Friday, May 12, 2017

Το Φεστιβάλ Αθηνών αγαπάει τη μουσική! | Είκοσι εκδηλώσεις που δίνουν ρυθμό στο Ηρώδειο


Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, φιλοξενεί  φέτος 20 μεγάλες παραγωγές, που υπόσχονται να προσφέρουν στο κοινό μοναδικές μουσικές εμπειρίες. Όπερα, μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες, αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς, μουσικές του κόσμου, ονόματα της διεθνούς σκηνής και μιούζικαλ.

Για πρώτη φορά στο θεσμό του Φεστιβάλ, λειτουργεί η κράτηση early bird, όπου τα πρώτα 200 εισιτήρια πωλούνται με έκπτωση 30%.
Τη Μουσική ανοίγει στο Φεστιβάλ Αθηνών 2017 η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, στις 31 Μαΐου, 2, 3, 4 και 7 Ιουνίου. Μία μεγαλειώδης παραγωγή, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με την Τσέλια Κοστέα (31/5, 3,7/6) και την Σάε Κιουνγκ Ριμ (2,4/6) στον κεντρικό ρόλο. Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το φετινό καλοκαίρι είναι ο Τροβατόρε / Τροβαδούρος του Τζουζέππε Βέρντι, στις 21, 23, 25 και 27 Ιουλίου. Τον κεντρικό ρόλο σε αυτό το αρχετυπικό μελόδραμα του Ρομαντισμού ερμηνεύουν οι Πιέρο Πρέττι (21, 23/7) – Βάλτερ Φρακάρο (25, 27/7), ενώ η Τσέλια Κοστέα ερμηνεύει τη Λεονόρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
Ο Θάνος Μικρούτσικος δίνει μία μεγάλη συναυλία στις 13 Ιουνίου, με τραγούδια από το σύνολο του έργου του. Έχοντας συμπληρώσει 50 χρόνια μουσικής καριέρας, ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου με τους Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη και Μαριάννα Πολυχρονίδη και μας λέει: Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω.
Imany in concert: Η αγαπημένη του ελληνικού κοινού Ιμάνυ, πραγματοποιεί το όνειρό της να τραγουδήσει στο Ηρώδειο και στις 15 Ιουνίου προσκαλεί το κοινό να τραγουδήσει μαζί της. Μαζί με τη μπάντα της θα ερμηνεύσει τις μεγάλες της επιτυχίες, αλλά και κομμάτια από τον νέο της δίσκο.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, παρουσιάζει στις 17 Ιουνίου έργα  Γιάννη Κωνσταντινίδη, Σ. Ραχμάνινοφ και Π.Ι.Τσαικόφσκι. Στο Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 του Σ. Ραχμάνινοφ, με την ΚΟΘ συμπράττει ο διεθνούς φήμης σολίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Η Μαρία Φαραντούρη συναντά τους με τους Τζιχάν Τούρκογλου, Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ και  Άνια Λέχνερ, σε ένα ιδιότυπο ταξίδι Πέρα από τα σύνορα. Στις 19 Ιουνίου, στο Ηρώδειο θα συναντηθούν οι μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με τα μουσικά ρεύματα της Δύσης.
Ο δημοφιλής Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Ludovico Einaudi (Λουντοβίκο Εϊνάουντι) φιλοξενείται στη σκηνή του Ηρωδείου για να μεταφέρει το κοινό στο μαγικό μουσικό του σύμπαν. Στις 20 Ιουνίου στο Ηρώδειο, όπου οι φανατικοί θαυμαστές του θα τον απολαύσουν για μία μοναδική συναυλία.
Στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ένα από τα πιο δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας, παρουσιάζει έργα Μπαχ, Ρότα και Μουσόργκσκι, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, σε μία συναυλία με ελεύθερη είσοδο.
Στις 25 και 26 Ιουνίου, η Καμεράτα παρουσιάζει το θρυλικό μιούζικαλ, Sweeney Todd/Σουήνυ Τοντ – ο δαιμόνιος κουρέας της Φλητ στρητ. Πιστή στο ραντεβού της με το μιούζικαλ, η Καμεράτα ανεβάζει το βραβευμένο με Τόνυ έργο,  με 26μελή θίασο από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές (Χάρης Ανδριανός, Νάντια Κοντογεώργη κ.α.), καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο.
Στις 28 Ιουνίου, το Ηρώδειο κατακλύζεται από τις Μουσικές της Κρήτης. Εξήντα μουσικοί και τραγουδιστές και είκοσι χορευτές συνθέτουν μέσα από τραγούδια το μουσικό πανόραμα του νησιού, που καλύπτει τη μουσική του παράδοση από άκρη σε άκρη.
Στις 30 Ιουνίου, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας γιορτάζει τα 20 χρόνια της, με τη συναυλία Μη μου γράφεις γράμματαΣτη μεγάλη αυτή συναυλία, που είναι αφιερωμένη σε όλους όσους βιώνουν τη μετανάστευση και την προσφυγιά, συμμετέχουν οι Γιώργος Νταλάρας, Χαΐνηδες, Encardia, Ασπασία Στρατηγού, Λεωνίδας Μπαλάφας και Μαρίνα Σάττι.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει 180 χρόνια του και γιορτάζει με μία συναυλία την 1η Ιουλίου. Μια αναδρομή στην παράλληλη πορεία της πόλης της Αθήνας και του Πανεπιστημίου της, στην οποία συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με τη σύμπραξη γνωστών τραγουδιστών και της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
Μία ιδιαίτερη μουσική συνεύρεση θα γίνει στο Ηρώδειο στις 3 Ιουλίου. Ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» τραγουδά μαζί με σύνολο Τούρκων τραγουδιστών, με πρωτοστατούντες τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Κουτζί Εργκιουνέρ, σε ένα ταξίδι όπου η βυζαντινή μουσική συναντά την οθωμανική.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο Φεστιβάλ με δύο συναυλίες στο Ηρώδειο. Στις 5 Ιουλίου, ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για την ταινία του Σεργκέι Αϊζενστάιν, Θωρηκτό Ποτέμκιν, ταινία-ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού αρχιμουσικού Jens Troester (Γενς Τρέστερ). Στις 15 Ιουλίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει με έναν ζωντανό μύθο του πιάνου, τη Μάρτα Άργκεριχ, που με τη μαθήτριά της, Θεοδοσία Ντόκου και την αφήγηση της Ανν Ντυτουά, ερμηνεύουν υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Στις 6 και 7 Ιουλίου, ο σπουδαίος μαέστρος Γιούρι Τεμιρκάνοφ διευθύνει τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, συμπράττοντας με δύο σημαντικούς σολίστες: τον νεαρότατο τσελίστα Πάμπλο Φερράντες (6/7) και τον Ρώσο πιανίστα Ντένις Ματσούεφ (7/7).
Αγαπημένος τραγουδοποιός πολλών γενεών, ο Μανώλης Ρασούλης επηρέασε πλήθος δημιουργών, πολλοί από τους οποίους συναντιούνται στη σκηνή του Ηρωδείου, για μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του. Όλα σε θυμίζουν…τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Θοδωρής Κοτωνιάς, Σοφία Παπάζογλου, Μάνος Πυροβολάκης, Ναταλία Ρασούλη, Μπάμπης Στόκας, Αγγελική Τουμπανάκη και ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος.

No comments: