Saturday, April 2, 2011

Ο Μίκους των πέντε ηπείρων

Λίγοι άνθρωποι έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον παγκόσμιο ήχο όσο ο Στέφαν Μίκους μέσα από το εντυπωσιακό του έργο.

Ο Στέφαν Μίκους, εδώ με ένα παραδοσιακό πνευστό Ενα έργο που ο αγαπημένος και του ελληνικού κοινού θα παρουσιάσει ζωντανά, αύριο, στην Αθήνα σε μια μοναδική συναυλία στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ελάχιστοι άνθρωποι ταξίδεψαν στις πέντε ηπείρους και τις μουσικές τους όσο ο Μίκους. Γνώρισε λαούς από πολύ κοντά γιατί, όπως λέει, «δεν μπορείς να νιώσεις τη μουσική ενός τόπου αν δεν ζήσεις, περπατήσεις, τραφείς με τα φαγητά του». Σπούδασε δεκάδες τεχνικές και όργανα από τους ντόπιους ανά τη Γη πρακτικούς οργανοπαίκτες και, έχοντας κατακτήσει τον ήχο, επιχείρησε το αδύνατο. Ενα ταξίδι στον χρόνο με ιδιότυπο στοχασμό και ηχοποιία αναφερόμενη στην ελληνόφωνη, χριστιανική, βαλκανική και ανατολική αυτοκρατορία, στο υπερχιλιετές μεσαιωνικό έπος των μυρίων δοξασιών και γρίφων...

Το ταξίδι του στον παγκόσμιο ήχο ξεκίνησε πολύ πριν ακουστούν όροι όπως «έθνικ» και «world music». Το καλοκαίρι του 1969 ο δεκαεξάχρονος τότε Γερμανός ταξιδευτής πήγε στο Μαρόκο, πολύ πριν από την τουριστική του «αξιοποίηση», και αργότερα άκουσε από βινίλια τον άγνωστο, τότε, στους Ευρωπαίους Ραβί Σανκάρ. Αυτές οι δύο εμπειρίες και η ανακάλυψη-αποκάλυψη της ιαπωνικής παράδοσης στάθηκαν καθοριστικά βιώματα στη μετέπειτα διαδρομή του.

Ακολούθησε μια παραγωγή πρωτοφανής στο είδος της, με δίσκους, εμφανίσεις, διαρκή μελέτη και εσωτερική αναζήτηση, όχι μόνο στο «πώς» αλλά και στο «γιατί» της μουσικής. Σήμερα συνεχίζει να γράφει αυθόρμητα, πιστεύοντας στο συναίσθημα και το ένστικτο, φτάνοντας σε ατμόσφαιρες «σχεδόν διαλογισμού ζεν», όπως έχουν γράψει. Ηχογραφεί ολομόναχος με πολυκάναλη πρακτική, παράξενα έγχορδα, πνευστά και κρουστά με ονομασίες που δεν υπάρχουν στα λεξικά. Σε μελωδίες και απόηχους του κόσμου, φωνές και όργανα από κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνονται και μεταμορφώνονται σε νέες οντότητες μέσα στο έργο του. Το έργο του εκδίδει η περίφημη δισκογραφική ECM.

info:Εισιτήρια 15, 20, 30, 40 ευρώ (φοιτητικό 10 και 15 ευρώ) στα εκδοτήρια της Στέγης (Συγγρού 107-109), στα «Ιανός», «Public», «Ελευθερουδάκης», «Παπασωτηρίου», τα ΑΤΜ Easypay της Τράπεζας Πειραιώς, τηλεφωνικά στο 210-9005800 και στο www.sgt.gr [ Β.Β., Ελευθεροτυπία, Σάββατο 2 Απριλίου 2011]

No comments: