Monday, July 16, 2007

Από τον Τύπο (2)


Νικ Κέιβ. Η άγρια αυστραλιανή ενδοχώρα και η βαθιά γνώση του ερωτικού πάθους αναμειγνύονται στους στίχους του Αυστραλού τραγουδοποιού... Πριν από είκοσι χρόνια, είχα μια μεγάλη συζήτηση με τον μουσικοκριτικό Μπάρνεϊ Χόσκινς για τις σχετικές αρετές των στιχουργών της ροκ. Η άποψη του Μπάρνεϊ ήταν πως το κλειδί βρίσκεται στην απλότητα. Η δομή των ποπ τραγουδιών (που ως επί το πλείστον προέρχεται από την ιερή διασταύρωση της αγγλικής μπαλάντας με το μπλουζ), η σημασία της μελωδίας σε αυτά και η σχετικά σύντομη διάρκειά τους – όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι οι εύκολες ρίμες, οι απλές αφηγήσεις και τα άμεσα συναισθήματα κάνουν τους καλύτερους στίχους. Με βάση αυτά, ο Μπάρνεϊ εκθείαζε τη γραφή του Σμόκεϊ Ρόμπινσον, λέγοντας ότι είναι μακράν ο καλύτερος μεταπολεμικός στιχουργός. Ισως για να τον κοντράρω –ή πιθανόν επειδή πραγματικά το πίστευα– διαφώνησα παθιασμένα με αυτή την άποψη, λέγοντας ότι ένας στιχουργός σαν τον Μπομπ Ντύλαν κατάφερε να είναι ταυτόχρονα πειραματικός και βαθιά ποιητικός, δίνοντας παρ’ όλα αυτά μια πιπεράτη ποπ γεύση στον στίχο του... [Η Καθημερινή, Νικ Κέιβ: Η σκοτεινή ύλη του έρωτα, Του Will Self - The Observer].
Fly Beeyond Festival
.
Νέο φεστιβάλ, νέος χώρος, αστραφτερά ονόματα της ποπ μουσικής σκηνής. Το Fly Beeyond Festival ξεκινάει στις 17 Ιουλίου με πολλές υποσχέσεις και στόχο να αποτελέσει ένα σταθερό καλοκαιρινό ραντεβού, στο «τείχος των εθνών», τον περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου που για πρώτη φορά μετά τους Oλυμπιακούς Aγώνες υποδέχεται ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Στις τρεις ημέρες διάρκειάς του –17, 18 και 19 Ιουλίου– από τη σκηνή θα περάσουν: οι Βρετανοί James, το συγκρότημα του Τιμ Μπουθ που επανενώθηκε έξι χρόνια μετά τη διάλυσή του. Η τραγουδοποιός Τόρι Εϊμος, πνευματικό παιδί της Κέιτ Μπους, η 22χρονη Καναδέζα σταρ Αβρίλ Λαβίν, το ντουέτο των Air από τη Γαλλία, η Αμερικανίδα Πινκ, οι Τhe Rasmus από τη Φινλανδία και το γυναικείο ποπ γκρουπ Sugababes. Οι διοργανωτές πρόσθεσαν στο πρόγραμμα και πέντε από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής ποπ σκηνής, τους Onirama, Αmmos, Matisse, Suave Gap και Dear Darkstar. [Η Καθημερινή, Νέο φεστιβάλ ποπ με πολλά αστέρια].
Sani
.
Ξεκίνησε ως πρωτοπορία και κατάφερε να γίνει θεσμός. Στο φεστιβάλ Sani, που σταθερά εδώ και δεκαπέντε χρόνια διεξάγεται στον καταπράσινο λόφο με θέα τη θάλασσα, στον χώρο του ξενοδοχείου Sani Resort στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, έχουν εμφανιστεί ονόματα και ονόματα. Πολλά από τα οποία μας συστήθηκαν για πρώτη φορά –Λίλα Ντάουνς, Σεζάρια Εβόρα– και άλλα, όπως ο Μπραντ Μελντάου, που επέλεξαν να εμφανιστούν εκεί και όχι σε ένα από τα μεγάλα φεστιβάλ της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ Sani είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μια διοργάνωση περιφερειακή και αυτοχρηματοδοτούμενη μπορεί να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για το ελληνικό κοινό αλλά και για επισκέπτες από το εξωτερικό. Τι θα δουν φέτος; Σήμερα το βράδυ την πιανίστρια Τζέρι Αλεν με το γκρουπ της. Στις 21 Ιουλίου ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα παρουσιάσει τον τελευταίο του δίσκο «Κάρμεν». Στις 27, 28 και 29 Ιουλίου τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες δίνουν έθνικ χρώμα στη Σάνη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Sounds of The World. Με σειρά εμφάνισης: Ντι Ντι Μπριτζγουότερ, Μορί Καντέ και Σουζάνα Μπάκα. Η ομάδα χορού «Ασπεν Σάντα Φε Μπαλέ» παρουσιάζει την καινούργια παραγωγή της στις 4 Αυγούστου. Ούτε φέτος θα λείψουν οι Ελληνες καλλιτέχνες. Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Μισιρλί Αχμέτ και η Ελένη Τσαλιγοπούλου μοιράζονται τη σκηνή στις 11 Αυγούστου και η Δήμητρα Γαλάνη κάνει μια αναδρομή της καριέρας της στις 18 Αυγούστου. Τα δύο τριήμερα κλασικής μουσικής και οι εκθέσεις των Πέτρου Ζουμπουλάκη και Βαγγέλη Πλοιαρίδη ολοκληρώνουν το πρόγραμμα. [Η Καθημερινή, Κορυφαίοι μουσικοί στο Φεστιβάλ Sani].

Συναυλίες της ΚΟΑ. Πλεόνασμα ταλέντου: αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα από τις δύο συναυλίες που αφιέρωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) σε οκτώ νέους καλλιτέχνες. Πολύ λιγότερο θετική ήταν η εικόνα για την ίδια την ορχήστρα, καθώς άλυτα παραμένουν προβλήματα ποιότητας ήχου και συντονισμού. Διαθέτοντας μουσικούς που στέκονται άνετα ως σολίστες, είναι προφανές ότι το πρόβλημα εστιάζεται στη δουλειά συνόλου, στην απουσία ενιαίας γραμμής και κοινού αισθητικού ιδεώδους, καθηλώνοντας το επίπεδο της ορχήστρας χαμηλότερα από αυτό για το οποίο δυνητικά είναι ικανή. Στις 15 Ιουνίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής την ορχήστρα διηύθυνε ο Βύρων Φιδετζής αρχικά στο 1ο Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα του Μαρτινού... [Η Καθημερινή, Σολίστες έχουμε, τα σύνολα χωλαίνουν, Κριτική Νίκος Α. Δοντάς].
«Μύθοι», «Ζορμπάς»    και συναυλίες

Σάμος. Μια διεθνής εμπειρία πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους, ένα καλλιτεχνικό ραντεβού με τη σφραγίδα της ποιότητας αποτελεί το φετινό 11o Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» που θα διεξαχθεί στη Σάμο από τις 23 Ιουλίου έως τις 19 Αυγούστου... [Έθνος, «Μύθοι», «Ζορμπάς» και συναυλίες, Ρεπορτάζ: Αναστασία Κουκά].

No comments: