζ - μπλουζ τραγουδίστρια, στις 25 Ιουλίου θα εμφανιστεί στο Θέατρο Λυκαβηττού και στις 27 Ιουλίου στο «Sani Festival» στη Χαλκιδική. Λίγο πριν εμφανισθεί στη σκηνή του θεάτρου για ν ακούσει το πρώτο χειροκρότημα, ν ανταλλάξει τις πρώτες διερευνητικές ματιές με το κοινό της δέχτηκε ν απαντήσει σε ερωτήσεις που ασχολούνταν με το παρελθόν της... [Έθνος, Βρήκα χαμένο θησαυρό στο Μάλι, Συνέντευξη: Γιάννης Παναγόπουλος].



Με όμορφες μελωδίες και τραγούδια θα πλημμυρίσουν οι γειτονιές του Πειραιά τους επόμενους δύο μήνες. Γνωστοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα θα δώσουν συναυλίες στο πλαίσιο ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος ο Αναπτυξιακός Πολιτιστικός Οργανισμός Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού "Περίστυλον". "8+1 τραγούδια για τη Μελίνα" είναι ο τίτλος του νεοσύστατου αυτού φεστιβάλ, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε εννέα δήμους του Πειραιά και είναι εμπνευσμένο αλλά και αφιερωμένο στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, που αγάπησε και τραγούδησε το μεγάλο λιμάνι κάνοντάς το διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο... [Έθνος, Γιορτή με «8+1 τραγούδια για τη Μελίνα» στον Πειραιά].

«...πανήγυρη» στη Σίβηρη

Ακούγονται σαν ο «ορισμός» της αυτογνωσίας, Ονομάζουν την περιοδεία τους «ροκοπανήγυρη». Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης περιοδεύουν από κοινού αυτό το καλοκαίρι, έχοντας ως στόχο να μην αποδείξουν τίποτε περισσότερο εκτός από το χιούμορ και το ροκ τους.Το Σάββατο 4 Αυγούστου, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Κασσάνδρας», θα εμφανιστούν στο «Αμφιθέατρο Σίβηρης». Η συναυλία τους θα έχει διάρκεια περισσότερη από δύο ώρες. Οι καλλιτέχνες, πριν ανέβουν στο πάλκο, δηλώνουν έτοιμοι να ερμηνεύσουν τα πάντα. Ακόμα και τις μπαλάντες του Λοϊζου που κάποτε είπε ο Βασίλης και ακόμα δεν έχουν σβήσει από τη μνήμη μας. [Εθνος, «...πανήγυρη» στη Σίβηρη].

Η ώρα που ο τριήμερος, μουσικός, φεστιβαλικός θεσμός «Flybeeyond Festival» θα δοκιμάσει την τύχη του έφτασε. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για αύριο. Η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει το γεγονός είναι ο χώρος «Αγορά», στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που θα ακούσουμε, με σειρά εμφάνισης, είναι: οι Ελληνες ρόκερς Ντίαρ Ντάρκσταρ, Σουέιβ Γκαπ, οι επίσης ροκ Φινλανδοί «Δε Ράσμους» και η Καναδέζα πριγκίπισσα της ποπ, Αβρίλ Λαβίν. Η 22χρονη Καναδέζα, χεντλάινερ της πρώτης μέρας του φεστιβάλ, απολαμβάνει προς το παρόν φήμη εφάμιλλη με αυτήν της Μπρίτνεϊ Σπίαρς την εποχή που ξεκινούσε να βλέπει το όνομά της στα τσαρτ... [Έθνος, Ρόκερς και η ποπ «μπίμπο»].

Νέες «συμμαχίες» για τα... γαρίφαλα


Μπορεί να βρισκόμαστε εν τω μέσω του καυτού καλοκαιριού και οι περισσότεροι τραγουδιστές να βρίσκονται είτε σε περιοδείες ανά την Ελλάδα είτε σε διακοπές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνονται σχέδια για τη χειμερινή σεζόν. Κι επειδή, όπως και να το κάνουμε, το «παιχνίδι» για τα μεγάλα ονόματα του τραγουδιού παίζεται τον χειμώνα στις πίστες με τα υψηλά νυχτοκάματα, τα μπουκάλια και τα γαρίφαλα και τον ισχυρό ανταγωνισμό, οι διαπραγματεύσεις για τα νέα χειμερινά σχήματα έχουν ξεκινήσει για τα καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχουν κλειστεί οι συμφωνίες και έχουν πέσει και υπογραφές... [Έθνος, Νέες «συμμαχίες» για τα... γαρίφαλα, Γράφει η Αναστασία Κουκά].

Τρία περίπου εκατομμύρια φύλλα διένειμε χθες η βρετανική εφημερίδα «Mail On Sunday», που είχε ως δώρο το νέο άλμπουμ του Prince, «Planet Earth». Ηταν μια προφορά του «Πρίγκιπα της Μινεάπολης» στους Βρετανούς θαυμαστές του και παράλληλα μια εξαιρετική διαφήμιση για τις 21 συναυλίες που θα δώσει τον Αύγουστο στο Λονδίνο... [Έθνος, Ο πόλεμος εναντίον των εταιρειών συνεχίζεται, Δ. Αναστασόπουλος].

Καινούργια δουλειά του παρουσιάζει απόψε ο Κωνσταντίνος Βήτα στην «Πειραιώς 260»
«Ενα ηλεκτρονικό σετ με ακουστικά ιντερλούδια που ερμηνεύονται από το Dissonart Ensemble και τη δική μου μπάντα»... Αυτές είναι οι «Αλλοιώσεις» του Κωνσταντίνου Βήτα, που θα παρουσιαστούν σήμερα στο χώρο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μια μίξη κομματιών από το παρελθόν με καινούργια, ως προπομπό του άλμπουμ του που αναμένεται το φθινόπωρο και το οποίο ετοιμάζει εδώ και τέσσερα χρόνια. Και όπως πάντα, θα είναι μια παράσταση όπου ο ηλεκτρικοακουστικός ήχος θα ακολουθείται από τις ποιητικές εικόνες του βίντεο... [Ελευθεροτυπία, Μετά το «2», τι; Δ. Αναστασόπουλος].



No comments: