Friday, September 11, 2015

Στο τέλος του χρόνου κρίνεται το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

  • Ενώ ανακοίνωνε τις εκδηλώσεις του επόμενου τριμήνου, ο πρόεδρός του Ι. Μάνος μίλησε ανοιχτά για την πιθανότητα οριστικής αυλαίας και πρότεινε λύσεις
 Στο τέλος του χρόνου κρίνεται το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών



Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα οποία μπορεί να το οδηγήσουν και στο τέλος της λειτουργίας του, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του κ. Ιωάννης Μάνος σε συνέντευξη Τύπου για τον προγραμματισμό του επόμενου τριμήνου.
Ο κ. Μάνος μίλησε για τον αγώνα που δόθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στον οποίο «καταφέραμε να κρατήσουμε όρθιο το Μέγαρο Μουσικής παρά τη μείωση κατά 70% της επιχορήγησής του λόγω της κρίσης. Η κρατική επιχορήγηση δεν υπερέβη ποτέ το 48% του προϋπολογισμού του. Το υπόλοιπο του προϋπολογισμού καλύπτεται από εισιτήρια, συνέδρια, χορηγίες, από ενοικιάσεις αιθουσών. Ξεπεράσαμε όλες τις κτιριακές μας εκκρεμότητες με τιτάνια προσπάθεια.
Όμως το σημαντικότερο ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου». Το κράτος επιχορηγούσε εκτάκτως το Μέγαρο με σκοπό να αποπληρώνει τις τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων, όμως το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης η επιχορήγηση διακόπηκε. Αυτό είχε αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία του οργανισμού.

Η διοίκηση του Μεγάρου απευθύνθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις «επισημαίνοντας την ανάγκη για να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα, αν η Πολιτεία επιθυμεί τη συνέχισή του και λειτουργία του. Υπήρξε άμεση ανταπόκριση και διαμορφώθηκε το πλαίσιο για μια οριστική λύση προς το δημόσιο συμφέρον», η οποία «ορίζει ότι το κράτος αποκτά την ιδιοκτησία του κτιριακού συγκροτήματος και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδεχόμενο τα δάνεια που ούτως ή άλλως θα καταβάλει αν το Μέγαρο παύσει να λειτουργεί. Η αξία του κτιριακού συγκροτήματος υπερβαίνει κατά πολύ τις αποδεχόμενες υποχρεώσεις. Με τη λύση αυτή κατοχυρώνονται και οι θέσεις εργασίας. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο Μέγαρο να λειτουργήσει με ευελιξία και με ισοσκελισμένες χρήσεις. Επιπλέον, έτσι καλύπτει και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τρίτους».

Δυστυχώς, οι πολιτικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν να προωθηθεί η λύση. Αυτό ζήτησε τώρα ο κ. Μάνος, με την υπηρεσιακή υπουργό Πολιτισμού κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη Τύπου, να παρεμβαίνει για να δηλώσει πως δεν μπορεί να σκεφτεί την Ελλάδα χωρίς το Μέγαρο Μουσικής μετά την 25ετή προσφορά του.

Πλούσιο πρόγραμμα ως και τον Δεκέμβριο


Την ατμόσφαιρα ήρθε να ελαφρύνει η ανακοίνωση του πλούσιου προγράμματος των τριών επόμενων μηνών. Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό βεβαίως άξονα την κλασική μουσική, οι οποίες όμως επεκτείνονται και περιλαμβάνουν και «τέχνες όλων των ειδών και αποχρώσεων» που «συνδιαλέγονται μεταξύ τους σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει μοναδικά κάθε καλλιτεχνική έκφραση». Ετσι, οι λάτρεις της συμφωνικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο μεγάλες ορχήστρες, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ υπό τον σπουδαίο Ζούμπιν Μέτα, με σολίστ τον βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη (18 & 19/10), καθώς και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης με έναν άλλο σημαντικό μαέστρο, τον Ιβάν Φίσερ στο πόντιουμ, και με σολίστες τον Δημήτρη Σγούρο στο πιάνο και τον Τόμας Τσέετμαϊρ στο βιολί (15 & 16/11). Από τις 4 ως τις 10 Οκτωβρίου θα παρουσιάζεται το μιούζικαλ «Kiss me Kate», μια συμπαραγωγή με την Καμεράτα που καταχειροκροτήθηκε στο Ηρώδειο το περασμένο καλοκαίρι. Στις 24 Οκτωβρίου ένα εντυπωσιακό μουσικό σχήμα από 200 κιθάρες υπό τη διεύθυνση του κιθαριστή Βαγγέλη Μπουντούνη θα γιορτάσει τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. «Ο γάμος του Φίγκαρο», το απολαυστικό θεατρικό του Μπομαρσέ και παρουσιαστεί στις 30 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Τον Νοέμβριο αρχίζει ο Κύκλος Σούμπερτ (24/11), ο οποίος θα συνεχιστεί όλη τη χρονιά, με τη συναυλία-αφιέρωμα της Καμεράτας στον εμβληματικό συνθέτη του Ρομαντισμού. Θα ακολουθήσει ρεσιτάλ του κόντρα τενόρου Νίκου Σπανού με ατμοσφαιρικά λίντερ του Σούμπερτ (10/12) ενώ η Καμεράτα θα παρουσιάσει (4/11) ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης μουσικής μας ιστορίας, το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, με ερμηνευτές τον Μάριο Φραγκούλη και την μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου επετειακού Κύκλου εκδηλώσεων «Μίκης 90», με αφορμή τα ενενηντάχρονα του συνθέτη.

Οι εορταστικές παραγωγές των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν μια νέα παραγωγή της κοσμαγάπητης οπερέτας του Λέχαρ «Εύθυμη χήρα» (18-28/12) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, καθώς και τα Μπαλέτα της Μόσχας με τη λαμπερή πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα. Από δίπλα το Batsheva Young Ensemble, το νεανικό συγκρότημα της φημισμένης Ομάδας Χορού του Οχάντ Ναχαρίν, θα έρθει στην Αθήνα μόνο για δύο παραστάσεις (1 & 2/12). Οσοι αγαπούν τα φαντασμαγορικά θεάματα θα έχουν την ευκαιρία να δουν το «Cirque Éloize», μια πολυβραβευμένη ομάδα από τον Καναδά που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία των γεμάτων φαντασία παραγωγών τους.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι ζωντανές μεταδόσεις παραστάσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Μet Live), ενώ θα εγκαινιαστεί και ένας νέος κύκλος απευθείας μεταδόσεων με τη σύμπραξη του Θεάτρου Μπαλσόι της Μόσχας.

Κορυφαίες, τέλος προσωπικότητες της Τέχνης, της Επιστήμης αλλά και του Αθλητισμού θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις «Megaron Plus». Ανάμεσά τους ο Ολυμπιονίκης Greg Louganis (ομιλία στις 16/9), ο νορβηγός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo (18/9), ο καθηγητής φιλοσοφίας Nuccio Ordine (5/10), ο καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Kevin Featherstrone και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσετσερ Δημήτρης Παπαδημητρίου (15/10), η φιλόλογος Μαρία Ευθυμίου (2/11), ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης (4/11) κ.ά.

«Σας διαβεβαιώνω όμως ότι είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε ραντεβού την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για να σας παρουσιάσουμε το πρόγραμμα του 2016 συμβατό με τους στόχους του Μεγάρου», δήλωσε ο κ. Μάνος αποκαλύπτοντας «πήραμε την απόφαση να σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα μόνο για το α’ τρίμηνο και είναι μια ηθελημένη επιλογή, γιατί στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου κρίνεται το μέλλον του Μεγάρου. Η επιβίωση. Η συνέχειά του».

No comments: