Friday, February 5, 2010

Ο Πίτερ Γκάμπριελ... ξύνει τις πλάτες συναδέλφων του


Στο νέο, ύστερα από επτά χρόνια, άλμπουμ του ο βρετανός τραγουδιστής διασκευάζει ροκ τραγούδια, χωρίς κιθάρα και ντραμς

«Ξύστε μου την πλάτη, να ξύσω τη δική σας» λέει ο Πίτερ Γκάμπριελ για το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Scratch my Βack», το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από διασκευές. «Πρόκειται για ένα concept... ανταλλαγής. Αν διασκευάσετε ένα από τα τραγούδια μου, το ίδιο θα κάνω και εγώ με ένα από τα δικά σας» συμπληρώνει.

Ο βρετανός τραγουδιστής αφήνει για λίγο στην άκρη τον ακτιβισμό και τις οικολογικές του ανησυχίες και επιστρέφει στη δισκογραφία, ύστερα από επτά χρόνια, με ένα σόλο άλμπουμ που περιέχει τραγούδια άλλων καλλιτεχνών της γενιάς του, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Λου Ριντ, ο Πολ Σάιμον, αλλά και νεότερων, όπως τα συγκροτήματα Αrcade΄s Fire και Radiohead. Αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ, όπως λέει, μιας σειράς στην οποία διάφοροι γνωστοί καλλιτέχνες θα... αλληλοδιασκευάζονται. «Η ιδέα αυτή με παίδευε εδώ και αρκετό καιρό. Ηχογράφησα πρώτα ένα τραγούδι των Vampire Weekend, γνωρίζοντας φυσικά ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε βαρεθεί να ακούμε διασκευές. Για αυτό έψαξα να βρω νέους τρόπους για να γίνει κάτι τέτοιο. Τότε μου ήρθε η ιδέα της ανταλλαγής, σε μια προσπάθεια να ανοίξω τα όρια των δυνατοτήτων στη σύνθεση. Για παράδειγμα, ακούς το “Τhe Βoy in the Βubble” του Πολ Σάιμον και από την αρχή δίνεις βάση στην εξαιρετική μουσική με τα νοτιοαφρικανικά στοιχεία, παραμερίζοντας το γεγονός ότι ο Σάιμον εδώ έχει γράψει μερικούς από τους καλύτερους στίχους της τελευταίας 25ετίας. Ετσι, αυτό που έκανα ήταν να αφήσω χώρο στους στίχους».

Από την αρχή, ο Γκάμπριελ έθεσε όρο στον εαυτό του το άλμπουμ να μην περιέχει κιθάρα και ντραμς, δύο όργανα που καθορίζουν τον ροκ ήχο. Ετσι, σε ένα από τα τραγούδια που χαρακτήρισαν το ροκ της δεκαετίας του 1970, το «Ηeroes» του Ντέιβιντ Μπάουι, πίσω από τη φωνή του Γκάμπριελ ακούγονται μόνον έγχορδα, με αποτέλεσμα η εκτέλεση να θυμίζει αρκετά εκείνη του Φίλιπ Γκλας στην περίφημη «Ηeroes Symphony». «Η βασική ιδέα ήταν να κάνω τα τραγούδια ψυχρά και άδεια,έτσι ώστε ο ακροατής να μένει στους στίχους και στη μελωδία. Αυτό με κάνει να λειτουργώ περισσότερο ως τραγουδιστής» εξηγεί.

Σε μια περίοδο που όλα περνούν από το μπλέντερ των α λα «ΧFactor» διασκευών, ο Γκάμπριελ επιχειρεί, μάλλον επιτυχημένα, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ ποπ μουσικής και υψηλής τέχνης. Τις νέες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών έκανε ο ίδιος μαζί με τον Τζον Μέτκαλφ, ενώ η ηχογράφηση έγινε για μία ακόμη φορά στα στούντιο της Real World. Ο Πίτερ Γκάμπριελ έχει ανακοινώσει μια νέα σειρά εμφανίσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το καλοκαίρι θα τον δούμε και στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τραγούδια θα τα παρουσιάσει όπως στον δίσκο: συνοδευόμενος από ορχήστρα, χωρίς κιθάρα και ντραμς.

Το άλμπουμ «Scratch my Βack» θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου.
  • Σ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

No comments: