Wednesday, May 3, 2017

Μάιος στο Βασιλικό Θέατρο με την Κ.Ο.Θ. – 4 υπέροχες συναυλίες

Τον περασμένο Απρίλιο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επέστρεψε μετά από δύο δεκαετίες στους χώρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα στο θέατρο της Ε.Μ.Σ., ενώ τον Οκτώβριο η Κ.Ο.Θ. και το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσίασαν στο Βασιλικό ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Σαίξπηρ, για τα 400 χρόνια από το θάνατό του, ενώνοντας τις δυνάμεις τους επί σκηνής.
Η συνεργασία των δύο κορυφαίων πολιτιστικών φορέων της πόλης συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά και ανθίζει τις Παρασκευές του Μαΐου, με τέσσερις υπέροχες συναυλίες της Κ.Ο.Θ. στο Βασιλικό Θέατρο.
Η αρχή γίνεται στις 5/5 με ‘Γαλλικό άρωμα και ισπανικές πινελιές’, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το σπιρτόζικο ‘Ισπανικό Καπρίτσιο’ του Ρίμσκι-Κόρσακοφ, το ζωηρό και μελωδικό ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Πουλένκ και δύο υπέροχα έργα του Ραβέλ, τα ‘Πέντε κομμάτια για παιδιά’ από το διάσημο μπαλέτο ‘Μητέρα Χήνα’ και το πλούσιο σε στοιχεία του ισπανικού φολκλόρ ‘Πρωινό Τραγούδι του Παλιάτσου’ από την σουίτα ‘Καθρέφτες’. Την ορχήστρα διευθύνει ο Γάλλος μαέστρος Φιλίπ Φορζέ και σολίστ στο πιάνο είναι η Μαριλένα Λιακοπούλου.
Στις 12/5 έχουν σειρά ‘Μία ελεγεία, επτά παραλλαγές για τσέλο και ένας τιτάνας’. Ο σπουδαίος Ισραηλινός μαέστρος Γιόαβ Τάλμι διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε ένα υπέροχο πρόγραμμα που ξεκινά με ένα δικό του έργο, το ‘Dachau Reflections’, μία ελεγεία που έγραψε συγκινημένος από μία επίσκεψη στο Νταχάου, συνεχίζεται με τις εκλεπτυσμένες ‘Παραλλαγές Ροκοκό’ του Τσαϊκόφσκι που θα ερμηνεύσει ο βιολοντσελίστας Ντμίτρι Γκουντίμοβ και ολοκληρώνεται με τη σπουδαία ‘Πρώτη Συμφωνία’ του Μάλερ που δικαίως ονομάστηκε από τους ειδικούς ‘Τιτάν’.
Στις 19/5 υπάρχει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ‘PlayS, διαβάζοντας Σάμουελ Μπέκετ’ του γνωστού Θεσσαλονικιού συνθέτη και καθηγητή Μιχάλη Λαπιδάκη. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό έργο, εμπνευσμένο από τον κορυφαίο Ιρλανδό λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, που συνδυάζει τη συμφωνική μουσική με την ηλεκτρική κιθάρα, το ακορντεόν και το βαρύτονο σαξόφωνο σε έναν άκρως ενδιαφέροντα συνδυασμό. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ernst von Siemens Musikstiftung και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

No comments: