Wednesday, May 2, 2007

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ!

Δεν κατάφερα να βρεθώ στην ημερίδα που έγινε στην ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τίποτα δεν πάει χαμένο», που διοργανώνουν η «Τέχνη Εντός», η «Πολιτιστική Παρέμβαση» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου δημιουργού. Έτσι πρωί-πρωί διαβάζω το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη (3.5.2007.)
Ομιλητές, λοιπόν, ήσαν ο συγγραφέας, στιχουργός και δημοσιογράφος Φώντας Λάδης, στενός συνερ γάτης και φίλος του Μ. Λοΐζου και ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας. «Ο Λοΐζος ήταν ένας προοδευτικός διανοούμενος, που πάσχισε και κατάφερε, περισσότερο απ' όλα με το έργο του, να μείνει μ' αυτούς που ξεκίνησε, με τους πολλούς», είπε ο Φ. Λάδης, σκιαγραφώντας το πολιτικό «πορτρέτο» του συνθέτη. Μίλησε για την αντίστασή του απέναντι στην τυποποίηση και στις πιέσεις της ψυχαγωγικής βιομηχανίας, την πρωτοπόρα δράση του για την υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την αριστερή ιδεολογία του, αλλά και τη συστηματική υποβάθμιση της πολιτικής πλευράς του έργου του τα τελευταία χρόνια. «Γνήσιο τέκνο της εποχής της πολιτικής και πολιτιστικής κοσμογονίας που έφερε η γενιά του '60», τον χαρακτήρισε ο Λ. Λιάβας, υπογραμμίζοντας το «συνειδητά ανεξάρτητο πνεύμα του» και τη «μελωδική απλότητα» του έργου του - ένα κοπάδι πυγολαμπίδες, το χαρακτήρισε. «Τα όνειρα και τα "γιατί" του παραμένουν και φωτίζουν το σκοτάδι μέσα στο τέλμα, όπου βρίσκεται το ελληνικό τραγούδι στις μέρες μας».
Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μεγάλη συναυλία, στις 7/5 (9.30μμ), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με ερμηνευτές τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Φαραντούρη, Μανώλη Λιδάκη, Χρήστο Θηβαίο και Μελίνα Κανά. Συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος. «Αυτό που ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη ήταν υπέροχο. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Αθήνα», είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. «Αν βέβαια ο κόσμος θέλει ν' αντιπαρατεθεί στην παγκοσμιοποιημένη χυδαιότητα που μας περιβάλλει. Τα τραγούδια του Λοΐζου δεν έχουν καμία σχέση με την ξινισμένη σούπα που μας σερβίρεται... Εχουμε ανάγκη από την τρυφερότητα, την αισθητική του...».
Καλά, αυτός ο Λαζόπουλος τις είδους συμμετοχή θα έχει στην εκδήλωση; Ο απαραίτητος μαϊντανός. Είναι από τους λίγους Έλληνες που ξέρει να χρησιμοποιεί τους κανόνες της διαφημιστικής πρακτικής, κι ας κοροϊδεύει τους άλλους. Αν ήταν φίλος του Λοϊζου, έχει καλώς και ζητούμε συγνώμη. Αν δεν ήταν, τότε τι θέλει στη συναυλία - τραγουδιστής είναι; Τραγουδιστής δεν είναι, απλώς ένας ανεκδοτολόγος, διασκεδαστής... Τι θα πει στη συναυλία - ανέκδοτα ή θα παρουσιάσει κανένα από εκείνα τα βιντεάκια που βλέπουμε όλοι στο διαδίκτυο; Αλλά, θα γράψω αλλού για τον κύριο που "πάει παντού"...

No comments: