Wednesday, May 13, 2015

Ρεσιτάλ Πιάνου Απόστολου Παληού με έργα Μπακαλάκου και Σκαλκώτα




Σάββατο 23 Μαΐου 2015 στις 8:30 μ.μ.
στην αίθουσα του  Φιλολογικού  Συλλόγου Παρνασσός.
(Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα)
                                          
Ο πολυβραβευμένος πιανίστας
Θα ερμηνεύσει έργα,  του καταξιωμένου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου.
 Επίσης θα ερμηνεύσει το έργο του Νίκου Σκαλκώτα
«Δεκαπέντε Μικρές Παραλλαγές», ως τιμή στο μέγιστο των Ελλήνων συνθετών.


Πρώτο μέρος
ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ  Θωμά Μπακαλάκου
Από τον κύκλο έργων Συμφωνικά ποιήματα
 ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ  Νίκου Σκαλκώτα
   ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ  Θωμά Μπακαλάκου
Μουσική νουβέλα από  τη συλλογή «Μεταλλάξεις Δωδεκανησιακά»        
Δεύτερο μέρος
ΑΡΝΗ  Θωμά Μπακαλάκου.
Μουσική νουβέλα από  τη συλλογή «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά»
      Τιμή εισιτηρίου Γενική Είσοδος 10 €

Η συνεργασία του συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου με το διακεκριμένο πιανίστα Απόστολο Παληό, ξεκίνησε με τη συμμετοχή του σολίστα στο σεξτέτο μουσικού συνόλου, που συνέστησε ο συνθέτης,  με το οποίο παρουσίασε, για πρώτη φορά, τα πέντε έργα μουσικής δωματίου, της συλλογής ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΑΣΣΑΛΙΚΑ. Πρόκειται για  κομμάτια χαρακτήρα, τα οποία  ο συνθέτης  προσδιορίζει με το δικό του όρο μουσικές νουβέλες.
Οι ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΑΣΣΑΛΙΚΑ, είναι μία εκ των επτά, που περιλαμβάνονται στο έργο με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
 
Στο σεξτέτο συμμετείχαν και οι κορυφαίοι μουσικοί του κουαρτέτου εγχόρδων  L’anima, της  Στέλλας Τσάνη (α΄ βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β΄ βιολί), Ελευθερία Τόγια (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Στο κλαρινέτο ήταν ο Σπύρος Μουρίκης.  Με το ίδιο σύνολο ο Θ. Μπακαλάκος θα παρουσιάσει σε περιοδεία επιλογή έργων από τις επτά συλλογές των ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Η συνεργασία δημιουργού και σολίστα συνεχίστηκε  με την ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του έργου για πιάνο ΑΡΝΗ – ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ, μιας μουσικής νουβέλας διάρκειας 40 λεπτών,  από τη συλλογή  ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ και του έργου  ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ, από τη συλλογή ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας του Θωμά Μπακαλάκου με το σολίστα  Απόστολο Παληό και ένας πρώτος σταθμός στους γενικότερους σχεδιασμούς των δύο καλλιτεχνών, αποτελεί  το ρεσιτάλ πιάνου της 23ης Μαΐου στον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό».

Το πρόγραμμα αυτού του ρεσιτάλ παρουσιάστηκε και στην Καρδίτσα στην αίθουσα εκδηλώσεων   του Ξενοδοχείου Thessalikon Grand  στις 10 Μαΐου και επαναλήφτηκε την επόμενη μέρα στις 11 το πρωί με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές, ύστερα από αίτημα των διευθυντών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το άκουσμα στο ρεσιτάλ, των δεκαπέντε  παραλλαγών για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα, θα είναι για την απόδοση τιμής, προς τον μέγιστο Έλληνα συνθέτη.

Εξάλλου το έργο του Νίκου Σκαλκώτα  κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του Απόστολου Παληού, ενώ για το Θωμά Μπακαλάκο, ο διάσημος συνθέτης μας, αποτελεί όχι μόνο φωτεινό παράδειγμα, αλλά και αφετηρία για τη διατύπωση της δικής του μουσικής πρότασης, αποτέλεσμα της οποίας είναι και τα έργα που θα ακουστούν.  Με την πρότασή του ο Θ. Μπακαλάκος  την οποία τεκμηριώνει με τις επτά συλλογές έργων μουσικής δωματίου, με το γενικό τίτλο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, δεν επιχειρεί να δώσει κάποιες νέες  ενορχηστρώσεις δημοτικών τραγουδιών, όπως άριστα το πέτυχε ο Ν. Σκαλκώτας.  Επιχειρεί αξιοποιώντας τα μουσικά υλικά ενός δημοτικού τραγουδιού, με την μέθοδο της δημιουργικής αφομοίωσης, να συνθέσει ένα νέο και πρωτότυπο, κάθε φορά  έργο σύγχρονης ελληνικής  μουσικής δωματίου, το οποίο φέρει τον ίδιο τίτλο με το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι του οποίου τα μουσικά υλικά αξιοποιεί ο συνθέτης με σύγχρονη μουσική σκέψη.

Εμπνεόμενος και από τη λειτουργικότητα των δημοτικών τραγουδιών στον απλό λαό, όταν τα τραγουδά ή όταν τα χορεύει, ο Θ. Μπακαλάκος  συνθέτει νέα έργα, τα οποία προφανώς έχουν έντονα και αδρά ελληνικά χαρακτηριστικά. Είναι έργα που μπορούν να επιλεγούν και να μπουν στο ρεπερτόριο, τόσο  ελληνικών μουσικών  συνόλων  λόγιας μουσικής, όσο και ξένων. Έργα που μπορούν να περάσουν και στον απλό λαό και να αποτελέσουν τη γέφυρα για να εξοικειωθεί με την έντεχνη και  κλασική μουσική, ακόμη και ένας απλός , αλλά άδολος ακροατής. 

Είναι μια προσπάθεια του συνθέτη για να έρθουν σε επαφή και οι απλοί άνθρωποι με την έντεχνη μουσική, την κλασική μουσική για να ζήσει και αυτός τα υπέροχα μουσικά ταξίδια, τα οποία στερήθηκε,  γιατί τις περισσότερες φορές, οι κρατούντες στα μουσικά πράγματα της πατρίδας μας, καταδικάζουν τον απλό ακροατή  και τον αναγκάζουν να αισθάνεται άνετα, μόνο ανάμεσα στις συμπληγάδες του άκρατου λαϊκισμού και του κραυγαλέου φολκλόρ, εκεί όπου και η έντεχνη και η κλασική μουσική, ελληνική και ξένη, ασφυκτιούν.

Τα έργα στις ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, κομμάτια χαρακτήρα, είναι μουσικές νουβέλες αφηγηματικού χαρακτήρα με αναφορές στην παράδοση και ψυχογραφίες απλών ανθρώπων. Με τα έργα αυτά ο συνθέτης αφηγείται φανταστικές ιστορίες ανθρώπων, μπροστά από τα μάτια των οποίων περνάει, ένας κόσμος ολόκληρος, η ζωή τους ολόκληρη, στο λίγο χρόνο που κρατάει ο χορός και το τραγούδισμα ενός δημοτικού τραγουδιού, στιγμές μεγάλης έντασης και συναισθηματικής φόρτισης.
Το έργο ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ, είναι και αυτό κομμάτι χαρακτήρα, από τον κύκλο έργων «Συμφωνικά Ποιήματα». Είναι εμπνευσμένο από κείμενα που αναφέρονται στη ζωή και το έργο του Αντώνη Τρίτση, αλλά  και από εντυπώσεις του  ίδιου του συνθέτη, μέσα από τη γνωριμία του με τον άνδρα.

 Η σύνθεση της ελεγείας  βασίστηκε στην αξιοποίηση των μουσικών υλικών της άριας ‘’ΑΧΙΛΛΕΑΣ’’ από την όπερα του συνθέτη με τον τίτλο ‘’ΘΕΤΙΔΟΣ ΑΧΙΛΕΥΣ’’, ένα έργο που συνέθεσε  το  2005.  

Το ρεσιτάλ πιάνου διοργανώνει το Τονικό ωδείο. 
[Βασίλης Ράπτης, Διευθυντής του Τονικού Ωδείου και εκπρόσωπος της διοργάνωσης. Τηλ.: 210.7787484, 6977406272]

No comments: