Tuesday, June 7, 2011

Φεστιβάλ Αθηνών: Φόρος τιμής στους μεγάλους δημιουργούς

  • Αφιερώματα σε Ξενάκη, Λιστ και Μάλερ περιλαμβάνει η εφετινή διοργάνωση
ΙΣΜΑ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ ΤΟ ΒΗΜΑ: 07/06/2011
Φεστιβάλ Αθηνών: Φόρος τιμής στους μεγάλους δημιουργούς
Τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη Ιάννης Ξενάκη ο οποίος απεβίωσε πριν από δέκα χρόνια τιμά μεταξύ άλλων το Φεστιβάλ Αθηνών

«Ξενάκης σε Α΄πρόσωπο» είναι ο τίτλος της παράστασης που δίνει το Ergon Ensemble υπό τον Νίκο Τσούχλο στις 8 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 γράφοντας τον επίλογο του αφιερώματος του Φεστιβάλ Αθηνών στον διεθνή «δικό μας» συνθέτη με την ευκαιρία της εφετινής επετείου των 10 χρόνων από τον θάνατό του. Η παράσταση, φιλοδοξεί ν΄αναδείξει την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης του Ξενάκη μέσα από παράλληλη σκηνική αφήγηση κειμένων - αφηγητής εν προκειμένω είναι ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος - την προβολή φωτογραφικού υλικού, βίντεο αλλά και την ακρόαση ηλεκτροακουστικών έργων.

Η σειρά παρουσίασης του λόγου, της εικόνας και της μουσικής παρακολουθεί με ακριβή χρονολογική συνέχεια την πορεία του Ιάννη Ξενάκη στη ζωή, ενώ τα κείμενα και το υλικό επιλέχθηκαν με κριτήρια μουσικολογικής συνέπειας και αφηγηματικής συνοχής, έτσι ώστε ο θεατής - ακροατής να αντλήσει γνώσεις για τη ζωή, τη σκέψη, την προσωπικότητα και το έργο του συνθέτη.
Ωστόσο, ο Ξενάκης είναι ένας μόνο από τους σημαντικούς διεθνείς δημιουργούς που τιμά το εφετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 12 Ιουνίου, στο Ηρώδειο, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τον νέο της διευθυντή, τον Αλέξανδρο Μυράτ, παρουσιάζει μια συναυλία - αφιέρωμα στον Φραντς Λιστ με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννησή του και με τη συμμετοχή του καταξιωμένου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή.
Στην εφετινή διεθνή επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκούσταφ Μάλερ είναι αφιερωμένη η συναυλία που δίνει στις 26 Ιουνίου στο Ηρώδειο η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου υπό τον Σεμιόν Μπιτσκόφ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο έργα που συμπυκνώνουν την ουσία του Ρομαντισμού: το δημοφιλές Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 σε σολ ελάσσονα του Μαξ Μπρουχ με σολίστ τον διάσημο αμερικανό Τζόσουα Μπελ, αγαπητό και στη χώρα μας από τις προηγούμενες εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης την Εκτη Συμφωνία του Μάλερ, την επονομαζόμενη «Τραγική» η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, «διαπνέεται από το πνεύμα της φθοράς και του τέλους».

Στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μάλερ είναι, τέλος, αφιερωμένη και η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 15 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Δεύτερη Συμφωνία του συνθέτη, επονομαζόμενη «της Αναστάσεως» λόγω της ομότιτλης ωδής στο τέλος της. Διευθύνει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Βασίλης Χριστόπουλος και συμμετέχει η μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου και η υψίφωνος Σοφία Κυανίδου. Συμπράττουν επίσης η Κρατική Χορωδία της Λετονίας και η Χορωδία της ΕΡΤ.

No comments: