Ο Άγγλος συνθέτης και οργανίστας της εποχής του μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ [(Henry Purcell, περ. 10 Σεπτεμβρίου 1659 – 21 Νοεμβρίου 1695] θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συνθέτες, τόσο διότι ανέπτυξε ένα εξαιρετικά ιδιότυπο «Αγγλικό» ύφος, όσο και για την ισορροπία που διακρίνει τα φωνητικά του έργα.
Sunday, November 20, 2016
Καμεράτα: Carmina Burana του Καρλ Ορφ
- Καμεράτα: Carmina Burana του Καρλ Ορφ
- 26 Νοεμβρίου , 20.30
- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μετά την επιτυχία στο Ηρώδειο, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, το γνωστότερο συμφωνικό – χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα: τα πολυαγαπημένα Carmina Burana του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Κάρλ Όρφ.
Saturday, November 19, 2016
Αντόν Ρουμπινστάιν: Ως πιανίστας, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων βιρτουόζων του 19ου αιώνα
Ο Ρώσος Αντόν Γκριγκόρεβιτς Ρουμπινστάιν (Βιχβάτινετς, σημερινό Οφατίντι στη Μολδαβία, 16 Νοεμβρίου/28 Νοεμβρίου 1829 – Πετερχόφ, 3/20 Νοεμβρίου 1894, ήταν πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και εκπαιδευτικός, από τους σπουδαιότερους της εποχής του και ιδρυτής του περίφημου Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης.
Φραντς Σούμπερτ: και φωτεινός και σκοτεινός!!!
Ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Πέτερ Σούμπερτ [Franz Peter Schubert, 31 Ιανουαρίου 1797 – 19 Νοεμβρίου 1828], ήταν εξαιρετικά παραγωγικός σε όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Συνέθεσε περισσότερα από εξακόσια Λήντερ(Lieder, ρομαντικά τραγούδια) καθώς και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και πολλά άλλα έργα.
Tuesday, November 15, 2016
Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ: επηρέασε τις μουσικές εξελίξεις
Ο Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ [Christoph Willibald Gluck, 2 Ιουλίου 1714 – 15 Νοεμβρίου 1787] ήταν βοημικής καταγωγής συνθέτης όπερας. Το 1752 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Βιέννη, παντρεύτηκε μια ευκατάστατη γυναίκα και συνδέθηκε στενά με την αυτοκρατορική αυλή. Η συνεργασία του με τον λιμπρετίστα Ranieri de’ Calzabigi. σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία της όπερας ως μουσικού είδους. Η καινοτομία του Γκλουκ ήταν να προσθέσει δράμαστην όπερα, οδηγώντας τη σε νέα ύψη. Οι πιο δημοφιλείς του όπερες είναι οι Ορφέας και Ευρυδίκη (1762), Ο θρίαμβος της Κλέλιας 1763, Άλκηστη (1767), Ιφιγένεια εν Αυλίδι (1774) και Ιφιγένεια εν Ταύροις (1779).
Sunday, November 6, 2016
Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, ο συνθέτης της «Λίμνης των Κύκνων»…
Ο Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (7 Μαΐου 1840 – 6 Νοεμβρίου 1893), έχει αγαπηθεί όσο λίγοι συνθέτες. Όσο το ύφος του διευρυνόταν, ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, οργανικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη και Ο Καρυοθραύστης, η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν.
Wednesday, November 2, 2016
Δημήτρης Μητρόπουλος: ο αξεπέραστος μαέστρος!!!!
Ταλέντο πολύπλευρο, με εξαιρετικές ικανότητες, ο Δημήτρης Μητρόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1896 – Μιλάνο, 2 Νοεμβρίου 1960) ήταν τόσο ο μαέστρος που θαυμάστηκε για τη δύναμη και πρωτοτυπία των ερμηνειών, όσο κι ένας μεγάλος συνθέτης και πιανίστας. Ήταν από τους λίγους μουσικούς, που μπορούσαν να παίζουν πιάνο διευθύνοντας ταυτόχρονα την ορχήστρα – ίσως ο μοναδικός που έπαιζε και, ταυτόχρονα, διηύθυνε τόσο δύσκολα έργα, όπως το «3ο Κοντσέρτο για πιάνο» του Προκόφιεφ. Ακόμα και σήμερα παραμένει φημισμένη η μοναδική του μνήμη, που του επέτρεπε να διευθύνει, ακόμα και στις δοκιμές, χωρίς παρτιτούρες.
Subscribe to:
Posts (Atom)