Tuesday, May 1, 2007

ΜΕ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΛΟΪΖΟΥ


Στο Παλαί Ντε Σπορ θα γίνει το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στη μνήμη του Μάνου Λοϊζου, με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Τυπική αφορμή η συμπλήρωση 70 χρόνων από τη γέννησή του. Έχει ήδη προγραμματιστεί το δεύτερο αφιέρωμα στην Αθήνα, στις 7 Μαϊου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, κάλεσε και άλλους εξαιρετικούς καλλιτέχνες (Μαρία Φαραντούρη, Χρήστος Θηβαίος, Μελίνα Κανά, Μανώλης Λιδάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης) και οργάνωσαν τη συναυλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ακόμη μία στην Αθήνα. Μαζί τους θα βρίσκεται και 12μελής ορχήστρα με μαέστρο τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Λοϊζος άφησε τα τραγούδια του συντροφιά στη συνέχεια της δικής μας ζωής: «Ο Δρόμος», «Αχ, χελιδόνι μου», «Η μέρα εκείνη δεν θ αργήσει», «Δελφίνι, Δελφινάκι», «Ο φαντάρος», «Σ ακολουθώ», Πρόσφατα η κόρη του Λοϊζου, Μυρσίνη, ανακοίνωσε ότι βρήκε στο συρτάρι της μητέρας της κασέτες με ανέκδοτο υλικό του πατέρα της σε στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Όσο για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, οι συναυλίες θα συνεχιστούν, στις 7 Μαϊου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τους ίδιους συντελεστές και τη συμμετοχή του Λάκη Λαζόπουλου. Η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει, στις 14 και 15 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, την παράσταση «Με φάρο στο φεγγάρι» και στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει μία συναυλία στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του συνθέτη. Οι μουσικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 22 Οκτωβρίου -ημέρα γενεθλίων του Μάνου Λοϊζου -με μία μεγάλη συναυλία στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπου θα πάρουν μέρος οι Νταλάρας, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Φαραντούρη και Δήμητρα Γαλάνη.

Στις 2 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στην Ένωση Συντακτών της Αθήνας ημερίδα και έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Μάνο Λοϊζο, ενώ η δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ έχει προγραμματίσει συλλεκτικές δισκογραφικές εκδόσεις και έχει ονομάσει το 2007 «Έτος Μάνου Λοϊζου». Σε αυτές τις εκδόσεις περιλαμβάνεται και η συλλογή «Αχ χελιδόνι μου» του Γιώργου Νταλάρα, η οποία περιέχει 25 τραγούδια-σταθμούς (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου και Φώντα Λάδη) της πολύχρονης συνεργασίας τους, καθώς και τρεις ανέκδοτες ηχογραφήσεις.

No comments: