Friday, May 15, 2015

Παράταση ζωής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13/05/2015
Οριακό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετώπιζε το Μέγαρο Μουσικής.
Οριακό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετώπιζε το Μέγαρο Μουσικής.

Νέα παράταση ζωής δίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τροπολογία που κατέθεσαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης στο σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός απροόπτου, και παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα, η τροπολογία που παρέχει μέχρι τις 30 Αυγούστου οξυγόνο ρευστότητας στον πολιτιστικό οργανισμό της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, θα ψηφιζόταν μέχρι χθες αργά το βράδυ. Υπογράφεται, δε, από τρεις υπουργούς (Αρ. Μπαλτάς, Π. Σκουρλέτης, Γ. Βαρουφάκης) και τρεις αναπληρωτές (Ν. Ξυδάκης, Δ. Μάρδας, Δ. Στρατούλης).


Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, τροπολογία με παρεμφερή χαρακτήρα, περιεχόμενο και αποστολή, που κλήθηκε να ψηφίσει η ελληνική Βουλή τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, και με δεδομένες τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες γινόταν λόγος για κρατικοποίηση του Μεγάρου, είναι η πρώτη αντίστοιχη τροπολογία που φέρνει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στην πραγματικότητα, η νέα τροπολογία είναι κατά τι πιο γενναιόδωρη, καθώς αυξάνονται σε 90 οι ισόποσες μηνιαίες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος ρύθμισης των οφειλών του ΟΜΜΑ προς το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Επίσης, αξιοποιείται η πρόσφατη ευνοϊκή νομοθεσία και παρέχεται έκπτωση 50% για τις προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη των άνω οφειλών. Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου που διοικεί το Μέγαρο Μουσικής.

Από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δεσμεύθηκε για την κατάθεση οριστικής και βιώσιμης λύσης για το Μέγαρο Μουσικής πριν από το τέλος του καλοκαιριού και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Οι νέες ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικό κόστος, καθώς υπολογίζεται απώλεια εσόδων από τον μη υπολογισμό τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής για τα χρέη του ΟΜΜΑ από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Τον Μάιο του 2014, όταν είχε κατατεθεί η πρώτη από τις τρεις σχεδόν πανομοιότυπες τροπολογίες, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή. Η τότε συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου (ΕΕΚΕ) Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου, σε δήλωσή της με τίτλο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Ενα διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο», σημείωνε ότι «η τροπολογία αυτή αποτελεί λαμπρή ομολογία πολιτικής αποτυχίας και ενοχής».

Υπενθυμίζεται ότι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό που είχαν τεθεί για διαβούλευση γινόταν σαφώς λόγος για κρατικοποίηση του Μεγάρου: «Με κυβέρνηση της Αριστεράς, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής ως δημόσιου φορέα πολιτισμού. Το Μέγαρο Μουσικής θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργεί όπως το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, δηλαδή ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».

No comments: